המהפכה המשפטית בהתאחדות לכדורגל לא לוותה במחאות המוניות, ואפילו הוצגה כהיסטורית על ידי שני השושבינים העיקריים שדאגו להוציא אותה לפועל, יו"ר ההתאחדות שינו זוארץ וסגנו מורן מאירי, במסיבת עיתונאים חגיגית שנערכה לפני שנה בדיוק. השניים הוזהרו מראש שבתוכנית הזאת יש חורים רבים, ועכשיו היא מתפוצצת לכולנו בפנים.
בפרפרזה על האמירה של שר המשפטים על נשיא בית המשפט העליון, שהוא לא מכיר בו, אפשר לומר שאוהדי הכדורגל לא מכירים במהפכה, שעמדה במרכז קמפיין הבחירות של השניים לראשות ההתאחדות. זו מהפכה שנועדה לשרת בעיקר את המועדונים הגדולים, היא כובלת את ידי הדיינים ומעמידה לרשותם מאגר מצומצם של סנקציות, לא משהו שתואם את המציאות בחברה האלימה שלנו, שהכדורגל הוא הבבואה שלה.
2 צפייה בגלריה
כיוף
כיוף
רימוני עשן ברחבה של כיוף, שלום
(צילום: עוז מועלם)
המטרה של המהפכה הייתה להפחית מהאחריות השילוחית על קבוצות, להיות הרבה יותר ברורה בכלי הענישה ולהתחנף לאוהדים עם ההחלטה לבטל את עונשי סגירת היציעים, משחקי הרדיוס ומשחקים ללא קהל. במקום זה הוטלו קנסות כבדים ויופחתו נקודות ליגה במקרים קיצוניים מאוד. אלא שהקונספציה כשלה בגדול, האלימות לא פחתה והפיצוץ המשמעותי שלשום בסמי עופר היה נקודת הקיצון שלה.
הדיינים עצמם התלוננו כי צמצום סרגל הסנקציות הפך אותם לרובוטים, כבולים בענישה מאוד מצומצמת שלא מעניקה להם מרחב החלטות, אחרת הם היו מפרשים את מה שמובא בפניהם דרך מידת ענישה שונה לגמרי. המהפכה תורמת בעיקר למועדונים הגדולים להתחמק כמה שיותר מענישה שילוחית, אבל מספיק לבחון את שני מקרי הקיצון שלשום ביפו ובחיפה כדי לראות שהיא מעוותת ומחייבת עדכון גרסה.
זוארץ דיבר באותה מסיבת עיתונאים על הידברות עם הקהל דרך הענישה החדשה, תוך אמונה שרשויות החוק יקפצו לסייע לו. מאירי התגאה בכך שלראשונה קבוצות יכולות לצאת זכאיות בבית הדין המשמעתי, ולטענתו זה יסיים את התסכול של המועדונים שמשקיעים ועלולים היו להיפגע במוטיבציה, וימנע טרטור של עשרות אלפי אוהדים למשחקי רדיוס. "יותר פרטנית ופחות קולקטיבית", הצהיר מאירי. "אנחנו מצפים ליותר אחידות בענישה, כי צימצמנו את האפשרויות. הכי קל להגיד 'תחמירו איתם, האלימות עולה, עוד עונשים, עוד הרחקות'. צריך אומץ ללכת לכיוון השני, ללכת על עונשים יצירתיים ולא בדרך המוכרת. אנחנו משוכנעים שזה יוביל את הכדורגל הישראלי למקום שראוי לו".
מהפכה שנועדה לשרת בעיקר את המועדונים הגדולים, היא כובלת את ידי הדיינים ומעמידה לרשותם מאגר מצומצם של סנקציות, לא משהו שתואם את המציאות בחברה האלימה שלנו, שהכדורגל הוא הבבואה שלה
2 צפייה בגלריה
מדור הספורט של "ידיעות אחרונות", הבוקר
מדור הספורט של "ידיעות אחרונות", הבוקר
מדור הספורט של "ידיעות אחרונות", הבוקר
live
שר התרבות והספורט מיקי זוהר מתייחס לפיצוץ המשחק
(צילום: ירון ברנר)
היצירתיות של השניים כללה הגבלה לפיה רק בשלושה תרחישים, תחת סעיף התפרעות אוהדים בנסיבות מחמירות, ניתן יהיה להפחית נקודות: משחק שלא הגיע לסיומו, פגיעה פיזית משמעותית או השלכת אבוקות בין יציעים. עוד הוחלט כי ניתן יהיה להעניש אוהדים שלא להגיע למשחק חוץ מול קבוצות גדולות, וכך למשל לא יגיעו ביום שני אוהדי בית"ר ירושלים למשחק מול מכבי ת"א בבלומפילד.
אלא שאז הגיע מבחן המציאות, כשבאחד ממשחקי מכבי ת"א הושלך מיציע אוהדיה חזיז שפגע בסמוך לדריק לוקאסן, הוא התבקש על ידי קבוצתו לתת תצהיר כי הוא לא נפגע ולכן הנקודה שהורדה הוחזרה לה. מאוחר יותר הודה הבלם ההולנדי כי הוא אכן נפגע מהחזיז.
live
ריאיון עם יו"ר מינהלת הליגות, ארז כלפון, בעקבות פיצוץ המשחק
(צילום: ירון ברנר)
שלשום ירדו שני אוהדי הפועל ת"א לכר הדשא בבלומפילד על מנת להתעמת פיזית עם שוער הפועל נוף הגליל, מתן עמבר, אבל המהפכה המשפטית הותירה לדיינים רק ענישה של קנס, לא הפחתת נקודות או סגירת יציעים - וזאת כשאוהד דחף שחקן בזמן משחק. מכבי חיפה צפויה להיענש אחרי מופע האבוקות שפגע בשחקניה ועצר את המשחק ארבע פעמים עד להחלטת המשטרה להפסיקו לאלתר, בהפחתת נקודה אחת בלבד. גם ההתפרצות של אוהדי הפועל באר־שבע למגרש לפני המשחק שלא שוחק מול בני־סכנין הובילה להפחתת נקודה אחת. לבית"ר ירושלים הופחתו ארבע נקודות בגלל התפרצות האוהדים אחרי סיום משחק גמר גביע המדינה לפני שנה וחצי, אבל זה היה בעידן הישן של הענישה.
ההתחנפות לאוהדים, כולל לארגוני האולטראס שמאוהבים בעיקר בעצמם וממש לא אכפת להם מהקבוצה שלהם, הבעלים או האוהדים האחרים, גרמה בין היתר להקלה בטרטור - אבל בסופו של דבר המסר מההתאחדות גרמה לעסק להתפוצץ להם בפרצוף.
פורסם לראשונה: 01:30, 29.01.25