בזמן שכל הענפים מושבתים, הספורט הישראלי מקבל בשורות מעודדות: מכון וינגייט צפוי לעבור מהפכה של ממש, שתציב אותו בשורה אחת עם מכוני הספורט המתקדמים בעולם. משרד התרבות והספורט החליט להקים במקום מרכז ענק ורב-תכליתי בעלות של כ־150 מיליון שקל – תקציב שכבר אושר על-ידי משרד האוצר.
הפרויקט ייבנה בהשראת המכון הלאומי לספורט של הולנד, מרכז פפנדל, הנחשב לאחד המובילים באירופה, ויכלול שבעה-שמונה אולמות אימון מפוארים לענפים השונים. מעבר לבניית המרכז הרב-תכליתי, המתקנים הקיימים יעברו שיפוץ ושדרוג בעלות של 35 מיליון שקל, מה שיהפוך את וינגייט למעין כפר אולימפי. 15 מיליון נוספים אושרו לטובת תכנון השלב הראשוני של הפרויקט, ובמשרד התרבות והספורט החליטו להכפיל את התקציב השוטף של המכון ל-40 מיליון שקל. הענפים המובילים כמו הג'ודו וההתעמלות האמנותית ייהנו מאולם ייעודי שבו יוכלו להתאמן בתנאים הטובים ביותר, וגם הענפים הקטנים יזכו לשדרוג עם מתקנים מתקדמים.
שר התרבות והספורט חילי טרופר אישר את החשיפה של "ידיעות אחרונות": "בתקופה מאתגרת זו אנחנו מצליחים להביא בשורה גדולה לכל מי שהספורט הוא דרך חיים עבורו. המרכז יספק מענה רחב ויהווה בית ברמה הגבוהה ביותר שזקוק לו הספורטאי, כפי שקיים בעולם. אני מודה לשר האוצר, ישראל כץ, על כך שהוא רואה יחד איתי עין בעין את חשיבות הקמת הפרויקט".
אימונים מצולמים
המבנה המרכזי יעוצב בסגנון של אצטדיון אתלטיקה, ועליו יתנוסס הסמל של המשחקים האולימפיים. התוכנית אמורה ליצור סביבה חדשה עבור הספורטאים הבכירים, ותהווה שדרוג משמעותי לעומת המצב הקיים, כשהמקום יהפוך לשטח אימונים, מגורים ובילויים. המבנה הרב-תכליתי יהווה חוט מקשר בין המתקנים הוותיקים יותר כמו בריכת השחייה האולימפית, לבין המתקנים החדשים שיוקמו, בין היתר מסלול ריצה אולימפי. בסמוך לשדרה המרכזית הוקצה שטח עבור מבני משרדי איגודי הספורט, חברות סטארט־אפ בתחום הספורט, ומלון ברמת חמישה כוכבים.
בשל הרחבת כביש החוף, הכניסה הנוכחית תיסגר ותיפתח אחת אחרת בחלק הדרומי של וינגייט, שהגישה אליה תהיה באמצעות מחלף חדש שייבנה. לב המתחם יהיה חופשי מכלי רכב וישומרו בו העצים הקיימים. חלק מהמדשאות סביב הכיכר ישוקמו, ויוקם גם מוזיאון לתולדות הספורט בארץ.
במקום ייבנו בין היתר מסעדות, מתקני רפואה, מכוני כושר, חדרי מנוחה ומתחמי עבודה משותפים לספורטאים ולמאמנים. כל האימונים יצולמו ויתועדו על־ידי מערכת בקרה מתקדמת, כך שהספורטאי והמאמן יוכלו לבצע תחקור וניתוח יעיל. כמו כן יוקם מערך גדול של פסיכולוגים, פיזיותרפיסטים, תזונאים ועוד.
מנכ"ל משרד הספורט, רז פרויליך, הסביר: "המרכז הרב-תכליתי יכשיר את מכון וינגייט לשמש כבית לאומי עבור הספורט בישראל, ויספק מעטפת מקצועית על מנת לממש את הפוטנציאל של כל ספורטאי".
המודל ההולנדי
בשנה וחצי האחרונות יצאה משלחת מטעם משרד התרבות והספורט ומינהל הספורט למספר מרכזים אולימפיים בחו"ל, על מנת לקבל השראה. היא ביקרה בין היתר בצרפת ובבלגיה, אבל בסופו של דבר נבחר כאמור כמודל המרכז האולימפי ההולנדי, הסמוך לעיר ארנהיים. המשלחת עברה מספר סדנאות בנושא פיתוח הספורט במדינה עם אוכלוסייה כמעט כפולה מזו של ישראל (כ-17 מיליון תושבים), שזכתה ב־415 מדליות אולימפיות. הפעילות במרכז פפנדל מיועדת ל־550 ספורטאי-העל של הולנד (כולל מגרש האימונים של ויטסה שבה משחק אלי דסה), 400 מהם על בסיס יום-יומי, ב-13 ענפים אולימפיים.
"המסקנה העיקרית מהניתוחים שעשינו הייתה כי המודל ההולנדי הוא המתאים ביותר ליישום בווינגייט, מאחר שהוא פועל על-פי עקרונות שבהם כל השירותים של הספורטאים ההישגיים נמצאים תחת קורת גג אחת", הסביר האדריכל ליאור אביבי, שותף במשרד האדריכלים צ. מוססקו, שתיכנן את הקמת הפרויקט. אביבי הוסיף: "כל היתרונות שרק אפשר לבקש נמצאים כאן - קרבה ונוף אינסופי לים התיכון, מרחבים פתוחים, שמורות טבע הנושקות לשבילי ההליכה, נגישות מעולה לצירי התנועה ולמטרופולין. המרכז יעמוד בשורה אחת עם מכוני הספורט המובילים בעולם".
ראש מינהל הספורט עופר בוסתן מבטיח: "יגיעו איגודים נוספים ויראו בווינגייט כבית הלאומי של כלל הספורטאים בישראל".