בשנתיים/שלוש האחרונות מחויבים מאמני הכדורסל הרשומים באיגוד הכדורסל לעבור השתלמויות אותן עורך ו/או מארגן האיגוד וזאת כתנאי לחידוש תעודת המאמן, המאפשרת להם בעצם לעסוק באימון תחת האיגוד, תנאי שלא היה קיים קודם לכן. לא מעט מאמנים מתרעמים על החלטה זו הכופה עליהם את ההשתלמויות. הם מאמינים כי מקצועיות המאמן אינה נמדדת בכמות ההשתלמויות שעשה, אלא בפרקטיקה ובעיקר ברצון האישי שלך כמאמן להיות יותר טוב ולהגיע או להביא את המתאמנים להישגים, ומאמן שאינו מקצועי או מאמן שיהיו כנגדו ביקורות שליליות, פשוט לא יועסק על ידי אותו מעסיק.
טענות נוספות שעולות בקרב המאמנים הן שמדובר בדרישה שאינה חוקית, שכן אין ס' חוק ספציפי ומפורש המקנה לאיגוד לחייב בהשתלמות ולהתנות את חידוש תעודת המאמן ולהגביל את עיסוקם של המאמנים, ומדובר בדרישה ללא כל פיקוח. כיום הדרישה הינה רק ל-5 שעות שנתיות, אך מי יפקח שהדבר לא יהפוך ל-30 שעות שנתיות וכן הלאה, כמו גם ההגעה להשתלמויות "כדי להחתים כרטיס". לטענתם, אלו לא יהפכו אותם ליותר מקצועיים. נוכחות בהשתלמות לא תשיג את המטרה להפוך את המאמנים למקצועיים יותר, אלא רק מכבידה על המאמנים, שכן חלקם אינם עובדים רק בעבודה אחת, אלא עובדים בכל השבוע ולעתים עד שעות מאוחרות. בנוסף, החיוב בהשתלמויות הינו על חשבונם, למרות שחלק מההשתלמויות הינן ללא עלות. כמו כן, לא לוקחים בחשבון פגיעה כלכלית במאמנים: שעות העבודה/הזמן היקר והעלות של ההגעה למקום ההשתלמות, שאף אחד אינו מחויב לשלם בגינן.


במרץ 2022 הכנסת העבירה את חוק המאמנים בקריאה ראשונה, ובימים אלו שוקדת על ניסוחו ותיקונו להעברתו בקריאה שנייה ושלישית. החוק היה אמור להיות בשורה טובה למאמנים, מדובר בחוק שאמור להסדיר את המקצוע ואמור היה לחייב את המאמנים על פי חוק בהשתלמויות, ואף עלתה דרישה כי המאמנים יקבלו תשלום בגין כל אותן ההשתלמויות ולא על חשבון ימי חופש. בהתאם להצעת החוק שעברה בקריאה טרומית, החוק איפשר לחייב את האיגודים או ההתאחדויות בדבר חובת ההשתתפות, את בעלי תעודות הסמכה (את המאמנים) בהשתלמויות מקצועיות, ואף האיגודים וההתאחדויות עצמן היו רשאים לחייב את בעלי תעודות ההסמכה הרשומים אצלם להשתתף בהשתלמויות מקצועיות שיערכו.
ביום 28.6.23 ישבה הועדה המקצועית לדון בהצעת החוק, והחליטה להסיר את הסעיפים המחייבים על פי חוק לחייב את המאמנים בהשתלמויות (ס' 2ה להצעת החוק) ולהעביר את הסמכות לאיגודים על ידי העברת מיליוני שקלים אליהם לטובת תמריץ למאמנים לעבור את ההשתלמויות. אחד מהנימוקים להסרת החיוב בחוק היה שחיוב המאמנים בהשתלמות יש בו טעם לפגם, כי צריך לעודד את המאמנים להשתלם, צריך לייצר מצב של תמרוץ... בפועל לא יוצרים שום מצב של תמרוץ, אלא במקום להסדיר את כל הנושא באמצעות חוק, כיום מחייבים את המאמנים להשתלם כתנאי לחידוש תעודת ההסמכה, אחרת לא יוכלו לעסוק במקצוע וזאת מבלי לקבל כל תשלום בגין כך.
אין ספק כי המטרה לגרום למאמנים להיות יותר מקצועיים הינה מטרה ראויה! אך עם זאת, האם אין דרך ראויה יותר לגרום למאמנים לכך? או דרך שהיא מידתית יותר? קודם כל, כי החיוב יעשה באמצעות חוק, שנית, ההשתלמויות יכולות להיערך באופן מקוון בשעות הנוחות למאמנים, כניסה לקישור ההשתלמות וצפייה בהשתלמות בכל זמן שיחפצו, חיוב המעסיקים או האיגוד בתשלום בגין שעות ההשתלמות, הרי המטרה היא לתמרץ את המאמנים כדברי הועדה המקצועית ולא להכביד או לכפות עליהם. אפשרות נוספת היא כי ההשתלמויות המקוונות יהיו חלק מאותן ההשתלמויות המקנות דרגה בהתאם להצעת החוק, כלומר, מאמן שעבר חלק מההשתלמויות יופחתו לו הקורסים בכדי לקבל דרגה ועוד שלל אפשרויות שיש בהן להוות תמריץ.
משרד הספורט צריך לעצור את העברת הסמכות לאיגודים, להחזיר את הנושא לדיונים בוועדה, לבחון את האפשרויות של הסדרת הנושא בחוק תוך מתן תשלום למאמנים בגין שעות ההשתלמויות בדיוק כפי שהצהירו חברי הכנסת.
גם אתם רוצים להיות פרשנים? התחילו לכתוב. איך זה עובד? פשוט מאוד:
*כותבים ושולחים בגוף המייל או בקובץ וורד לכתובת הבאה: kick@ynet.co.il בצירוף שם מלא.
*אורך הטקסט הרצוי הוא בין 250 ל־800 מילה.
*נא לא לצרף תמונות, טבלאות, גרפים או עיבודי מחשב לקבצים.
* אם בכוונתכם לכתוב על משחק או אירוע מסוים שעומד להתקיים, אנא שלחו את הטקסט מספר ימים לפני כן.