הספורט הישראלי ייצא לעידן חדש, או שמא המאבקים על התקציבים יימשכו? המועצה הלאומית לספורט תתכנס היום (שני) לדיון מכריע על הרפורמה בקריטריונים לחלוקת כספי התמיכה לספורט הישראלי. בדיון אמורה להתקבל ההחלטה האם יינתן אישור סופי ואחרון לשינויים.
כזכור, שר התרבות והספורט חילי טרופר דרש לשנות את הקריטריונים כך שענפים שיביאו הישגים גדולים יותר ייהנו מתקציבים גבוהים יותר. הרפורמה כבר עברה אישור עקרוני במועצה, אך לאחר מכן המהלך נתקל בקשיים, לאחר שהתקבלו במשרד של חילי טרופר הערות ציבור בהיקף חסר תקדים מגופים וארגונים רבים בספורט הישראלי.
בעקבות זאת, במשרד התרבות והספורט קיימו בימים האחרונים דיונים עם בכירים בספורט הישראלי, מהענפים השונים, במטרה להגיע להסכמות לגבי ההערות והשינויים הדרושים בקריטריונים החדשים לחלוקת כספי התמיכה. חלק מההערות זכו למענה ובישיבה הקרובה ידונו בשינויים.
על פי הסיכומים, הסעיף החדש שצץ לאחרונה בקריטריונים, לפיו “עד 10% מהסכום הכולל של התקנה התקציבית יכול להינתן שלא לפי אמות המידה”, צפוי להיות מבוטל. כמו כן, סוכם כי יהיו הגנות לתקציבים של האיגודים על מנת שיוכלו להסתגל לשינויים בשלוש השנים הקרובות, כאשר בשנה ראשונה תהיה הגנה של עד 90% ולאחר מכן הגנה של 80% לכל שנה, למשך שלוש שנים, כך שהאיגודים יוכלו להסתגל לשינויים.
אם לא תוצג לגופי הספורט השונים האפשרות לבחון את הסימולציה לעומק ולבדוק מה המשמעות של הקריטריונים החדשים עבור הענפים השונים לטווח הרחוק, ענפים רבים בספורט הישראלי עלולים יהיו למצוא את עצמם בפני שוקת שבורה בגלל קיצוץ גדול בתקציביהם.
חברי המועצה קיבלו הוראה שלא לשוחח עם התקשורת כדי למנוע הדלפות, אך רבים מהם זועמים על כך שמשרד התרבות והספורט לא פועל בשקיפות מולם. יחד עם זאת, יו”ר המועצה, אריק פינטו, כבר הוכיח כי הוא יודע לגשר בין הצדדים וזו תהיה המשימה שלו גם הפעם.
תקציב המדינה כבר אושר בכנסת, אבל לאחרונה משרד התרבות והספורט לא מחלק את התקציבים לספורט הישראלי, שנותר צמא לתמיכה מהמדינה. איגודים רבים קיבלו רק כ-50% מהתקציב השנתי שמגיע להם בשנה זו, שתכף מסתיימת, ולכן ההערכה היא כי הרפורמה תעבור בהצבעה כדי שהספורט בארץ יוכל לחזור לעבוד באופן מלא.
לאחר אישור הרפורמה, יתבצעו שינויים פרסונליים במשרד התרבות והספורט, שיצטרך לשפר את הגישה שלו כלפי הספורט הישראלי ולפעול בשקיפות, כל עוד הוא הגורם שמחלק את התקציבים לענפים השונים. בספורט הישראלי לא מרוצים מסגן ראש מנהל הספורט החדש, חנן דצינגר, שסירב לפרט כיצד תיראה חלוקת הכספים העתידית עד אשר הדיון במועצה יתקיים.
חוסר השקיפות פוגע ביחסים בין ראשי הספורט בישראל לבין משרד התרבות והספורט - והוא יהיה חייב לשפר את המצב. בנוסף, במשרד יצטרכו למצוא פתרון לכך שהספורט הישראלי כולו נמצא תחת נוהל שר האוצר, מה שמקשה מאוד על ארגוני הספורט השונים בקבלת התקציבים מהמדינה.