טורניר הגרנד סומו בשבוע שעבר משך את תשומת הלב של כל מעריצי הענף, אבל לא מהסיבות הנכונות. ביום העשירי לתחרות עלו למזרן לוחם הסומו הצעיר בן ה-22 שונאנומי ויריב מתחרה בשם אסאגויקושי. האות ניתן והשניים הסתערו זה על זה. מה שקרה אחר כך השאיר את כולם בהלם: שניהם ביצעו זינוק פסול והתוצאה - התנגשות ראשים קשה. דמיינו לעצמם התנגשות של 140 קילו ב-140 קילו, שנעים זה לעבר זה בשיא העוצמה.
- לא רוצים לפספס אף כתבה?
עוד כתבות למנויים:
- מנער מונגולי רזה - למתאבק הסומו הטוב בהיסטוריה
- פרויקט מיוחד: בחזרה למסע הקסם של הפועל ת"א
- קטאר מנסה להפוך לאימפריית ספורט
התוצאה הייתה קשה. שונאנומי התמוטט, התגלגל לאורך הזירה וניכר היה שהוא סובל מזעזוע מוח. הוא ניסה לחזור לעמדת המוצא, אבל לא הצליח. השופט הסתכל עליו בתימהון ולא ידע מה לפסוק. לבסוף הוא נלקח הצידה להתאוששות, והשופטים ביצעו התכנסות באמצע הזירה במטרה לחשוב על גורל התחרות. עוד לפני שהגיעו להחלטה סופית, שונאנומי חזר לזירה וסימן כי התאושש, והוא מוכן להמשיך בתחרות. השופטים לא היססו ונתנו לו אור ירוק. המעשה הזה הוא זה שעורר את זעמם של יפנים רבים, ואפשר לומר כי ההחלטה לתת ללוחם להתחרות כשהוא בבירור תחת זעזוע מוח, ולא במצב פיזי כשיר, עשויה לסמן את קו פרשת המים של הספורט המסורתי היפני.
הסומו תמיד היה בעיניים מערביות תחרות ספורט שנויה במחלוקת. הרעיון להאביס נערים צעירים, להלביש אותם בבד מסורתי שכמעט אינו מכסה דבר ולשסות אותם זה בזה לא בהכרח מובן מחוץ ליפן. מנגד, מקומו של הענף בתרבות היפנית נטוע עמוק בהיסטוריה, והוא נקשר גם לטקסים רוחניים בעלי משמעות רבה.
ענף הסומו לא אוהב שינויים. הוא כולל חוקים ותקנות שלקוחים מזמנים אחרים, וההתאחדות לא ששה לגעת במסורת. אפילו הקורונה לא הזיזה כמעט את לוחות הזמנים של התחרויות, והן המשיכו להתקיים מאז פרוץ המגפה כמעט בלי הפרעה, אך מול יציעים ריקים בחלק מהזמן.
כעת, התקרית הקשה משבוע שעבר עשויה בכל זאת לגרום להתאחדות לעשות שינוי כלשהו. המסורת חשובה, אבל דעת הקהל היפנית כבר לא מקבלת בקלות את העובדה שנגרם נזק מוחי ללוחמים ושהם עשויים לסבול מההשלכות לאורך כל חייהם, גם אחרי הפרישה מהספורט.
אורח החיים של הלוחמים תמיד היה שנוי במחלוקת, ובעיקר התפריט המטורף שכולל לא פחות מ-20 אלף קלוריות ביום (אדם ממוצע אוכל 2,500 קלוריות), שמורכבות בעיקר ממנה מסורתית של דגים, טופו, בשר וירקות וכמובן המון קערות אורז. בין לבין הם שותים גם הרבה בירה, שתורמת גם היא לקלוריות. התפריט, יחד עם שיטות האימונים, יוצר בני אדם שנמצאים במצב של סטרס פיזי אבל גם נפשי. אם תוסיפו לכך את המקרה האחרון, שממחיש את הסכנה לנזק מוחי, תקבלו ענף שמסכן את המשתתפים בו, מצב שלא מתקבל בקלות - אפילו לא ביפן המסורתית.
בחזרה לזעזוע המוח על הזירה: עוד באותו ערב, כשהרשתות החברתיות ביפן געשו והסרטון יצא מגבולות חובבי הענף, התכנסה הנהלת ההתאחדות לישיבה דחופה. על הפרק: מציאת פתרון למצב שבו אחד הלוחמים סובל מזעזוע מוח ואינו כשיר להמשך הלחימה. בעיתון Japan times נכתב כי מדובר בדיון מבורך, אך שהמטרה צריכה להיות לא להמציא חוק עבור מקרים ספציפיים, אלא להתמודד עם הבעיה באופן רוחבי - איך למנוע או לפחות למזער את הנזק המוחי המצטבר הנגרם לספורטאים. הבעיה הזאת עלתה לכותרות בשנים האחרונות גם בענפים כמו רוגבי ופוטבול, ומחקרים מסוימים אף טענו כי הנגיחות שמבצעים שחקני כדורגל לאורך הקריירה ועוצמתן עשויות לגרום נזק מוחי מצטבר. בעוד שבמערב חושבים על פתרונות שישמרו על בריאות הספורטאים ונעשים שינויים מסוימים, ביפן זו דרמה של ממש לשנות חוקים של ספורט כה עתיק.
המאמן של שונאנומי אמר אחרי התחרות כי החניך שלו עבר בהצלחה בדיקות סי.טי, וכי לא נמצאו ממצאים חריגים. לעיתון היפני "אסהי שימבון" הוא הוסיף כי הוא המליץ לו לקחת הפסקה בתחרות אך שונאנומי בחר להמשיך, וכי הרצון שלו להתחרות ולהתקדם בדירוג גבר על הסכנה.
בעבר ידועים מקרים שבהם לוחמים המשיכו להתחרות על אף שנפצעו, אך בהיעדר רופאים בזירה ההחלטה אם להמשיך נתונה לצוות שלהם ולשופטים. לוחם עבר, שסבל מזעזוע מוח במהלך קרב, סיפר לעיתון כי זה מצב כמעט בלתי נמנע: "אם אתה מפחד מהתנגשות ראשים, אתה לא יכול להתחרות. אין שום דרך למנוע את זה".
ד"ר איסיאמה, שמתמחה בפציעות ראש, אמר בריאיון כי "אי אפשר לזלזל בזעזועי מוח. אנשים שסובלים מזעזועים חוזרים עלולים לסבול מנזק מוחי קבוע, ועליהם לטפל בסימפטומים מיד כאשר הם מופיעים".
במאמר מערכת של עיתונאי המכסה את ענף הסומו, הוא העביר ביקורת על כך שכבר באימוני הילדים הם נדרשים לשעוט אל עבר היריב עם הראש קדימה, ולהתאמן עם דמוי גזע עץ שגם אותו הם נוגחים תוך כדי התקפה. לדבריו יש צורך בשינוי החוק לא מפני שמדובר בהתקפה על המסורת, אלא משום שחשוב לשמור על בריאות הספורטאים ולמנוע מהם לסבול אחרי הפרישה מנזק מוחי שיפגע באיכות חייהם ובמשפחות שלהם.
הביקורות והסערה לא עברו ללא תגובה. איגוד השופטים של התאחדות הסומו מציע כעת ליישם חוק חדש: אם יש התנגשות ראשים במהלך הזינוק לקרב, והשופט או המעורבים בצוות חושדים כי אחד מהם סובל מזעזוע מוח, הקרב לא יתחדש, גם אם הצדדים מעוניינים בכך.
החוק החדש, אם יאושר, לא ימנע אומנם את הנזקים המצטברים, אבל לפחות לא ייתן ללוחמים מזועזעים להמשיך בקרב לפני שייבדקו. מדובר בצעד גדול עבור ראשי ההתאחדות, שכן כל שינוי הוא דרמטי בעיניהם, אבל נראה שבמקרה הזה, העובדה שהאירוע צולם ויצא מגבולות הענף גרמה לכך שלא הייתה להם ברירה אלא להראות שהם מתייחסים לנושא, גם אם באופן חלקי. ואנחנו? אנחנו נמשיך להסתכל בהשתאות על הענף המיוחד הזה, שכל כך קשה לעיניים מערביות להבין את המשמעות העמוקה שלו עבור היפנים.