"שני מדורגים ראשונים בעולם, שניהם נמצאים חיוביים לסמים אסורים ועדיין משחקים. זה דבר מגעיל עבור הטניס. היושרה של הענף שלנו נפגעה". מעטים הם הדברים שהוציא ניק קיריוס מפיו וצריך להתייחס אליהם ברצינות, אבל דווקא המשפט הזה, בראיון שקיים עם התקשורת האוסטרלית בסוף החודש שעבר, היה כל כך מדויק ושיקף את מה שלא מעט חובבי טניס ברחבי העולם מרגישים בתקופה האחרונה.
אליפות אוסטרליה - הגראנד סלאם הראשון של 2025 - תיפתח ביום ראשון, כשיאניק סינר אצל הגברים ואיגה שוויונטק אצל הנשים הם שניים מהמועמדים הראשיים ללכת עד הסוף ולזכות בתואר. יש רק בעיה אחת, שנמצאת מתחת לפני השטח ולא ממש סודקת את השריון שלהם או גורמת להרמת גבה: סינר ושוויונטק נכשלו במהלך חצי השנה האחרונה בבדיקות סמים אסורים - אך "זכו" לעונשים קלים, חזרו למגרשים מהר מאוד ויוכלו כמובן ליטול חלק בתחרות. הנחת סלב? תלוי את מי שואלים.
דירוג גבוה, עונש נמוך
נתחיל בעובדות: סינר, המדורג 1 בעולם, זוכה באוגוסט האחרון מכל אשמה למרות שבבדיקות שנערכו לו חצי שנה קודם לכן הוא נמצא חיובי פעמיים בשימוש בחומר אסור. בגופו של סינר נמצאו רמות נמוכות של קלוסטבול - סטרואיד שניתן להשתמש בו לבניית מסת שריר. בדיקה נוספת שנערכה שמונה ימים לאחר מכן הראתה שוב את אותן התוצאות. הבדיקות נעשו במהלך טורניר אינדיאן וולס. סינר היה אמור להיות מושעה, אבל הגיש ערעור באופן מיידי וזכה בו. חודש לאחר מכן, בספטמבר, כבר זכה בגראנד סלאם השני בקריירה שלו - באליפות ארה"ב.
אצל שוויונטק, המדורגת כיום 2 בעולם, הסיפור די דומה. היא נכשלה בבדיקת סמים בנובמבר האחרון, ולטענתה היה מדובר בזיהום של תרופת מלטונין שנטלה להתמודדות עם הפרעות שינה. הסוכנות הבינלאומית לטוהר בטניס (ITIA) קבעה כי רמת האחריות של שווינטק הייתה "מינורית, ללא אשמה או רשלנות משמעותית" - ועונשה נקבע על חודש השעיה בלבד.
הטיפול בשני הטניסאים הללו הוביל מיד להאשמות מצד ספורטאים ופרשנים על סטנדרטים כפולים, על "הנחות" שמקבלים שניים מהטניסאים הטובים והפופולריים בעולם. בחוד החנית של אותו מאבק עומדת טניסאית אחרת, סימונה האלפ. הרומנייה בת ה-33, שזכתה פעמיים בטורנירי גראנד סלאם ודורגה בשיאה ראשונה בעולם, הושעתה בתחילה אוקטובר 2022 – כשהייתה כבר הרחק משיאה - לארבע שנים, אך לאחר ערעור הופחת עונשה לתשעה חודשים. בדמה של האלפ נמצאו שרידים של התרופה רוקסדוסטאט, שבה משתמשים נגד אנמיה, והיא מעלה משמעותית את ספירת ההמוגלובין וכדוריות הדם האדומות.
היא הושעתה מיידית ומאז ניסתה להילחם בהחלטה בטענה שהיא חפה מפשע, אך נדחתה פעמיים על ידי בתי משפט עצמאיים. בסופו של דבר, בית הדין לבוררות בספורט (CAS) קיבל את ערעור השחקנית - והעונש, כאמור, הופחת, אך עדיין היה ארוך.
"יש הבדל משמעותי בגישות בין שחקן כזה לאחר? בטוח", תקפה האלפ והאשימה בעיקר את הסוכנות הבינלאומית לטוהר בטניס. "אני שואלת את עצמי מדוע יש הבדל כה משמעותי בטיפול ובשיפוט? לא ניתן למצוא הסבר הגיוני לכך, אולי רוע לב מצד הארגון שעשה הכל כדי להרוס אותי, למרות הראיות שהבאתי".
לא מעט חושבים כמו האלפ. בכתבה גדולה שפורסמה בחודש שעבר ב-BBC תחת הכותרת "האם יש 'גישות שונות' למקרי סימום בטניס?", נטען כי ערעורים מהירים היו אלה ששמרו על סודיות וגרמו ככל הנראה לעונשים הקלים יחסית לכוכב האיטלקי והסופרסטארית הפולנייה.
ביקורת בסגנון ג'וקוביץ'
דוגמא בולטת לאיפה והאיפה בין טניסאים בכירים לאחרים, ניתן למצוא בסיפור של טארה מור. הטניסאית הבריטית בת ה-31 נכשלה בבדיקת חומרים אסורים שעברה בטורניר בקולומביה במאי 2022 וטענה כי מדובר בזיהום, בדיוק כמו שוויונטק. היא הושעתה מפעילות מיד, כנהוג, עד להשלמת ההליכים בתיק. זה קרה לבסוף רק כעבור 19 חודשים, בדצמבר 2023, כשוועדה עצמאית זיכתה אותה כי מצאה שהחומרים הגיעו לגופה באמצעות צריכת בשר מזוהם בבוגוטה.
"אני במינוס של מאות אלפי ליש"ט", סיפרה לאחרונה בריאיון ל"טיימס". "כשהייתי משחקת, לא היה מדובר רק בניצחון או הפסד. חשבתי רק 'איך אני משלמת את החובות שלי?'". בנובמבר האחרון, לאחר פרסום הידיעה על שוויונטק, צייצה הטניסאית הגרמנייה אבה ליס: "מה עם שחקנים שאכלו בשר מזוהם בדרום אמריקה? למה טארה מור לא קיבלה השעיה לחודש כמו שוויונטק?".
גם נובאק ג'וקוביץ', הטניסאי הכי גדול שיש היום לעולם הטניס להציע, תהה אם היכולת הכלכלית של שחקן לממן ייצוג משפטי עשויה להשפיע על ההכרעה לגביו במקרי סימום. "להרבה שחקנים היו מקרים דומים, שלא הסתיימו באותו אופן. עכשיו השאלה היא האם זה עניין של אמצעים - האם שחקן או שחקנית שיכולים לשלם סכום כסף משמעותי לעורכי דין, יקבלו ייצוג יעיל יותר לטיעונים שלהם", אמר בקול רם.
באותה כתבה של ה-BBC, הוצגו דוגמאות נוספות - הדומות מאוד למקרים של סינר ושוויונטק - והתוצאות היו שונות לחלוטין. סטפנו בטלינו האיטלקי נמצא חיובי לקלוסטבול בספטמבר 2022. אחרי 14 חודשים של בדיקה - הוא הושעה לארבע שנים. בטלינו טען כי החומר הוזרק לו על ידי פיזיותרפיסט במהלך טיפול רפואי. כמו סינר, הוא טען כי זה מה שגרם לחשיפה לחומר האסור, אך בניגוד לסינר, הוא לא הצליח ליצור קשר עם הפיזיותרפיסט ולכן לא היו לו ראיות פיזיות שתמכו בטענתו. בית הדין קבע כי אמנם גרסתו נשמעת אמינה, אך לא היו די ראיות לשלול כוונת זדון או רשלנות.
"אני מבין את תחושת השחקנים שמרגישים שהם לא מקבלים את אותו הטיפול", הודה ג'וקוביץ'. ה־ITIA הגיב בצורה לקונית: "אנחנו מבטיחים טיפול שווה לכל שחקן, ללא קשר לדירוגו או לפרופיל הציבורי שלו". מי צודק? תחליטו אתם.
פורסם לראשונה: 01:30, 07.01.25