היכולת של השוער דניאל פרץ משכה את רוב תשומת הלב ב־0:0 של הנבחרת נגד צרפת בסטאד דה פראנס, אבל הוא לא היה שחקן ההגנה היחיד של ישראל שנתן הצגה ביום חמישי. המשחק הזה העלה גם את מניותיו של הקשר האחורי מחמוד ג'אבר (25), שהאריך לאחרונה את חוזהו במכבי חיפה בשנה נוספת עד 2028 תמורת שדרוג של 20 אחוז לשכרו.
ג'אבר, שנולד וגדל בטייבה, סולד מחשיפה ומעולם לא התראיין, אפילו לא לאתר הרשמי של המועדון. חבריו לחדר ההלבשה מכנים אותו "הטרקטור" כי הוא מרבה לחרוש את המגרש. הוא החל את דרכו בקבוצת הילדים של הפועל כפר־סבא, שם שיתף פעולה עם מנור סולומון, ובגיל 13 עבר לפנימיית כפר גלים. הוא שיחק במחלקת הנוער של מכבי חיפה, וכשהגיע לבוגרים הושאל לשנתיים להפועל נוף הגליל מהליגה הלאומית. לפני שלוש שנים חזר למדים הירוקים ומאז רשם 71 הופעות בליגה.
4 צפייה בגלריה
ג'אבר מול אדוארדו קאמבינגה
ג'אבר מול אדוארדו קאמבינגה
נתן הצגה ביום חמישי. ג'אבר מול אדוארדו קאמבינגה
(צילום: REUTERS/Christian Hartmann)
לפני שנתיים וחצי קיבל מחמוד זימון בכורה לנבחרת ישראל והפך לאח השני במשפחת ג'אבר שלובש מדים לאומיים, אחרי עבדאללה (31) שרשם 56 הופעות ושני שערים בנבחרת פלסטין, ואף שימש כקפטן לסירוגין. לפני 11 שנה חתם עבדאללה בהילאל אל־קודס מליגת העל הפלסטינית ואחרי שנתיים עבר לאהלי אל־ח'ליל. בקיץ 2016 חתם בליגה המצרית, אבל העסקה בוטלה מאחר שהוא נרשם כישראלי ולא פלסטיני, וכך מצא את עצמו בהפועל חדרה - מה שהוביל לניפויו מנבחרת פלסטין. אחרי שנה עבר לבני־סכנין ובעונה שעברה הצטרף לבני־ריינה.
למרות שלא סומן במחלקת הנוער הירוקה כפוטנציאל ענק ולא זומן לנבחרות הצעירות של ישראל, מחמוד לא פזל לרגע אחד כמו אחיו לכיוון נבחרת פלסטין. ועדיין, הוא צריך להתמודד עם מציאות רגישה ונפיצה, כשהשיא היה אחרי אירועי 7 באוקטובר. בעקבות לחצים שהופעלו עליו, ג'אבר הוציא הודעה נדירה ברשתות החברתיות: "אין ספק שמה שקרה בשבת תפס את כולנו לא מוכנים. מה ששמענו ומה שראינו הוא הרבה יותר גדול ממה שאנחנו יכולים להכיל. וכמו שזה שיתק את המדינה, זה שיתק אותנו האזרחים הקטנים. אני בוגר פנימיית כפר גלים שבחיפה, כולם יודעים מי ומה אני", הדגיש הקשר. "מצער אותי מאוד שהאזרחות והנאמנות שלי עומדים במבחן. אני מחבק את כל האוהדים האהובים שלנו, מקווה שנדע רק ימים טובים ושהסיוט הזה ייגמר במהרה".
בניגוד לחברו לקבוצה דיא סבע, שמצא את עצמו בגלות באמירויות בעקבות הפוסט ששיתפה אשתו, את ג'אבר המשיכו אוהדי חיפה לקבל באהבה רבה. בכנס השותפות הערבי־ישראלי שיזמה ההתאחדות לכדורגל באום אל־פאחם דיבר ג'אבר בפעם הראשונה וגם האחרונה: "מכיתה ז' גדלתי בין יהודים. הייתי בבית ספר יהודי ואף פעם לא הרגשתי שאני בצד או משהו, תמיד הייתי חלק, וזה כבוד לכל שחקן לשחק בנבחרת ישראל. כשחקן במועדון גדול, על כל מילה וכל ציוץ שאתה מעלה אתה צריך לחשוב עשר פעמים. מילה אחת לא במקום, אז הקהילה והעוקבים עלולים להבין את זה לא נכון וזה עלול ללכת למקום לא טוב. צריך פשוט להעביר מסר של דו־קיום וזה הכל". עכשיו אפשר להבין למה ג'אבר החליט להיעלם מהעין הציבורית.
4 צפייה בגלריה
ערן זהבי מול ג'אבר
ערן זהבי מול ג'אבר
בעונה שעברה הוא הפך לשחקן משמעותי יותר. ג'אבר מול ערן זהבי
(צילום: עוז מועלם)
4 צפייה בגלריה
שער מדור הספורט של "ידיעות אחרונות", הבוקר
שער מדור הספורט של "ידיעות אחרונות", הבוקר
שער מדור הספורט של "ידיעות אחרונות", הבוקר

מודל לעבודה קשה

שתי נקודות ציון שידרגו את הקריירה שלו. בקיץ לפני שלוש שנים הזמין גל אלברמן לאימוני טרום־העונה את מושאלי המועדון שמנסים להוכיח את עצמם, כולל ג'אבר שהיה מועמד להשאלה נוספת לנוף הגליל, שעלתה בינתיים לליגת העל, או קריית־שמונה. אלא שאז הגיעו הפציעה של נטע לביא מול קייראט וקשיים במו"מ עם מוחמד אבו־פאני, וברק בכר החליט להשאיר בחיפה את ג'אבר, שהרשים באימונים. הוא היה הרביעי בהיררכיה אחרי לביא, אבו־פאני ועלי מוחמד, ובשנתיים תחת בכר הוא פתח ב־13 משחקים בסך הכל, ארבעה מהם בלבד בעונה השנייה.
תחת מסאי דגו ג'אבר הפך לשחקן משמעותי יותר, במיוחד אחרי העזיבות של לביא ואבו־פאני ובעיקר שינוי התפקיד שלו. לפני המשחק נגד מכבי ת"א בבלומפילד, דגו החליט להזיז את ג'אבר לעמדה מספר 6, קשר אחורי נטו, שם היכולת הטכנית הגבוהה שלו, והתאקלים הלא מתפשרים הקפיצו אותו לרמה אחרת. אלא ששבוע מאוחר יותר, במהלך משחק מול מכבי פ"ת, ג'אבר יצא למיאוץ וקרע את שריר הירך האחורי. הוא נעדר מינואר עד אפריל, וזו הייתה הייתה אחת הסיבות לאובדן האליפות יחד עם העזיבה של צ'ארון שרי בינואר.
החוזקה הגדולה של ג'אבר היא הכושר הגופני המצוין שלו. הוא מוביל את שחקני חיפה במספר קילומטרים, ספרינטים, בלימות והאצות, ומציג נתונים של שחקן טופ אירופי, כפי שבא לידי ביטוי בנתוני ה־GPS במשחקים מול ויאריאל, ראן ופנאתינייקוס בעונה שעברה. במשחק האחרון מול צרפת הוא שמר על אינטנסיביות במשך 90 דקות מול שחקנים מהמועדונים הטובים בעולם. מי שאחראי לכך בין היתר הוא אביו נביל, שבנה לו מתחם כושר בבית בטייבה. "הבעיה של ג'אבר שהוא נותן מאה אחוז במגרש ומאה אחוז באימון", מספרים במכבי חיפה. "הפציעה הקשה שלו נגד פ"ת הייתה בדקה ה־80, כשהמשחק היה גמור והוא רץ בטירוף אחרי מגן. הוא חייב לדעת לווסת את המחויבות שלו בכל דקה".
4 צפייה בגלריה
ג'אבר מול אנגולו קאנטה
ג'אבר מול אנגולו קאנטה
שמר על אינטנסיביות במשך 90 דקות. ג'אבר מול אנגולו קאנטה
(צילום: FRANCK FIFE / AFP)
אחרי ההפסד מול בית"ר ירושלים, ליאור רפאלוב צעק בחדר ההלבשה: "שחקנים כאן שוכחים באיזו קבוצה הם משחקים. תראו את ג'אבר איך הוא רץ בשביל שלושה שחקנים, כולם צריכים להיות מחויבים ככה במגרש". ג'אבר הפך למודל לעבודה קשה, השחקן השקט ביותר בחדר ההלבשה, צנוע מאוד, אבל כזה שמגיע בכל יום לכפר גלים לתת את כולו.
אחד הדברים שחסרים לג'אבר הוא נושא המספרים, יש לו שלושה שערים בלבד בליגת העל, וגם הם מהשנה הראשונה שלו. החיבור המקצועי שלו עם אבו־פאני נראה מושלם, וזו הסיבה שהוא הועדף במשחק מול צרפת על פני עומרי גאנדלמן ודור פרץ. הוא היה היחיד ששותף בכל חמשת המשחקים בליגת האומות ופתח בשניים מהם.
לג'אבר היה ביקוש בחו"ל עוד לפני ההופעה בפריז. בחיפה סירבו להצעות של קאזאן ופרנצווארוש לשלם עליו 1.5 מיליון יורו, אבל במועדון מבינים עכשיו כי לא יצליחו להשאירו בעונה הבאה. בכל מקרה, נבחרת ישראל מצאה כנראה עוגן יציב במרכז השדה לשנים הקרובות, למרות שבגלל שיקולי רוטציה הוא לא אמור לפתוח הערב נגד בלגיה.