משודרגת, עמוקה, אתלטית, פיזית וקשוחה יותר. אולימפיאקוס מודל 2021/22, שתארח הערב (שישי) ב-21:00 את מכבי תל אביב, נראית כמו קבוצה שנבנתה ללכת רחוק ואפילו רחוק מאוד. גולת הכותרת? העונה הראשונה ללא ואסיליס "קיל ביל" ספאנוליס וכשנמצא יורשו של יורגוס פרינטזיס אפשר לומר שהציפיות מיורגוס ברצוקאס ומחניכיו מוצדקות במיוחד. אולימפיאקוס נראית מוכרת ומרגישה מוכרת, והקשר בין המועדון מפיראוס לבין זה מתל אביב קיים ללא כל צל של ספק והוא מתחיל על הקווים של אלופת המדינה ומסתיים (בערך) על הספסל של הקבוצה מהיכל השלום והאחווה.
"הדבר הכי חשוב הוא שזו השנה הראשונה ללא ספאנוליס", אומר בפתח דבריו אריס בארקאס מיורוהופס ומוסיף בנוגע לתקציב שכפועל יוצא על פי הערכות, "התקציב לא עלה באופן מהותי בהשוואה לשנים עברו למעט סלוקאס שמקבל בסביבות 1.8 מיליון אירו וחוץ ממנו אין אחד שמרוויח מיליון וצפונה אלא בין 850-900 אלף אירו”. יחד עם זאת, לא מן הנמנע שהבאתו של קווינסי אייסי שינתה מעט את פני הדברים. “הסגל כמעט זהה לזה של השנה שעברה, מרבית השינויים שנעשו הם במצבת הזרים של הקבוצה, כאשר האדומים-לבנים היו הרבה יותר ממוקדים ומתאימים לתוכנית המשחק של ברצוקאס – מוסטפה פאל החליף את אוקטביוס אליס, טיילר דורסי את ארון האריסון ותומאס ווקאפ החליף את צ'רלס ג'נקינס, כך שמדובר על שדרוג בכל עמדה".
הקשר הברור והמידי בין מכבי תל אביב לאולימפיאקוס בולט במספר רבדים שונים, תחילה אפשר לעסוק בכך ששני המועדונים הם היחידים לזכות בשתי אליפויות יורוליג רצופות מאז שהוקם המפעל בשנות ה-2000. אם לא די בכך, ישנו גם את עניין טיילר דורסי וקווינסי אייסי, שכעת חתומים אצל האדומים-לבנים מפיראוס. מנגד, ביוון מדברים דווקא על יאניס ספרופולוס. "הוא עשה תקופה מאוד טובה אצל אולימפיאקוס", לפי הכתב הבכיר של יורוהופס.
למעשה, הוא הוחלף כי אולימפיאקוס הרגישה שהיא צריכה תוספת וזאת הסיבה שהם הלכו על דייויד בלאט, בעוד השינוי בוצע רק כי היה שם בקליבר כזה של בלאט בשוק באותם הימים. כזכור כשהגיע לאולימפיאקוס בלאט כבר זכה ביורוליג, אימן ב-NBA שם הגיע להישגים נהדרים, רשם הצלחה עם נבחרת רוסיה, וכמובן, גם הגיע לפלייאוף היורוליג עם דרושפאקה, ורשם זכייה עם הקבוצה הטורקית ביורוקאפ. לאחר שספרופולוס עשה גמר יורוליג עם אולימפיאקוס, המועדון מפיראוס, כמו שמספרים ביוון, היה ממוקד בלהנחית מאמן בעל שם גדול יותר שיוכל לעשות יותר ביורוליג.
הבעיה שהייתה לאולימפיאקוס קשורה, איך לא, אלא לרומנטיקה של הספורט. במועדון לא חיזקו מספיק ולא הכינו את הקרקע כמו שצריך ליום שאחרי ספאנוליס, בין לבין היה גם את המשבר הכלכלי של המועדון, שמאז נפתר, מה שמביא את אולימפיאקוס להווה שכולו עתיד, עם חזון צהוב-כחול. הרובד השלישי בקשר בין שני המועדונים בולט עם שלושה שמות, השניים הראשונים הם דורסי ואייסי (אותו האדומים מפיראוס סימנו עוד במהלך עונת 2019/20).
השם השלישי הוא זה של תומאס ווקאפ. כזכור, עוד לפני התפרצותה של מגיפת הקורונה, דורסי ואייסי כבר היו במכבי תל אביב והרצון היה להמשיך את ההתקשרות עמם, ובנוגע לווקאפ, בשנתיים האחרונות רכזה לשעבר של ז'לגיריס היה מועמד רציני לקבוצתו של יאניס ספרופולוס. בסופו של דבר, השלושה נמצאים כעת ביוון.
כולם אוהבים סיפורים שמחים, ובאולימפיאקוס הסיפור הנוכחי הוא זה של סשה וזנקוב. "וזנקוב היה שם גדול כבר ביוון לפני מספר שנים כאשר היה הטופ סקורר של אריס סלוניקי. הוא פורח כרגע והמון ציפו ממנו לזה, הוא אמור להיות הפרינטזיס הבא. הם זוכים להשוואות כשחקנים, אם כי סגנון המשחק שלהם שונה מאוד כי וזנקוב הוא קלעי בעיקר בעוד פרינטזיס שחקן בפוסט", אומר בארקאס.
סיפורו של וזנקוב אומנם התחיל באריס או הפריצה שלו נכון יותר לומר. ברצלונה זכתה בשירותיו, ו-וזנקוב חתם על חוזה ארוך טווח אצל הקטלונים, רק שהפורוורד לא בדיוק פרח שם, אולימפיאקוס קפצה על המציאה וכעת היא נהנית מהדיבידנדים של השקעה נכונה. יתרה מכך, אם בשנים עברו הרומנטיקה הציבה קושי עצום בגזרתו של ‘קיל ביל’, הרי שהפעם נראה כי במועדון מוכנים גם ליום שאחרי יורגוס פרינטזיס, מי שאחראי לאותו סל ‘גויאבה אלמותי להשלמת קאמבק מרשים במיוחד בגמר הפיינל פור של היורוליג מול צסק"א מוסקבה.
הסגל של ברצוקאס, מרשים כשיהיה, ייתכן ועדיין לא הושלם. בארקאס מתייחס לכך ואומר "ישנו סימן שאלה בנוגע לכך שאולימפיאקוס עדיין נמצאת בשוק כי גם עם אייסי יש בסגל שישה זרים וזה המקסימום בליגה היוונית, כזכור, לדורסי יש דרכון יווני והוא לא נחשב כזר. בתאוריה, אם חסן מרטין לא יספק את הסחורה בליגה המקומית, אז הוא ייגרע מהסגל ולא ברור אם הוא יישאר, הכל תלוי באילו אופציות יהיו בשוק. יש את מי שאומרים שהקבוצה צריכה להוסיף גבוה נוסף ויש מי שמאמין שצריכים דווקא להשאיר את מרטין ולהוסיף שחקן נוסף לקו האחורי עם יכולת קליעה כדי שתהיה לקבוצה אופציות נוספות בהתקפה אבל הערכות הן שהפור עוד לא נפל".
בארקאס מתייחס גם לציפיות מקבוצתו של ברצוקאס, עימה הוא כבר זכה ביורוליג בעונת 2012/13: "הציפיות גבוהות ויש גם אופטימיים זהירים שמאמינים שאולימפיאקוס יכולה להגיע לפיינל פור, אבל לאור הרמה של היורוליג, הם מבינים שהם צריכים להתמקד קודם בפלייאוף כי הקבוצות היווניות לא חלק מפלייאוף היורוליג כבר שנתיים-שלוש". הפעם האחרונה של אולימפיאקוס בפלייאוף הייתה בעונת 2017/18 (כשספרופולוס אימן), והפעם האחרונה שפנאתינייקוס הבטיחה העפלה והשתתפות בפלייאוף היורוליג הייתה בעונת 2018/19.
ולגבי היריבות עם פנאתינייקוס? "ככל שהזמן חולף נראה שלא רק שאולימפיאקוס היא פייבוריטית ברורה לזכות בליגה היוונית אלא שהזכייה באליפות תהיה טיול בפארק עבורה אם פנאתינייקוס לא תבצע שינויים, ויש אמונה שהם יבצעו שינויים. אבל עדיין ובפער ניכר אולימפיאקוס פייבוריטית לזכות בהכל ויש את מי שאומר שאובדן תואר כדוגמת הגביע היווני יהיה בעיה של ממש עבור אולימפיאקוס, כי הם אמורים לזכות בכל התארים ביוון כי פשוט לא ניתן להשוות אותם עם אף קבוצה, גם לא עם פנאתינייקוס", מסכם בארקאס.