בית”ר ירושלים מול הפועל תל אביב. צהוב מול אדום. ימין מול שמאל. הליכוד מול המערך. המקופחים מול הממסד. לאורך השנים אינספור כותרות וקטלוגים ניתנו למשחק הזה בין שתיים מהקבוצות הגדולות של הכדורגל הישראלי. גם אם נרצה, תודו שקצת קשה להתעלם מההזדהות של המחנה הבית”רי עם הצד הימני של המפה הפוליטית, ומנגד הזיהוי הפוליטי של האדומים עם מחנה השמאל.
באופן די מדהים, לא פחות מארבעה מפגשים בין הקבוצות התרחשו בסמוך למערכת בחירות כזו או אחרת ב-20 השנים האחרונות. הערב (שני) במושבה בית”ר תתארח למפגש ה”פרלמנטרי” החמישי בין הקבוצות כאשר מספר שעות לאחר שריקת הסיום ייפתחו הקלפיות ויחלו הבחירות לכנסת ה-21. אז מתי בית”ר ונתניהו ניצחו, מתי הפועל וברק יצאו עם ידם על העליונה ומתי קיבלנו תיקו? עשינו לכם סדר בעניינים.
19.5.1999 – הפועל זוכה בגביע | 17.5.1999 – אהוד ברק מנצח את בנימין נתניהו
בית”ר של דרור קשטן, שהגיעה כפייבוריטית באותה עונה, פתחה טוב יותר את המשחק עם שער של ניר סביליה בדקה השישית, אך הפועל ת”א של אלי כהן ‘השריף’ מצאה את השוויון אחרי שבע דקות בלבד מרגליו של אחד הסמלים שלה – שלום תקווה. המשחק נגרר לבעיטות הכרעה מ-11 מטר כאשר האדומים יצאו עם ידם על העליונה כשניצחו 1:3 בפנדלים אחרי ששלחו כל כדור לחיבורים של איציק קורנפיין, וזכו להניף את גביע המדינה בסופו של אותו ערב. את הפנדל המכריע אגב, כבש שמעון גרשון, ששיגר את הכדור לחיבורים של קורנפיין ולא השאיר לו סיכוי.
יומיים לפני הניצחון של האדומים, גם המחנה הפוליטי איתו מזוהים אוהדי הפועל חגג ניצחון גדול. אהוד ברק שעמד בראש מפלגת ישראל אחת (איחוד של העבודה, גשר ומימד), גרף 56.1% מהקולות וגבר על נתניהו במרוץ לראשות הממשלה. אותה ממשלה אגב שרדה פחות משנתיים והתפרקה ב-7 במרץ 2001.
27.3.2006 – הפועל אירחה את בית”ר | 28.3.2006 – אולמרט ומפלגת קדימה זוכים בבחירות
ערב לפני פתיחת הקלפיות הירושלמים יצאו למשחק חוץ בבלומפילד, בקרב על המקום השני במטרה לדגדג במעט את מכבי חיפה שהובילה את הליגה. בית”ר, עם לואיס פרננדס הצרפתי על הקווים, הציגה את סוללת כוכבים שהגיעו לבית וגן – דויד אגאנסו, פבריס פרננדס וז’רום לרואה שהיו רק חלק מהשמות הנוצצים. אחרי מחצית מאופסת האדומים היו אלה שעלו ליתרון משער של הבלם טל חן, אך פחות מדקה חלפה וברק יצחקי קירר את החגיגות ביציעים והקפיץ את אלפי אוהדי בית”ר שהגיעו לתמוך. המשחק הטעון, ערב הבחירות לכנסת ה-17, הסתיים ב-1:1.
והבחירות? יממה לאחר מכן, אהוד אולמרט, שעמד בראשות מפלגת קדימה קיבל 690,901 מהקולות (22%) ובכך הפך לראש ממשלת ישראל. אולמרט, שכיהן כראש עיריית ירושלים לפני כן וידוע באהדתו לצהובים-שחורים, המשיך את דרכו של אריאל שרון שהוביל כחצי שנה לפני כן את מהלך ההתנתקות מרצועת עזה, ימים לא קלים במדינת ישראל באותה תקופה. בראייה לאחור, ניתן להגיד שכפי שהקבוצות נפרדו בתיקו, גם מערכת הבחירות הסתיימה בצורה דומה כאשר לא הימין (המזוהה עם הצד הבית”רי) ולא השמאל (המזוהה עם אוהדי הפועל) זכו.
9.2.2009 – בית”ר מובסת בבלומפילד | 10.2.2009 – נתניהו גובר על ציפי לבני
כמו במערכת הבחירות הקודמות, גם הפעם ערב לפני שעם ישראל יצא לקלפיות, בית”ר הגיעה לבלומפילד. הפעם היה מדובר בבית”ר של תחילת הסוף בעידן גאידמק, עם ראובן עטר על הקווים שעלה עם הרכב התקפי אבל התרסק. מנגד הפועל ת”א נהנתה ממשחק הגנה מחפיר של בית”ר, ופשוט כתשה את החבורה בצהוב-שחור עם 0:4 מהדהד לרשת של אריאל הרוש, משערים של מהארן לאלה (צמד), דאגלס דה סילבה וביברס נאתכו.
למחרת המשחק התקיימו הבחירות – ראש בראש בין ציפי לבני (קדימה) לבנימין נתניהו (הליכוד). לבני השיגה יותר מנדטים, 27:28 (הפרש של 29 אלף מצביעים), אך לא הצליחה להשיג רוב קואליציוני ועל כן נתניהו הרכיב את הממשלה. מאז כידוע, נתניהו עדיין נמצא בתפקידו. אז בית”ר אמנם נחלה תבוסה קשה, אך המועמד איתו מזוהים רוב אוהדי בית”ר ניצח בבחירות, מה שאולי החזיר להם את החיוך לפנים.
עם פרסום תוצאות המדגם, פרשן חברת החדשות עמית סגל פנה לרובי ריבלין, שהיה אז חבר כנסת מטעם הליכוד, ואמר לו: “מה יהיה רובי? אתמול חטפתם 4, היום 2”, כעקיצה על הרביעייה שספגה בית”ר ועל הפרש שני המנדטים שספג הליכוד בתוצאות המדגם. רובי, לאלה שלא יודעים, נולד וגדל בירושלים והיה היו”ר של בית”ר ירושלים בשנות ה-60 וה-70.
21.1.2013 – בית”ר חוגגת על הפועל | 22.1.2013 – ביבי חוגג זכייה נוספת
עונת 2012/13 תיזכר לנצח כאחת העונות ההזויות בתולדות בית”ר ירושלים, ותכף תבינו למה. עם סגל צעיר הכולל בתוכו לא פחות מתשעה שחקני בית, ואלי כהן ‘השריף’ על הקווים, בית”ר הגיעה לבלומפילד ללא חששות ורגשי נחיתות. במחנה השני מנגד, הפועל רצתה לנקום את ה-3:2 שספגה בסיבוב הקודם בטדי ויכלה לעלות למקום הראשון, אבל בדיוק כמו בבחירות שהתרחשו יום לאחר מכן, הצד הצהוב-שחור חגג ניצחון אדיר. חן עזריאל כבש ראשון, אבי ריקן הכפיל ונתן את האות לחגיגות של אוהדי בית”ר שאיכלסו את שער 11.
והיו גם בחירות. אם לא הספיקו החגיגות בבלומפילד, לאוהדי בית”ר הייתה סיבה נוספת לשמוח. מפלגת הליכוד בראשות בנימין נתניהו גרפה 23% מהקולות (31 מנדטים) והקימה את הממשלה ה-19, יחד עם השחקנים החדשים שהצטרפו למערכת הפוליטית – נפתלי בנט ויאיר לפיד.
אז למה עונה הזויה שאלתם? בבקשה. חמישה ימים בדיוק לאחר הניצחון הגדול של הבית”רים, הגיעה רעידת האדמה בבית וגן. שבת, 10:24 בבוקר, ב-ONE נחשף כי ארקדי גאידמק הנחית בירושלים את זאור סדאייב וג’יבראיל קדאייב, שני שחקנים צ’צ’נים ממוצא מוסלמי. כזכור, חלק מאוהדי בית”ר בראשות ארגון “לה פמיליה” לא אהב (בלשון המעטה) את המהלך והחל לפעול נגד המועדון. השאר כידוע – היסטוריה. כזאת שבבית”ר היו שמחים למחוק מדפי המועדון. השניים אגב עזבו מיד בתום העונה כשהקבוצה (שהייתה במקום הרביעי ובכושר נפלא ביום שהם הגיעו), הבטיחה את ההישארות בליגה במחזור האחרון מול בני סכנין בדוחא.
הערב במושבה, בניגוד לשנות הזוהר, שתי הקבוצות יגיעו כקבוצות תחתית. בית”ר תחפש נקמה על ה-1:0 הדרמטי שספגה בטדי לפני מספר שבועות ותילחם על חייה כשהיא רחוקה רק 3 נקודות מהקו האדום, הפועל תרצה לסיים את העונה עם טעם טוב. אבל זה לא באמת משנה, בית”ר נגד הפועל, ולא חשוב איפה הן יהיו בטבלה, זה תמיד יהיה אחד המשחקים המסקרנים שיש לנו בכדורגל הישראלי. עכשיו רק נמתין לראות איזה מחנה פוליטי יחגוג כשייסגרו הקלפיות ביום שלישי בערב.