יוזמה מרגשת ולא שגרתית של תלמידי כיתות ה'-ו' בבית הספר "שמיר" בהרצליה חיממה את הלב לספורטאים הפראלימפיים הישראלים, שחזרו רק לפני חודש וחצי מהמשחקים בפריז.
בין שיעורי שפה, חשבון ותנ"ך - ובעידוד בית הספר כמובן - מצאו התלמידים זמן לחקור, ללמוד ולהיפגש עם הספורטאים והתוצאה הסופית מופלאה: הספר "קסם אמיתי", שיצא בימים אלה לחנויות ומגולל באיורים וכתיבה מותאמת לילדים את סיפורים של 44 ספורטאים וספורטאיות פראלימפיים בכחול-לבן.
לצד כל פרק בספר נמצא אף ברקוד, בעזרתו יכול כל קורא לראות דרך הטלפון הסלולרי שלו את אותו ספורטאי מתחרה, ולא רק לקרוא על סיפור חייו. כזכור, במשחקים הפראלימפיים שנערכו בפריז חזרה המשלחת הישראלית, שכללה 27 ספורטאים, עם עשר מדליות: ארבע מזהב, שתיים מכסף וארבע מארד.
הקשר בין בי"ס להתאחדות ספורט נכים נוצר לפני כמה שנים במטרה לחנך את דור העתיד להכלה, הוגנות, חוסן, גבורה וקימה מתוך משבר. "בשנה האחרונה יצרנו קשר עם יעקב בנינסון, שמאמן את השחיינים הפראלימפיים ועם נועם גרשוני, ומתוך זה קיים הרעיון", משתפת איריס אורן, מנהלת בית הספר "שמיר" על תהליך יצירת הספר. "הבנו שכל אחד צריך להכיר אותם. הילדים אצלנו יודעים על תכונות של ספורטאי מכיתה א', ויש להם מה להגיד בנושא".
אורן מרחיבה כי היא שמה לב כמה השינוי כלפי האחר בלט ברגע שהילדים נחשפו לספורט הפראלימפי. מלכתחילה הכוונה הייתה לכתוב ספר שיתפרסם לתפוצה רחבה ולא רק לתלמידים ומשפחותיהם, ולשם כך נלקחו השכבות הגדולות בהתחלה לתחקיר מעמיק על כל ספורטאי פראלימפי. כל קבוצה קיבלה ספורטאי או ספורטאית ולאחר שלב התחקיר הכינו שאלות לראיון. "בהתאחדות לספורט נכים נתנו הוראה לענות לתלמידים, גם אם זה בימים של תחרויות בחו"ל או מחנות אימונים. הספורטאים יצרו קשר באמצעות הזום, חלקם אפילו הגיע לבית הספר עצמו", מוסיפה אורן. "היו כאלה שהגיעו כדי לפגוש את התלמידים. אנחנו גם נסענו למכון וינגייט לאחל לנבחרת השחייה בהצלחה לפני היציאה שלהם למשחקים הפראלימפיים".
כשכל קבוצה סיימה לכתוב את הסיפור של הספורטאי אותו קיבלה, הגיע רמי שיר, שערך ואייר את הספר, לשבת ולדייק עם כל קבוצה את הטקסט שלה. בספר כמעט ולא תמצאו תמונות של הספורטאים, אלא איורים שלהם שמבוססים על צילומים מתחרויות, גם כדי להראות אותם בפעולה וגם כדי למשוך את תשומת הלב של הקוראים הצעירים.
"זה ספר שהיה ברור שצריך לדבר מראש על עוצמה וחוסן, שכל אחד ידע איך לקום ממשבר. צירפנו את המוטו של כל ספורטאי, וזה משהו שאפשר ללמוד ממנו במיוחד בעת הזו. רשתות הספרים החמיאו לנו שהוא מצוין, וגם חברות מסחריות רכשו אותו. זה עושה את הילדים כאן מאושרים, כולנו גאים בו", הוסיפה אורן.
נועם גרשוני, טניסאי פארלימפי, זוכה מדליית הזהב בלונדון 2012, שגם עליו כתבו התלמידים, מאמין שלספר יש משמעות רבה במיוחד בימים אלה: "לצערי הרב במלחמה הזו יש לנו הרבה פצועים ואנחנו נראה אותם יותר ויותר ברחובות וזה קריטי לנו כחברה להיות יכולים לקבל אותם, לא להסתכל עליהם מוזר, לא לרחם עליהם, וכל זה באמת מתחיל מהגיל הצעיר".
כל ההכנסות מהספר הן לקידום הספורט הפראלימפי בישראל. מספר עותקים אף נתרמו לבית לוינשטיין, בית הלוחם, בתי החולים בהם נמצאים אנשים בשיקום ולחיילים שנפצעו במלחמה ונמצאים בשיקום גם כן כעידוד קטן בשגרת היום יום החדשה שנכפתה עליהם. הספר מוקדש למפל אדם ז"ל, שנרצחה ב-7 באוקטובר במסיבת הנובה בקיבוץ רעים. "מפל ניהלה את הצהרון בבית הספר, ואמרנו שהדבר הכי ראוי הוא להנציח אותה בדרך הזו. זו זכות גדולה. המשפחה שלה אישרה את זה, ואמא שלה כתבה את ההקדשה שמופיעה בספר. גם הכתב שמופיע בספר הוא פונט לזכרם של נופלים במלחמה. זה ספר שבנוי בהרבה רבדים של זיכרון ושל תשומת לב", מסכמת אורן.