הפועל באר שבע תתארח היום (חמישי) בשבדיה כאשר היא תפגוש את נורשפינג המקומית ותנסה להשיג תוצאה טובה לקראת הגומלין בשבוע הבא בטרנר במסגרת הסיבוב השלישי בליגה האירופית, אך לפני כן, כדאי להציץ קצת בהיסטוריה של המועדון הסקנדינבי ועוד יותר מעניין לשמוע על אחד מהכישרונות הצעירים שלה.
רפרוף ראשוני על נורשפינג באינטרנט יכול להשאיר רושם שמדובר בעוד קבוצה סקנדינבית קלאסית שאפשר לפגוש רק במוקדמות הליגה האירופית, משהו בסגנון של סארפסבורג: קבוצה פיזית שמיטב שחקניה גדולי מימדים ובעלי חזות של ויקינגים, שכבר נמצאת באמצע העונה ונכנסה לכושר ממזמן. קבוצה שסביר להניח שבכל כדור נייח תשלח כמה ביריונים לרחבה של ארנסטס שטקוס.
ה”פקינגס” בלבן-כחול
למרות הרושם הזה, איי. אף. קיי נורשפינג היא באמת קבוצה מעניינת ומרתקת. ה-"פקינגס" היו אלופי הליגה השבדית 13 פעמים, כך שבעצם מדובר במועדון השני הכי מעוטר בשבדיה (גטבורג מחזיקה גם באותו מאזן אליפויות). נוסף על כך, הבחורים בלבן-כחול הניפו שישה גביעים מקומיים בנוסף לזכייה בסופר קאפ בודד ב-2015, העונה האחרונה שבה זכתה הקבוצה באליפות. גם בזירה האירופית נורשפינג היא לא חברה חדשה כאשר הופיעה ארבע פעמים בשלב שמינית גמר ליגת האלופות (נגד מילאן, פיורנטינה, בנפיקה ליסבון והכוכב האדום בלגרד בשנות ה-50 וה-60).
עם זאת, העבר המפואר נמצא הרחק מאחוריה וגם ההבלחה לפני ארבע שנים לא שינתה את מעמדה בכדורגל השבדי, שכן בעשור הקודם מצאה את עצמה בליגה השנייה במשך חמש שנים רצופות עד שהצליחה לחזור לבמה הגדולה. המציאות במילניום הנוכחי עבור נורשפינג קצת פחות אופטימית מבעבר וכיום היא בעיקר מטפחת שחקנים צעירים למטרות רווח. עושה רושם שהמקום השביעי בו היא נמצאת כרגע (נכון למחזור הנוכחי), הולם אותה.
אחד הכוכבים שבהחלט מספר את הסיפור של הקבוצה הוא סימון סקראב הפיני (אל הדמיון בין השחקן והמועדון נגיע בהמשך), שבתחילת הקדנציה שלו נדחק לשוליים בעקבות פציעות חוזרות ונשנות, כך שהחזרה להרכב גבתה ממנו מחיר שעשוי להיות כבד עבור הקריירה האישית שלו כשחקן.
סקראב העקרב
הקשר הצעיר החל את דרכו באף אף יארו מהליגה הפינית כששיחק במדיה במשך שלוש עונות (2011-2013) וכבש שבעה שערים ב-75 הופעות. אחר כך הושאל לאוטיבידברג מהליגה השבדית השנייה, שאצלה בילה במשך שתי עונות וב-46 משחקים סיפק ארבעה כיבושים, שאחד מהם היה יוצא דופן ברמה עולמית ומשך תשומת לב מכל יבשת על פני כדור הארץ.
בעונת 2015 סקראב יצא למשחק חוץ עם אוטיבידברג נגד גילפי ובדקה ה-12 הצטרף לרחבה, חיכה באזור הנקודה הלבנה וברגע שההגבהה של המגן הגיעה לכיוונו – הפיני החליט ללכת על בעיטת עקרב שהחזירה את כל מי שצפה בשער לשוער הקולומביאני חוסה רנה היגיטה.
השער היה כל כך פופולארי ברשתות החברתיות שהוא הפך לאחד מעשרת השערים המועמדים לפרס שער השנה של פיפ”א על שם פרנץ פושקאש. זאת רק הייתה חלק מהפריצה של הכישרון עם הרגל השמאלית, שבתום העונה הושאל הפעם דווקא לגילפי, אותה הקבוצה שספגה את השער המרהיב. בקבוצתו השלישית בקריירה סקראב כבר הגיע לשבעה שערים וארבעה בישולים ב-31 משחקים ובעצם היה מוכן להתקדם הלאה.
עונת בכורה קשה והפריצה שאחריה
עונת השיא של סקראב בליגת המשנה משכה את תשומת ליבה של נורשפינג ובסופו של דבר ציידת הכישרונות החתימה ב-2017 את הקשר בגיל 22, כפי שהיא משקיעה בצעירים רבים. המאמן ינס גוזטפסון תלה בסקראב תקוות: “סימון הוא קשר, אך הוא יתחרה כחלוץ בסגל שלנו, אנחנו משוכנעים שהוא יעזור לנו ויתפתח אצלנו כאדם. אנחנו מחזיקים מאוד מהיכולות הטכניות שלו“.
ההתחלה של סקראב הייתה צולעת תרתי משמע. אם לא די בתחרות הגדולה על ההרכב, סקראב חווה קשיי התאקלמות בקבוצתו החדשה ובעונתו הראשונה הוא החמיץ שליש מהמשחקים, בעקבות פציעה (סדק בכף הרגל) וסיים אותה עם שער בודד ב-14 משחקים (סך הכל 933 דקות משחק).
אחרי שהתגבר על הפציעות החוזרות, הצליח ב-2018 להתברג במערך בצורה משמעותית ושחזר את עונתו האחרונה בגילפי עם שבעה שערים ב-29 הופעות כשהוא מתופקד בשלישייה הקדמית, כמו שהוא אוהב – בעיקר באגף הימני עם רגלו השמאלית, החזקה והנגדית. נורשפינג קפצה מהמקום השישי למקום השני וסיימה כסגניתה של אא”ק סולנה האלופה, בפער מזערי של שתי נקודות.
2018 הייתה עונה נהדרת שגרמה לסקראב להאמין ביכולת שלו להתקדם עוד יותר, אחרי ששיחק באופן קבוע בהתקפה: “החוזה שלי מסתיים ב-2020, אעזוב בזמן המתאים ליעד הנכון. הייתי רוצה לעבור לגרמניה, אני מאמין שהבונדסליגה מתאימה לי. אני יכול ליהנות מסגנון הכדורגל שיש שם, הייתי רוצה שזה יהיה הצעד הבא שלי. הכדורגל הבריטי קצת פיזי מדי עבורי. אני יכול להשתלב גם בהולנד ובבלגיה”.
ההסטה לאגף שטרפה את הקלפים
הראיון השאפתני התרחש בספטמבר 2018, אלא שבעונה הנוכחית הגיעה תפנית בעלילה. סקראב הוסט לעמדת המגן התוקף בקו השמאלי כחלק ממערך של שלושה בלמים (3-4-3) והוא ראה איך דווקא ינס גוזטפסון, מי שהביא אותו ובנה עליו בחלק ההתקפי, נותן את המפתחות לכריסטופר ניימן, קליי הולמברג וג'ורדן לארסון (בנו של הנריק, נמכר לאחרונה לספרטק מוסקבה) בחולייה הקדמית. הקשר הפיני לא מסתיר את העובדה שהוא לא מרוצה ממיקומו במגרש ובכל פעם שהוא נשאל על ידי העיתונאים המקומיים הוא מודה בזאת.
ניימן והולמברג בינתיים מספקים את השערים והקשר הפיני רחוק מהשער של היריבה עם שער בודד ב-16 משחקים עד כה. אין ספק שה-”עקרב” שכבר בן 24 ניזוק מהעניין, אך עושה רושם שהוא מיישר קו עם האיש על הקווים לטובת הכלל. במובן הזה, סקראב די דומה לנורשפינג. את המספרים הוא סיפק בעבר, הפקינגס מעוטרים באליפויות מהעבר הרחוק, בהווה מדובר בשחקן ומועדון אטרקטיבי – יש עם מה לעבוד, אבל משום מה לשניהם יש תקרת זכוכית. כל עוד סקראב ימשיך להקריב את עצמו לטובת הקבוצה בעמדת המגן התוקף, הסיכוי שלו להתקדם לליגות הבכירות קטן וככל שהלבנים כחולים ממשיכים למכור שחקנים צעירים לטובת רווחים גדולים – כך היציבות המקצועית מוטלת בספק, תמיד.
גם בזירה הבינלאומית הקשר הצעיר מתקשה להשתלב בנבחרת פינלנד, שכן קיבל את הזימון הראשון שלו מהשועל הוותיק הנס בייק שעזב ב-2016, אז גם סקראב רשם את הופעת הבכורה שלו בהפסד 3:0 לשבדיה בחודש ינואר. מאז, מספר 10 של נורשפינג חזר לארבע הופעות בנבחרת הצעירה עד שסיים את גילאי הנוער והופיע בעוד 20 משחקים תחת מרקו קנרבה, אצלו הוא נע בין הספסל להרכב בעיקר בשל העובדה שקנרבה מעדיף את טימו פוקי, יואל פוהיאנפאלו ופרנדריק יאנסן שמשחקים בליגות בכירות באירופה (פריימר ליג ובונדסליגה בהתאמה). אחרי התחרות הגדולה בחוליית ההתקפה של הנבחרת הפינית, אל תתפלאו שסקראב עדיין מחפש את שער הבכורה שלו בנבחרת הבוגרת.