הרוחות בכדורגל הישראלי עוד לא נרגעו מאירועי טוטו־טרנר שלשום, כאשר חלק קטן מהקהל של סכנין ביזה את ההמנון הלאומי וכמה עשרות אוהדי הפועל באר־שבע פרצו לדשא במטרה לתקוף אותם.
בשל הישנות התופעה, גורמים בכירים בענף כבר החליטו להוציא לפועל מהלך שיובא לאישור הנהלת ההתאחדות ומינהלת הליגה, לפיו תיאסר כניסת קהלי חוץ למשחקי סכנין, בין אם היא המארחת ובין אם היא האורחת.
4 צפייה בגלריה
אוהדי הפועל באר-שבע פורצים לכר הדשא כדי להתעמת עם אוהדי סכנין
אוהדי הפועל באר-שבע פורצים לכר הדשא כדי להתעמת עם אוהדי סכנין
מחדל חמור. אוהדי הפועל באר-שבע פורצים לכר הדשא כדי להתעמת עם אוהדי סכנין
(צילום: הרצל יוסף)
צפו בריאיון עם יו"ר מינהלת הליגות בכדורגל ארז כלפון
(צילום: ליאור שרון )
מובן שההתנהגות של חלק מאוהדי באר־שבע היא מחדל חמור בפני עצמו, אך המעשה של אלו מסכנין מעורר זעם בציבור – במיוחד כשזה קורה שוב ושוב בשנה האחרונה. דווקא באחד הימים הרגישים של המדינה, כאשר שש גופות של חטופים הוחזרו מרפיח אחרי שנרצחו באכזריות על ידי השובים שלהם, ושלושה שוטרים נרצחו, מחליטה קבוצה – קטנה ככל שתהיה – להפנות את גבה למגרש בעת נגינת "התקווה".
למרות אישור מפקד כוח השיטור כי ניתן לחדש את המשחק, בסכנין סירבו לחזור לדשא בטענה כי הזרים שלהם חוששים. שתי הקבוצות יעמדו לדין בגין התנהגות חמורה של הקהלים, סירוב לקיום משחק והתפרצות לכר הדשא, ומסתמן שהן יספגו הורדת נקודות. דבר אחד בטוח: הסיפור הזה ילווה אותנו עוד זמן רב ויהיו לו השלכות על הכדורגל הישראלי ועל הדו־קיום העדין ממילא בשנה האחרונה.

כבר לא רק בטדי

כאמור, זו לא הפעם הראשונה שבה חלק קטן מאוהדי סכנין מבזים את ההמנון. בעונה שעברה מול חדרה באצטדיון בנתניה הם שרקו במהלכו בוז וקיללו את מנשה זלקה שחזר משירות מילואים, באפריל הם עודדו ושרו במהלך ההמנון בטוטו־טרנר במשחק נגד באר־שבע, ובהמשך מול הפועל חיפה בסמי עופר הם נטשו את היציע בהפגנתיות.
בנוסף, ארגון האולטראס של סכנין הביע סולידריות עם הסלוגן "כל העיניים לרפיח", ושלשום מיד אחרי המשחק בטרנר העלה את הכיתוב "פורט סעיד 2024" – זכר לקרב בין חילות ישראל ומצרים במלחמת יום כיפור, בצירוף תמונה של אחד מאוהדי סכנין בועט בזה של באר־שבע שרץ לעברו.
4 צפייה בגלריה
בני סכנין - מכבי ת"א
בני סכנין - מכבי ת"א
לא התקרית הראשונה שלהם. אוהדי בני סכנין
(צילום: עוז מועלם )
מ־7 באוקטובר החליטו קבוצות רבות להשמיע את ההמנון הלאומי, שעד אז נוגן רק במשחקי בית"ר בטדי, בנבחרות ובגביע, כאות סולידריות עם נפגעי הטבח והמלחמה והחטופים בעזה. אירועי טוטו־טרנר וההתרסה של כמה מאוהדי סכנין רק חידדו את הרצון להמשיך במסורת, כולל בקרב קבוצות מהליגה הלאומית.
"בימים קשים אלה אנחנו משתדלים לקיים משחקים כדי לתת אתנחתא, אסקפיזם. לצערי הרב, גם האלימות וגם ביזוי ההמנון פגעו באותם אלפים שהגיעו לראות כדורגל", אמר יו"ר המינהלת ארז כלפון בראיון לאולפן ynet. "ההמנון הוא סמל מדינה – משהו שכולנו רוצים לכבד. מי שלא יידע לכבד, נדאג שלא יגיע למגרשים. מצד שני, מי שהתפרע ופרץ למגרש צריך לעמוד לדין ולקבל עונש קשה. גם לא יכול להיות ששחקנים לוקחים את החוק לידיים וקבוצות לא עולות לשחק אחרי שמפקד המשטרה אומר שהוא יודע להבטיח את ביטחונן. לא נעבור על כך לסדר היום".

המתקפה של אלונה

בעלי הפועל באר־שבע אלונה ברקת גינתה את התנהגות אוהדיה שפרצו לדשא, אך הייתה נוקבת מאוד בביקורת כלפי אותו קומץ של אוהדי סכנין: "הם ביזו את החטופים והנרצחים. אי־אפשר לכבד? צריך לשים את האקט של הפריצה בקונטקסט של האסון שנפל על המדינה. אוהדים שלנו עבדו כדי להכין סרטון הוקרה לזכר הנופלים, לכבד את הנרצחים ביום טראומטי. אתה שר את ההמנון ומפנים לך גב, מניפים אצבע משולשת. למי בעצם? לביזוי ההמנון, לביזוי החטופים והנרצחים. חלק מאוהדי סכנין מבזים את ההמנון. מכילים אותם בכל פעם מחדש עד שאנשים אמרו די, אי־אפשר יותר. איך יכול להיות שבמדינת ישראל, שנמצאת במלחמה, אי־אפשר לתת דקה של כבוד למי ששילם בחייו כדי שהם יישבו באצטדיון?"
4 צפייה בגלריה
ברקת וקוז'וך
ברקת וקוז'וך
"אי־אפשר לכבד?". ברקת
(צילום: הרצל יוסף)
כאמור, אחד המעשים המכוערים ביותר בהקשר הזה היה כאשר כמה מאוהדי סכנין קיללו את קפטן חדרה זלקה. "כל מה שהיה בהמנון זו בושה אחת גדולה, הם ביזו את הסמל של המדינה", אמר אז זלקה הנסער. בעקבות אותו מקרה במארס האחרון החליט מגן הפועל ת"א כיום, עידו וייר, לעזוב את סכנין. "הקהל ישב מאחורינו ולא האמנתי למה שאני שומע", תיאר השחקן אחרי המשחק. "לא הצלחתי לשמוע את ההמנון מתנגן בכלל. הייתי בשוק, חשבתי שאני מדמיין. התביישתי. לא הייתה שאלה בכלל. דיברתי עם בירם כיאל ואמרתי לו שאני לא רוצה לשחק פה יותר ושאני מעדיף שלא ייתנו לי דקות. לא יכול לשחק עבור אוהדים שמבזים את ההמנון ואת סמלי המדינה".

דין חדש

עד לאחרונה, סעיף ביזוי ההמנון התיר לדיינים לפסוק על קנס בגובה 15 אלף שקל בלבד – בדיוק מה שנגזר על סכנין באירועים האחרונים בעונה שעברה. אלא שלפני חודשיים אישרה הנהלת ההתאחדות שינוי בתקנון שלפיו המעשה החמור יוביל לענישה שיכולה להגיע להפחתת נקודות במקרה של הישנות, וכעת הנושא יעמוד במבחן המציאות. בסכנין הודיעו כי יציגו סרטונים המוכיחים לטענתם כי עשרות אוהדי באר־שבע היו אלה שהחלו באירוע, ובשל הפחד שחקני הקבוצה לא חזרו לדשא.
היו"ר מוחמד אבו־יונס: "על מה ניענש? נוצרו תנאים שאי־אפשר היה לקיים בהם משחק. השחקנים שלנו רעדו, לא הצליחו לעמוד על הרגליים. תאר לעצמך 1,000 איש עם מקלות רצים לעברך. איך תצפה משחקנים לשחק ככה? העונש לא מעניין אותי. אני מוכן לעזוב את הכדורגל היום. רציתי שהמשחק יתקיים למרות הכל ודיברתי עם השחקנים, אבל הם אמרו לי שהם לא יכולים. איך שחקן ירים קרן ליד הקהל הזה? באנו שלוש שעות מהצפון כדי לשחק כדורגל, לא לפוצץ משחק".
4 צפייה בגלריה
יו"ר בני סכנין מוחמד אבו יונס עם אוהדי הקבוצה
יו"ר בני סכנין מוחמד אבו יונס עם אוהדי הקבוצה
"זו חציית קו אדום". יו"ר בני סכנין מוחמד אבו יונס עם אוהדי הקבוצה
(צילום: הרצל יוסף)
אבו־יונס התייחס גם לחלק מאוהדי קבוצתו שהפנו את גבם: "אני שר את ההמנון, עמדתי בצד הטכני והעיניים שלי היו על הקהל שלנו. לא ראיתי שום דבר. אני מסכים שצריך לכבד את ההמנון, אבל מפה ולאיים עם מקלות - זו חציית קו אדום. אם זה היה קורה בדוחא היו סוגרים לנו את האצטדיון לשנה". השבוע ייפגש אבו־יונס עם נציגי האולטראס וידרוש מהם לכבד את ההמנון, אחרת יתפטר.
אשרף גאזל אבו־ריא, אוהד סכנין שהיה ביציע בטרנר, מספר: "הופתענו מההתנהגות של אוהדי באר־שבע, הם באו מוכנים לאקט הזה. אומרים שאוהדי סכנין ביזו את ההמנון, היו אולי עשרה שהפנו את גבם לדשא. אסור להכליל. רק באים ליהנות מכדורגל, לא מחפשים צרות".
פורסם לראשונה: 01:30, 03.09.24