היסטוריה ישראלית וסגירת מעגל מרגשת במיוחד במינכן: נבחרת הגברים של ישראל זכתה במדליית הזהב בתחרות הקבוצתית במרתון באליפות אירופה, הנערכת 50 שנה אחרי טבח י"א הספורטאים באולימפיאדת מינכן 1972. מארו טפרי סיים את הריצה המופלאה במקום השני וזכה במדליית הכסף, גשאו איילה סיים שלישי וקטף את הארד.
זו הייתה הופעה אדירה של הנבחרת הישראלית, המורכבת משישה רצים – טפרי, איילה, גירמה אמרה, ימר גטהון, בוקאיו מלדה ועומר רמון. ארבעה מהם – טפרי, איילה, אמרה וגטהון היו בתמונת המדליות החל מהרגע הראשון. כבר לקראת הסיום היה ברור שהם הבטיחו לישראל מדליית זהב בתחרות הקבוצתית, שבה מנצחת הנבחרת עם התוצאה הכוללת הטובה ביותר של שלושת הרצים המהירים ביותר שלה.
טפרי היה קרוב מאוד לניצחון בריצה ולמדליית זהב אישית, אך ברגע האחרון עקף אותו הגרמני ריכארד רינגר – וטפרי הסתפק במדליית הכסף עם תוצאה של 2:10:23 שעות. מיד אחריו חצה איילה שלישי את קו הסיום עם 2:10:29 - וזכה במדליית הארד. גטהון סיים שביעי (2:10:56), אמרה תשיעי (2:11:32) - ובסך הכל ארבעה רצים ישראלים בעשירייה הראשונה. מדהים.
"אני ממש מתרגש, זה מקום ממש מיוחד כאן במינכן", אמר טפרי בסיום. "אני ממש שמח שאנחנו מייצגים את המדינה בכבוד. זכינו בזהב הקבוצתי וזכיתי במדליית כסף בתחרות האישית. במינכן, אחרי כל מה שקרה כאן בהיסטוריה, לחזור לפה ולנצח זה משהו מיוחד. מההתחלה הייתה לנו תוכנית ריצה ברורה שבנה לנו המאמן ורצנו על פי התוכנית. הרגשתי שהגרמני (רינגר) מתקרב, לא האמנתי שהוא יגיע. אני שמח שהצלחתי לרוץ אחרי המרתון באליפות העולם, לא ידעתי איך הגוף יגיב".
השנה, באליפות שנערכת במינכן, יחולקו מדליות גם לנבחרות וגם ליחידים. כאשר תוצאת הנבחרת תחושב לפי שלושת הרצים הראשונים. ישראל סיימה עם הישג מטורף עם לא פחות משלוש מדליות.
תכירו: הרצים שעשו היסטוריה
מארו טפרי (29) הוא הכוכב הראשי של מרתון הגברים בארץ וכמובן מחזיק בשיא הישראלי (2:06:58) שאותו קבע בסביליה בפברואר האחרון. בצעד לא שגרתי, הוא השתתף היום בריצה המפרכת בפעם השנייה בתוך חודש אחרי הישג אדיר שלו באליפות העולם בארה"ב, שבה סיים במקום ה-11 – הישג שיא עבור מרתוניסט ישראלי בגברים. רצי מרתונים לא נוהגים לרוץ את המרחק פעמיים בהפרש כל כך קצר, אבל ראשי הנבחרת ביקשו ממנו לעשות זאת כדי שישראל תוכל להיאבק על המדליה - וטפרי הסכים. גם באולימפיאדת טוקיו הייתה לו הופעה מכובדת, עם מקום 13.
טפרי נולד באתיופיה ועלה לישראל ב-2006, בגיל 14, עם הוריו ושישה מאחיו ואחיותיו (שלושה נוספים נשארו באתיופיה). הוא נשוי לסלאמוויט באיולין-טפרי, שאותה הכיר במחנה אימונים באתיופיה. אחרי נישואיהם, באיולין קיבלה אזרחות ישראלית, שברה את השיא הישראלי ב-1,500 מטר וב-5,000 מטר, וכיכבה באולימפיאדת טוקיו עם מקום עשירי בריצת 5,000 מטר.
גשאו איילה (25) הוא הצעיר שבחבורה. רק לפני שלושה חודשים הוא שבר את השיא ב-10,000 מטר (27:49.88 דקות) בתחרות בלונדון, והיה לישראלי הראשון שיורד מ-28 דקות במרחק הזה. גירמה אמרה (34), הרץ השני הבכיר של הנבחרת, החזיק בעבר בשיא הישראלי ושיאו האישי עומד על 2:07:29. הוא סיים במקום ה-28 באולימפיאדת טוקיו וזו אליפות העולם השנייה שלו (מקום 62 בלונדון 2017). גם הוא, כמו טפרי, נולד באתיופיה ועלה לישראל ב-2006. ימר גטהון (30) זכה באליפות ישראל ב-5,000 מטר (2017) ובחצי מרתון (2018). שיאו האישי במרתון עומד על 2:09.27. הוא נולד באדיס אבבה ועלה לישראל בגיל צעיר.
פורסם לראשונה: 14:18, 15.08.22