אם חשבנו שמערכת ה-VAR תוביל בסופו של יום למשחק הוגן עם שיפוט צודק (כמו גם תפתור את בעיות האקלים ותביא שלום עולמי) - כנראה שטעינו. לפחות חלקית. השופטים בניידת ה-VAR כידוע לא מחליפים שיקול דעת של שופט ראשי במשחק (חבל, ע"ע תצוגת השיפוט במשחק האחרון בין נתניה לקריית שמונה או בין בית"ר לבאר שבע), אך מאותתים לו (בבחינת המלצה) לבחון טעות קריטית וברורה במקרים ספציפיים. לעיתים האירוע בגינו עוצרים את המשחק ידוע וברור ולעיתים לא.
בשני המקרים רואים את השופט מניף את ידו לעצירת המשחק תוך שהוא מנהל דו שיח עם ניידת ה-VAR במערכת הקשר של השופטים שבסופו מתקבלת החלטה - לגשת למסך ולבחון את האירוע או להמשיך את המשחק.
עד שהשופט מחליט לגשת למסך, כולם (לרבות השדרן והפרשן) מנסים לנחש באיזה אירוע עוסקת בדיקת ה-VAR. כשהשופט מוריד מכבודו (ומדירוגו) ופונה לבדוק את המסך, אנו, הצופים, חוזים באירוע הדורש בדיקה, אך דו השיח שמתנהל בין השופט הראשי לניידת נשאר "במערכת קשר סגורה", ולנו הצופים נותר רק לנחש מה נאמר שם.
אז נכון, פרוטוקול ה-VAR ועקרונותיו הם תורה שהורדה לנו על ידי התאחדות הכדורגל העולמית, ולא ניתן "לשחק" בה יותר מדי, אך בעידן בו עיקרון השקיפות והפומביות הם ערך עליון, שעה שמעליהם מתנוססת זכות הציבור לדעת, אני חושבת שיהיה זה נכון לחשוף בשידור חי ובזמן אמת את הנאמר ברשת הקשר של השופטים בזמן בדיקת ה-VAR, כאשר ממילא השיח בין השופטים הוא ענייני בלבד ונוגע לאירוע הספציפי הנבחן.
הצעה חלופית ואולי פחות בירוקרטית היא שהוועדה המקצועית מטעם איגוד השופטים, שמתכנסת מדי שבוע לבחון, לנתח ולהסיק מסקנות בנוגע לאירועי השיפוט של המחזור, תפרסם יחד עם מסקנותיה את דו השיח שהתנהל בין שופט ה-VAR לשופט הראשי בקשר. כך, כאשר השיקולים שעמדו מאחורי ההחלטה שנתקבלה ייחשפו בשקיפות, יוחזר, לדעתי אט אט אמון הקהל בשופטי המשחק ואולי תקריות צהובות שלא קשורות לכדורגל ירדו מסדר היום.
רוצים גם אתם להיות פרשנים? אז תתחילו לכתוב. איך זה עובד? פשוט מאוד:
*כותבים ושולחים בגוף המייל או בקובץ וורד לכתובת הבאה: kick@ynet.co.il בצירוף שם מלא.
*אורך הטקסט הרצוי הוא בין 250 ל־800 מילה.
*נא לא לצרף תמונות, טבלאות, גרפים או עיבודי מחשב לקבצים.
*אם בכוונתכם לכתוב על משחק או אירוע מסוים שעומד להתקיים, אנא שלחו את הטקסט מספר ימים לפני כן.