7 צפייה בגלריה
מבוקה, פלומין, שכטר וגלזר  (מערכת ONE)
מבוקה, פלומין, שכטר וגלזר  (מערכת ONE)
מבוקה, פלומין, שכטר וגלזר (מערכת ONE)
(גרפיקה: קרולינה אריכמן)
לפני שבוע הסתיימה לה עונת 2018/19 בליגת העל בכדורגל, והאמת, אנחנו כבר קצת מתגעגעים. אז רגע לפני שעונת המלפפונים באמת מגיעה לשיאה, החלטנו ב"מספרת לחיבור" לתת לכם עוד סיכום עונה אחד אחרון, מעט שונה כהרגלנו, דרך המספרים שאולי פחות חשבתם עליהם כשהכסף עוד היה על השולחן. לשם כך, נעזרנו בנתונים המצוינים שנאספו על ידי חברת אינסטט ספורט (InStat Sport), ניתחנו אותם והגענו לכמה תובנות מעניינות.
1. בדקנו מתי נכבשו יותר שערים בליגת העל בחלוקה לפי דקות וגילינו כי הכמות הגדולה ביותר נכבשת ברבע השעה האחרונה של המשחק. למעשה, לא פחות מרבע מהשערים נכבשים בפרק זמן זה. ברבע השעה הראשונה לעומת זאת, נכבשים הכי מעט שערים - רק 12 אחוזים.
גלזר: המטרה להביא 3 נקודות מלטביה
2. אם נעמיק בנושא הדקות - רבע השעה הפוריה ביותר של קבוצה כלשהי בליגה היא רבע השעה האחרונה של הפועל חדרה. לא פחות מ-18 שערים כבשה הפתעת העונה בפרק זמן זה (שניים יותר ממכבי ת״א), שהם 42 אחוזים מכלל שעריה. אגב, כל הקבוצות כבשו בכל אחד מפרקי הזמן שחולקו, פרט לאחת, בני סכנין, שלא כבשה ברבע השעה הראשונה של משחקיה אף לא שער אחד.
3. רק 15 אחוז מהשערים העונה נכבשו מחוץ לרחבה, כאשר המצטיינת היא כמובן מכבי ת״א עם 18 כיבושים (23 אחוז מסך שעריה). הפועל ת״א כבשה מחצית הכמות, תשעה שערים, אולם באחוזים מסך השערים היא שווה ליריבתה העירונית. האדומים, אגב, הם גם הקבוצה שספגה הכי מעט שערים מחוץ לרחבה, אחד בלבד, בעוד הקבוצות שספגו הכי הרבה מטווח זה הן מכבי נתניה ומ.ס אשדוד, 11 שערים כל אחת.
7 צפייה בגלריה
דור מיכה בועט מחוץ לרחבה. מכבי השיאנית בתחום הזה
דור מיכה בועט מחוץ לרחבה. מכבי השיאנית בתחום הזה
דור מיכה בועט מחוץ לרחבה. מכבי השיאנית בתחום הזה
(חגי מיכאלי)
4. אוהדים תמיד מתעניינים בכמות הפנדלים שקבוצתם קיבלה ביחס לאחרות. ובכן, מי שקיבלה הכי הרבה פנדלים העונה היא בני יהודה, 11 במספר, מהן כבשה תשעה. הפועל ב״ש מעט אחריה עם 10 פנדלים, אולם היא כבשה רק חמישה מהם. הפועל רעננה היא היחידה שלא קיבלה אף פנדל העונה, כאשר מכבי חיפה מחזיקה בהישג העגום של 0 אחוז הצלחה, כשהחמיצה את שני הפנדלים שקיבלה.
5. בצד השני של המגרש, הקבוצה שיריבותיה קיבלו הכי הרבה בעיטות מהנקודה הלבנה היא מ.ס אשדוד, עם 9 פנדלים, מהם 7 נכנסו לרשת. מכבי פ״ת שנייה בנתון זה עם 7, מהם 5 נכבשו. שתי הקבוצות היחידות שלא ספגו אף שער בפנדל הן מכבי ת״א (נפסק פנדל אחד לחובתה והוחמץ) והפועל חדרה (נפסקו שני פנדלים לחובתה ושניהם הוחמצו).
7 צפייה בגלריה
דן ביטון בועט פנדל
דן ביטון בועט פנדל
דן ביטון בועט פנדל
(חגי מיכאלי)
6. במעבר לשאר המצבים הנייחים. ובכן, מכבי ת״א היא כמובן המצטיינת גם בנושא זה, עם חמישה שערים מבעיטה חופשית ישירה, יותר מפי 2 מכל קבוצה אחרת. בקרנות, לעומת זאת, המובילה בגדול היא חדרה של ניסו אביטן, שכבשה עשרה שערים אחרי קרן ועקפה את האלופה ואת מכבי נתניה (7). הפועל ת״א היא הקבוצה היחידה שלא כבשה אף שער אחרי קרן העונה, אולם היא תתנחם בכך שכבשה הכי הרבה בליגה מהרמות כדורים חופשיים שאינם קרנות (6).
7. בצד ההגנתי של המצבים הנייחים יש מקום לשיפור אצל מחזיקת הגביע בני יהודה, שספגה לא פחות מ-12 שערים אחרי קרן ועוד 4 בהרמות כדורים חופשיים. מעט לפניה בנתון זה מכבי חיפה, שספגה 9 שערים בקרנות. המצטיינת בנתון זה היא הפועל רעננה של מנחם קורצקי, אשר ספגה רק שני שערים בקרנות ושניים נוספים בבעיטות חופשיות.
7 צפייה בגלריה
אמיליוס זובאס יוצא לכדור קרן. העונה הקבוצה שלו ספגה לא מעט במצבים נייחים
אמיליוס זובאס יוצא לכדור קרן. העונה הקבוצה שלו ספגה לא מעט במצבים נייחים
אמיליוס זובאס יוצא לכדור קרן. העונה הקבוצה שלו ספגה לא מעט במצבים נייחים
(מרטין גוטדאמק)
8. אחד הנתונים שמראים את עוצמתה של מכבי תל אביב, הוא דווקא אחד בו היא מדורגת אחרונה - הדריבלים. השחקנים בצהוב מנסים לכדרר הכי מעט בליגה - רק 21 פעמים במשחק. מי שנמצאות בראש טבלה זו הן בית״ר ירושלים (33 דריבלים למשחק) ומכבי נתניה (32). האלופה, אם כן, פשוט מעדיפה למסור את הכדור ולא לכדרר אותו - היא מסרה 598 פעמים במשחק, 16 אחוז יותר מכל קבוצה אחרת, ובאחוזי הדיוק הגבוהים ביותר - 86.
9. אם שאלתם את עצמכם מי השחקן שמעורב בהכי הרבה שערים, ובכן, זהו איתי שכטר ממכבי ת״א - אשר שותף העונה ללא פחות מ-31 התקפות שהסתיימו בשער. מדובר בממוצע של 1.2 שערים במשחק אשר עוברים דרכו באופן כלשהו. אחריו נמצא חברו לקבוצה דור מיכה עם 28, ואת המקום השלישי חולקים דור פקץ ומאור מליקסון עם 24.
7 צפייה בגלריה
איתי שכטר
איתי שכטר
איתי שכטר
(רדאד ג'בארה)
10. נתון נוסף בו מצטיין שכטר, גם אם הוא פחות שמח מזה, הוא הנבדלים. לא פחות מ-44 פעמים נתפס החלוץ המצטיין מעבר לקווי ההגנה, הרבה יותר מנס זמיר שנמצא במקום השני עם 31. שכטר, אגב, גם מוליך את טבלת ״משחק הלחץ״ כאשר לא פחות מ-18 פעמים השתתפותו בלחץ על היריבה הולידה חטיפה. בנתון זה ראוי לציון גם דולב חזיזה, שניצב שני עם 17.
11. נתון מעט מבאס להיות בו ראשון הוא המפגש עם הקורה או המשקוף, וכאן חולקים את המקום הראשון שני שחקנים - מאוויס צ׳יבוטה מבני יהודה ואיסמעיל ריאן מעירוני ק״ש. כל אחד מהם פגע במסגרת השער 5 פעמים, כאשר במקום השלישי נמצא מוחמד עוואד, שהסתפק ב-4.
7 צפייה בגלריה
מאוויס צ'יבוטה. הרבה חוסר מזל העונה
מאוויס צ'יבוטה. הרבה חוסר מזל העונה
מאוויס צ'יבוטה. הרבה חוסר מזל העונה
(שחר גרוס)
12. בנתונים ההגנתיים, אי אפשר שלא להחמיא לדן גלזר. הקשר האחורי של האלופה הוא זה שנקלע להכי הרבה עימותים הגנתיים העונה, 380 שהם 13 בממוצע למשחק, מהם הוא מנצח בשמונה. עוד ראויים לציון בנתון זה שני הבלמים של הפועל ת״א, אוראל דגני ואדי גוטליב, שגם הם מנצחים ב-8 עימותים למשחק, מתוך 11 אליהם הם ניגשים.
13. בעבירות, מי שהוליך את הליגה הוא ג׳ורג׳ מנדז׳ק, עם 64 העונה, כשאחריו קייס גאנם (60) ואיסמעילה סורו ומירקו אורמוש (58 כל אחד). סורו, אגב, הוא גם מלך האדומים של הליגה עם 3. את הנתון הלא מחמיא של הכי הרבה עבירות בתוך הרחבה שגרמו לפנדלים חולקים שניים - בן רייכרט ממ.ס אשדוד ואיתי טאקו ממכבי פ״ת, עם 3 כל אחד. ומי סחט הכי הרבה פנדלים? מאוויס צ׳יבוטה, עם 3.
7 צפייה בגלריה
ג'ורג' מנדז'ק ואיהאב גנאים נאבקים על הכדור
ג'ורג' מנדז'ק ואיהאב גנאים נאבקים על הכדור
ג'ורג' מנדז'ק ואיהאב גנאים נאבקים על הכדור
(עמרי שטיין)
14. ואי אפשר לסיים בלי שחקן העונה של ONE, דור מיכה. לקשר מכבי ת״א היו העונה 69 מסירות מפתח, ממוצע אדיר של 2.7 ל-90 דקות. לשם השוואה, במקום השני והשלישי ניצבים מאור מליקסון וירדן שועה עם 1.8 מסירות מפתח בממוצע ל-90 דקות. כלומר, מיכה מסר 50 אחוז יותר מאלו שאחריו בטבלה, הפרש עצום שרק מראה עד כמה הוא התמקצע באספקט זה.