בלה קרולי, המאמן הכריזמטי והאגדי שהדריך את נדיה קומאנץ' בשנות השיא שלה והפך את ארה"ב למעצמת התעמלות, הלך לעולמו כשהוא בן 82. איגוד ההתעמלות האמריקאי הודיע הלילה (בין שבת לראשון) על כך, אך לא מסר את סיבת המוות.
קרולי, יחד עם רעייתו מרתה, אימן והוביל מתעמלות רבות לזכייה במדליות זהב אולימפיות ובאליפויות עולם, ברומניה ובארה"ב. בין חניכותיו הבולטות נמנות נדיה קומאנץ' ומרי לו רטון. "הייתה לך השפעה ונוכחות משמעותית בחיי, נוח על משכבך בשלום", ספדה לו קומאנץ' בחשבון האינסטגרם שלה. המתעמת הרומנייה הייתה בת 14 בלבד כשקרולי הוביל אותה לזכייה במדליית הזהב במונטריאול 1976, שם שברה שיא היסטורי וקיבלה את ציון ה-10 המושלם בפעם הראשונה בהיסטוריה של המשחקים האולימפיים.
4 צפייה בגלריה
קרולי
קרולי
שנוי במחלוקת. קרולי
(צילום: REUTERS/Mike Blake/File Photo)
4 צפייה בגלריה
קרולי
קרולי
אחת התמונות המפורסמות של המשחקים האולימפיים: קרולי נושא את סטראג הפצועה
(צילום: AP Photo/Susan Ragan, File)
אולם שיטות האימון הנוקשות של קרולי עוררו ביקורת לאורך השנים, במיוחד בעקבות פרשת לארי נסאר. כאשר רופא הנבחרת האמריקאית לשעבר הורשע בהתעללות מינית במתעמלות, יותר מתריסר מתעמלות לשעבר העידו כי הקרולים היו חלק ממערכת שיצרה אווירה רעילה שאפשרה להתנהגותו של נסאר להימשך ללא הפרעה במשך שנים. בני הזוג קרולי הכחישו כל אחריות וטענו כי לא ידעו על מעשיו של נסאר.

הגשמת החלום האמריקאי

סיפור חייו של קרולי הוא סיפור של הגשמת החלום האמריקאי. הוא נולד בקלוז' ב-1942 והחל את דרכו כמורה בעיירת כורים קטנה בטרנסילבניה. יחד עם רעייתו מרתה, הם החלו ללמד התעמלות כדי לשמור על הילדים בחורף, וכישרונם משך את תשומת לב הממשלה הרומנית.
4 צפייה בגלריה
קרולי
קרולי
קרולי עם קומאנץ' הצעירה בשנות ה-70
(צילום: AFP)
ב-1981, לאחר חיכוכים עם השלטונות, ערקו בני הזוג לארה"ב עם מזוודה אחת בלבד, כשבתם בת השש נשארה ברומניה. הם למדו אנגלית מצפייה בטלוויזיה, ותוך זמן קצר הקימו מרכז אימונים ביוסטון שהפך למוקד עלייה לרגל ומונו למאמני הנבחרת האמריקאית.
הישגו הגדול הראשון של קרולי בארה"ב היה אימונה של מרי לו רטון, שב-1984 הפכה לאמריקאית הראשונה לזכות במדליית זהב אולימפית בקרב-רב. ב-1996, ברגע היסטורי במשחקים האולימפיים באטלנטה, עזר לקרי סטראג הפצועה לרדת ממשטח ההתעמלות לאחר שביצעה קפיצה מכרעת שהבטיחה את מדליית הזהב הקבוצתית לארה"ב.

דרישות קפדניות, יחס נוקשה

שיטות האימון של קרולי, כאמור, היו שנויות במחלוקת. הוא נודע באישיותו הכריזמטית ובחיבוקי הדוב המפורסמים שלו, אך גם בדרישותיו הקפדניות וביחסו הנוקשה. דומיניק מוצ'יאנו, חברת "שבע המופלאות" שזכו בזהב באטלנטה 1996, תיארה בספרה התעללות מילולית מצדו.
4 צפייה בגלריה
קרולי
קרולי
הזוג קרולי הקים את "חוות קרולי" בטקסס, מתקן אימונים שהיה מקום עלייה לרגל
(צילום: AP Photo/Richard J. Carson, File)
הזוג קרולי הקים את "חוות קרולי" בטקסס, מתקן אימונים אליו היו מגיעות מתעמלות הנבחרת למחנות אימונים מפרכים. במסגרת כללי המשמעת שהנהיגו השניים, נאסר על הורי המתעמלות לבקר במתקן. זהו גם המקום שבו ביצע נסאר את רבים ממעשיו הנפשעים. נסאר ניצל את האווירה הקשוחה בחווה, כדי לתפוס את תפקיד "המבוגר הנחמד", מה שאיפשר לו לרכוש את אמון המתעמלות ולנצל זאת לביצוע פשעיו. בני הזוג קרולי התפטרו בטרם הפרשה הכתה גלים וב-2018 סגרו את חוות קרולי.
תרומתו של קרולי להתעמלות האמריקאית הייתה מכרעת. הוא יצר שיטת אימון ריכוזית למחצה שהפכה את ארה"ב למעצמת התעמלות. תחת הנהגתו ולאחר מכן תחת הנהגת רעייתו מרתה, זכו מתעמלות אמריקאיות בשש מדליות זהב אולימפיות רצופות בקרב-רב, והנבחרת זכתה בזהב הקבוצתי במשחקים ב-2012 ו-2016.
"התרומה הגדולה ביותר שלי הייתה לתת לילדות את האמונה שהן יכולות להיות הטובות ביותר", אמר קרולי בעבר. "ידעתי שאם האמריקאיות יבינו שהן לא נחותות, הן יכולות להפוך לספורטאיות בינלאומיות מובילות".