מוקדמות מונדיאל 2022 מגיעות לנקודת רתיחה. שנה בדיוק לשריקת הפתיחה של הטורניר שייערך בקטאר, עושה רושם שמקומן של כמה מהנבחרות הבכירות באירופה רחוק מלהיות בטוח.
לפני שמתחילים, זמן להסביר על השיטה: בשלב הפלייאוף יתחרו עשר הנבחרות שסיימו במקום השני בבית, ושתי הנבחרות הטובות ביותר מבין הנבחרות שסיימו במקום הראשון בבתים בליגת האומות וסיימו מחוץ לשני המקומות הראשונים בבתים במוקדמות המונדיאל. 12 הנבחרות יחולקו לשלושה בתים, ארבע נבחרות בכל בית שיתחרו בשני חצאי גמר וגמר בכל אחד מהבתים על שלושה מקומות לשלב הבתים של המונדיאל.
אז עכשיו כשהכל ברור, כששני מחזורים נותרו לסיום המוקדמות, זה הזמן לעשות סדר – מי יכולה להיות רגועה, מי בסכנת היעדרות מהטורניר ועל מי מהקטנות נאמר “למה לא אנחנו”? אז הינה לכם מה שמחכה בשני המחזורים האחרונים הרותחים שנותרו.
בית א’: רונאלדו בסכנה?
האם עולם הכדורגל צריך לחשוש שמא כריסטיאנו רונאלדו לא יהיה בקטאר? לא מן הנמנע שכן. פורטוגל אמנם עדיין בלתי מנוצחת במוקדמות, אך היא במקום השני בבית עם נקודה מתחת לסרביה, שגם כן לא הפסידה, אך לה משחק עודף. CR7 וחבריו יתמודדו מול אירלנד במשחק בו יהיו חייבים ובכל תוצאה שלא תהיה, יתמודדו לקרב ישיר על המקום הראשון בבית מול מוליכת הבית, כשהמנצחת תקבל את הכרטיס הישיר ואילו המפסידה תלך לפלייאוף שממנו אפשר להסתבך.
המצב בצמרת הבית
סרביה – 17 נקודות (משחק אחד לשחק מול פורטוגל)
פורטוגל – 16 נקודות (שני משחקים לשחק, מול אירלנד וסרביה)
בית ב’: זלאטן רוצה העפלה ישירה
עוד בית פתוח לחלוטין בו אנו צפויים לקבל סיום דרמטי. השבדים, עם זלאטן איברהימוביץ’ שחזר לסגל ונמצא בכושר פנטסטי במילאן, נמצאים בקמפיין פנטסטי ומוליכים את הבית עם 15 נקודות, שתיים יותר מספרד אותה ניצחו הסקנדינבים בסיבוב הקודם 0:1. בהנחה ששבדיה תגבור על גיאורגיה וספרד על יוון, נקבל גם כאן קרב ישיר על ראשות הבית במחזור הסיום, כשהפעם ‘לה רוחה’ תקווה להשיג נקמה ואת הכרטיס הישיר לעיני הקהל הביתי בסביליה. אגב, שימו לב גם ליוון, שאחרי שנים שחונות יכולה לטרוף את כל הקלפים ולייצר קרב משולש במחזור הסיום, אם תנצח את ספרד, אותה כבר הפתיעה עם 1:1 בחוץ בסיבוב הקודם.
המצב בצמרת הבית
שבדיה – 15 נקודות (שני משחקים לשחק, מול גיאורגיה וספרד)
ספרד – 13 נקודות (שני משחקים לשחק, מול יוון ושבדיה)
יוון – 9 נקודות (שני משחקים לשחק, מול ספרד וקוסובו)
בית ג’: אלופת אירופה לא בטוחה בכלל
“רק לא פלייאוף!”. זה המשפט שנשמע הכי הרבה באיטליה, כשבארץ המגף עדיין מצולקים מהכישלון באי ההעפלה בפלייאוף מול שבדיה ב-2018. עכשיו, כשהם מגיעים כאלופי אירופה ובמומנטום שונה לגמרי, האזורי שוב בסיטואציה בה הם יכולים למצוא את עצמם מחוץ לגביע העולם. כבר במחזור הקרוב מחכה להם קרב ראש בראש דרמטי מול השנייה בבית, שווייץ, כששתי הנבחרות עם 14 נקודות בעוד שהאיטלקים מובילים את הבית רק בזכות שני שערים יותר שכבשו. קרוב לוודאי שהמנצחת בקרב הגדול באולימפיקו תזכה בראשות הבית, כשלאיטליה יישאר משחק מול צפון אירלנד בעוד ששווייץ תארח את בולגריה.
המצב בצמרת הבית
איטליה – 14 נקודות (תשחק מול שווייץ וצפון אירלנד)
שווייץ – 14 נקודות (תשחק מול איטליה ובולגריה)
בולגריה – 8 נקודות (חסרת סיכוי להעפיל)
בית ד’: צרפת בטוחה, קרב לוהט על המקום השני
כן העניינים הרבה פחות דרמטיים בכל הקשור למאבק על המקום הראשון, אותו תבטיח צרפת אם (וכאשר) תנצח את קזחטסן. הסיפור הגדול בבית הוא הקרב על המקום השני, עליו מתמודדות לא פחות משלוש נבחרת – אוקראינה (9 נקודות), פינלנד (8) ובוסניה (7). למרות שהם במקום השני ערב המחזור, האוקראינים לא תלויים בעצמם מאחר ויש להם משחק עודף אך נותר להם משחק אחד לשחק.
המצב בבית
צרפת – 12 נקודות (תשחק מול קזחסטן ופינלנד)
אוקראינה – 9 נקודות (תשחק רק מול בוסניה)
פינלנד – 8 נקודות (תשחק מול בוסניה וצרפת)
בוסניה – 7 נקודות (תשחק מול פינלנד ואוקראינה)
בית ה’: בלגיה תהיה במונדיאל, וויילס וצ’כיה על הפלייאוף
גם כאן, הסיפור הוא המקום השני. בלגיה מוליכה בבטחה את הבית עם 16 נקודות ותהיה בקטאר, אך על המקום בפלייאוף מתמודדות ווילס וצ’כיה, כשלשתיהן 11 נקודות. הצ’כים כרגע במקום השני בזכות הפרש שערים עדיף, אך אינם תלויים בעצמם מאחר ולוולשים, שכבר הבטיחו את מקומם בפלייאוף דרך ליגת האומות, משחק חסר. אולם במידה ו-וויילס יעפילו לפלייאוף דרך המקום השני בבית, צ’כיה תעפיל דרך ליגת האומות.
המצב בצמרת הבית
בלגיה – 16 נקודות (תשחק מול אסטוניה ו-וויילס)
צ’כיה – 11 נקודות (תשחק מול אסטוניה)
וויילס – 11 נקודות (תשחק מול בלארוס ובלגיה)
בית ז’: הולנד קרובה למונדיאל, קרב בין טורקיה לנורבגיה
אם לא יקרה משהו בלתי צפוי בשני המחזורים שנותרו, הולנד, שמוליכה את הבית עם 19 נקודות, תהיה במונדיאל. מי שתופסת בשלב זה את סגנות הבית היא נורבגיה, שתצטרך לעשות את העבודה ללא ארלינג הולאנד ולסיים מעל טורקיה שנמצאת שתי נקודות מתחתיה במקום השלישי, אך עם משחקים קלים יותר משמעותית שמעניקים לה יתרון מבחינת סיכויי ההעפלה.
המצב בצמרת הבית
הולנד – 19 נקודות (תשחק מול מונטנגרו ונורבגיה)
נורבגיה – 17 נקודות (תשחק מול לטביה והולנד)
טורקיה – 15 נקודות (תשחק מול גיברלטר ומונטנגרו)
בית ח’: סגנית אלופת העולם מסתבכת
בבית הזה מה שנותר פתוח הוא הקרב על המקום הראשון. הרוסים, שרושמים קמפיין פנטסטי עד כה עם שישה ניצחונות משמונה משחקים, מובילים את הבית כשהם שתי נקודות מעל קרואטיה. אם שתיהן תנצחנה את המשחקים הקלים שנותרו להם על הנייר, נקבל קרב ענק על המקום הראשון בבית בזאגרב, שם קרואטיה תארח את מוליכת הבית.
המצב בצמרת הבית
רוסיה – 19 נקודות (תשחק מול קפריסין וקרואטיה)
קרואטיה – 17 נקודות (תשחק מול מלטה ורוסיה)
בית ט’: אלבניה תפתיע?
אנגליה הבלתי מנוצחת במוקדמות (כמעט כרגיל) יכולה להיות רגועה כשהיא עם 20 נקודות, כשעושה רושם שהמאבק הגדול יהיה על המקום השני, עליו מתמודדות פולין של פאולו סוזה (17 נקודות) ושימו לב לאלבניה, שעם 15 נקודות חזק מאוד בתמונת העלייה.
המצב בצמרת הבית
אנגליה – 20 נקודות (תשחק מול אלבניה וסן מרינו)
פולין – 17 נקודות (אנדורה והונגריה)
אלבניה – 15 נקודות (אנגליה ואנדורה)
בית י’: גרמניה כבר עלתה, קרב משולש על המקום השני
גרמניה כהרגלה דרסה את הבית וניצחה את כל משחקיה למעט הפסד בודד לצפון מקדוניה, שאחרי הסנסציה בהעפלה ליורו בעמדה טובה גם להעפיל לפלייאוף כשהיא עם 12 נקודות במקום השלישי בבית, בדיוק כמו ארמניה ונקודה מתחת לרומניה.
המצב בצמרת הבית
גרמניה – 21 נקודות (עלתה למונדיאל)
רומניה – 13 נקודות (תשחק מול איסלנד וליכטנשטיין)
צפון מקדוניה – 12 נקודות (ארמניה ואיסלנד)
ארמניה – 12 נקודות (צפון מקדוניה וגרמניה)