אחד המדדים המשמעותיים לבחינת איכות נבחרות הוא הנציגות של שחקניה באחת מחמש הליגות הבכירות באירופה, נתון שממנו ניתן ללמוד גם על התקדמות או נסיגת הכדורגל באותה המדינה. בסגל נבחרת ישראל, שתתמודד הערב (21.45) מול צרפת בסטאד דה פראנס, יש אמנם שמונה לגיונרים, אבל אף אחד מהם לא משחק בפועל ברמות הגבוהות ביותר.
לכדורגל הישראלי יש שני נציגים בחמש הליגות הבכירות, אבל הם רשמו ביחד 22 דקות משחק: דניאל פרץ שלא משחק בכלל בבאיירן מינכן ויפתח הערב בין הקורות, וליאור קאסה שקיבל פירורי דקות בגנואה האיטלקית ושייך בינתיים לנבחרת הצעירה.
ישראל מדורגת בקטגוריה הזאת במקום ה־89 בעולם. לשם השוואה, לבלגיה יש 52 נציגים בחמש הליגות הבכירות, אוסטריה עם 33, פולין עם 29 ויוון עם 14 נציגים. מצבנו לא טוב גם בהשוואה לנבחרות פחות או יותר ברמה שלנו. לקוסובו, שסיימה אחרי ישראל בקמפיין האחרון, יש שבעה נציגים בליגות הבכירות, כולל אדון ז'גרובה מליל, ודאט מוריצ'י ממאיורקה ואמיד רחמני מנאפולי. לרומניה, שהקדימה אותנו ועשתה יורו נהדר, יש 11 כאלו ושווי השחקנים שלה גדול בעשרות מיליונים מזה של ישראל. גם לגיאורגיה יש שישה נציגים ואפילו מדינות כמו מדגסקר, האיטי, ארמניה, ירדן ומלטה לפנינו.
ישראל מוציאה פחות ופחות לגיונרים, בטח לליגות המשמעותיות, ורבים מהם חוזרים לכדורגל הישראלי בשכר גבוה יותר אבל עם יכולת חלשה יותר. התוצאה היא ירידה בדירוג הכדורגל הישראלי, גם ברמת המועדונים וגם ברמת הנבחרת. המקום ה־36 בלבד בדירוג אופ"א עלול להוריד את ישראל לדרג הרביעי בהגרלת מוקדמות המונדיאל, אחרי שהייתה כבר בדרג השני. ההידרדרות בדקות משחק בחמש הליגות הבכירות משמעותית: העונה 22 (קאסה), בשנה שעברה 793 (בזכות מנור סולומון ושון וייסמן) ולפני ארבע שנים ישראלים שיחקו 3,132 דקות.
תושבים חוזרים
ההצלחות של הנבחרות הצעירות בשני הקיצים האחרונים, מקום שני באליפות אירופה ושלישי באליפות העולם של נבחרת הנוער תחת אופיר חיים, וחצי גמר היורו וכרטיס למשחקים האולימפיים תחת גיא לוזון, לא שיפרו את המצב בצורה דרמטית. ענאן חלאילי עבר לסן־ז'ילואז הבלגית ב־7.5 מיליון יורו, אבל לא התאקלם בינתיים; סתיו למקין חזר משחטאר דונייצק עם 180 דקות בלבד בליגה האוקראינית; אוסקר גלוך עבר לזלצבורג אבל לא השתדרג בשלב זה; ודניאל פרץ חתם אמנם בבאיירן מינכן, אבל כשוער שלישי. רק עומרי גאנדלמן מרשים בגנט הבלגית.
סוכני שחקנים מספרים על קושי גדול לשווק היום ישראלים לליגות בחו"ל, גם בגלל האווירה האנטי־ישראלית באירופה שלא נותנת שקט למועדונים להחתים אותם, אולם זו סיבה טרייה יחסית, בת שנה. יש פה מגמה ברורה של הידרדרות במעמדו של השחקן הישראלי. גם מאמני נבחרת קודמים ידעו שסיכויי ההצלחה שלהם יגדלו ככל שמספר הלגיונרים יהיה גדול יותר, אבל גם כשלכדורגל הישראלי היו עשרות לגיונרים, כולל בליגות הבכירות, לא הגענו לשום מקום.
מבט על סגל האלופה מכבי ת"א מציג תמונה מדכדכת של מגמת הלגיונרים החוזרים, ויש בו לא מעט כאלה: ערן זהבי, דור פרץ, אושר דוידה, רז שלמה, סתיו למקין, ניר ביטון, אופיר דודזאדה ויונס מלדה. אליהם אפשר להוסיף את יונתן כהן, שהספיק לעבור בינתיים לאוסטרליה, ואת דן ביטון ומתן בלטקסה שעברו להפועל באר־שבע. אף אחד מהם, יחד עם שחקנים כמו אופיר מרציאנו, אלון תורג'מן ואחרים, לא הצליח להפוך לשובר שוויון אפילו בליגה הישראלית.
קר שם בחוץ
הערב יעלה מול אחת הנבחרות הטובות בעולם הרכב שכמחציתו מגיע מהליגה הישראלית. בסגל הנוכחי יש 16 שחקנים מליגת העל ורק שמונה לגיונרים, שגם הם לא משחקים כאמור בליגה בכירה, ורק אחד מהם בליגת האלופות, אוסקר גלוך (עומרי גלזר הפצוע משחק בכוכב האדום). כמעט כולם עוברים עונה לא פשוטה מבחינתם.
גלוך, מעבר לזה שהוא לא הצליח עד כה להביא את עצמו לנבחרת הבוגרת, לא נמצא בעונה טובה בזלצבורג למרות שהוא עשוי לעבור לגרמניה כבר בינואר. יש לו 5 שערים ו־5 בישולים ב־18 משחקים בכל המסגרות, אבל הוא לא מצליח לסחוף את הקבוצה קדימה; דניאל פרץ כאמור לא משחק בבאיירן; מנור סולומון הלך אחורה מטוטנהאם ללידס מליגת המשנה באנגליה ושוב מתמודד עם פציעות; ליאל עבדה אמנם שחקן הרכב בשארלוט, אבל לא באותה רמה שהציג בסלטיק בליגת האלופות; אלי דסה נמצא מתחת לרדאר העולמי ברוסיה המנותקת עם 889 דקות בדינמו מוסקבה; מוחמד אבו־פאני רשם בפרנצווארוש 653 דקות ליגה ובישל שער אחד בלבד ב־9 משחקים אחרי שבעונה שעברה היה מלך הבישולים בליגה ההונגרית; חלאילי מתקשה להתאקלם בסן־ז'ילואז עם 253 דקות ליגה בלבד ואפס שערים; עומרי גאנדלמן הוא יוצא הדופן עם עונה מצוינת בגנט הבלגית עם 9 שערים ו־2 בישולים בכל המסגרות העונה. יש גם לגיונרים שלא נכללים בסגל, אבל גם מהם לא תגיע הישועה: למשל עומר אצילי שנכשל בקפריסין ובכל מקרה פרש מהנבחרת, ונטע לביא שהלך לאיבוד ביפן.
לפני 31 שנה הגיעה הנבחרת לפארק דה פראנס עם לגיונר אחד, רוני רוזנטל ששיחק אז בליברפול, והרסה לצרפתים את חלום ההגעה למונדיאל, אבל בהרכב היו גם כוכבים לפני פריצה ומעבר לחו"ל כמו איל ברקוביץ'. הלילה תעלה הנבחרת בכוננות ספיגה מול רבע אצטדיון עם יותר לגיונרים, אבל אף אחד מהם הוא לא ממש כוכב.