מפגש יוצא דופן התקיים היום (שלישי) במשרדי הוועד האולימפי בתל אביב. סביב שולחן אחד ישבו נציגי משפחות חללי מינכן וסגנית שר הפנים של ממשלת גרמניה, ג'וליאן ספירט והיועץ האישי של נשיא גרמניה ד"ר אוליבר שמוקלא שהציגו בפניהם את התכנית להקמת ועד היסטוריונים והיסטוריוניות וכן פתיחת הארכיונים.
מדובר בבשורה של ממש: לראשונה אחרי 50 שנה ממשלת גרמניה פותחת לראשונה את הארכיונים מטבח י"א הספורטאים הישראלים מאולימפיאדת מינכן 1972 ותקים ועדת בדיקה שתורכב מהיסטוריונים ישראלים וגרמנים. אחרי ההתנצלות הרשמית והפיצויים – פתיחת הארכיונים הם שלב נוסף בהסכם בין ממשלת גרמניה למשפחות, מתוך כוונה לחקור את האמת סביב מקרה הטבח ולספק תשובות לשאלות שחלקן נשארו פתוחות גם היום.
סיפרט אמרה בישיבה "אני נרגשת מההזדמנות לפגוש את המשפחות ומצפה לתהליך העבודה המשותף איתן. חשוב לי להדגיש את המחויבות המלאה של ממשלת גרמניה לעשות חשבון נפש, להכיר ולהזכיר את הטבח באולימפיאדת מינכן". המשפחות כזכור הובילו מאבק עיקש מול הגרמנים על ההכרה, לקיחת האחריות וגובה הפיצויים. שיאו של המאבק לפני טקס האזכרה ה50 במינכן אותו איימו המשפחות להחרים. אנקי שפיצר ואילנה רומנו שהובילו את המאבק כל השנים, אמרו היום בביטחון מלא "המאבק תם".
שפיצר הוסיפה: "כל המשפחות מאוד מתרגשות שהבקשה האחרונה שהייתה לנו ממשלת גרמניה מתגשמת עכשיו. באה עכשיו סגנית שר הפנים עם היועץ האישי של נשיא גרמניה כדי להעביר לנו את התוכניות שלהם ולפתוח את כל הארכיונים. זה מה שדרשנו ואנחנו גם חושבים שזה הדבר הכי חשוב. אנחנו חייבים את זה גם לנרצחים וגם להיסטוריה".
יו"ר הוועד האולימפי, יעל ארד אמרה כי "סגירת המעגל מתקרבת אל סיומה. אני רוצה להודות לממשלת גרמניה הנוכחית על הושטת היד הכנה למשפחות. אחרי חשיפת האנדרטה במינכן, דקת הדומיה באולימפיאדת טוקיו, ההתנצלות הרשמית של ממשלת גרמניה והפיצויים, פתיחת הארכיונים והקמת וועדת בדיקה הם צעד נוסף בדרך להשגת הצדק ההיסטורי והוצאת האמת כולה אל האור".