בעוד כשנתיים משרד התרבות והספורט אמור להתחיל לחלק את כספי התמיכה לקבוצות והאגודות בישראל במקום הטוטו. רבים מתרעמים על כך, משום שמשרד התרבות והספורט לא עמד בהתחייבויות שלו והתקשה להעביר כספים אפילו להתאחדויות והאיגודים, מה גם שבעקבות השינוי כל הספורט הישראלי נאלץ למלא טפסים רבים במסגרת נוהל שר האוצר.
במשרד התרבות והספורט מודעים לכך שהם יתקשו לחלק את הכספים לכל הספורט הישראלי. המנגנון של הטוטו עבד מצוין וספק רב אם המשרד יכול לחלק את הכסף באותה יעילות. כבר עכשיו קבוצות רבות החליטו להרים ידיים בגלל הדרישות הרבות שעלו מצד המדינה עבור קבלתם של תקציבים נמוכים יחסית, כך שהן אפילו לא מגישות בקשות לקבלת הכספים בשנה האחרונה. אלא שהמדינה לא מוותרת ולא מעוניינת להחזיר את השליטה לטוטו - וכעת, במשרד הספורט מתכננים מהלך שיעזור להם ולמעשה ייתן יותר כוח למרכזים.
ב-2023, כשהטוטו יפסיק לפעול, במשרד הספורט יצטרכו לחלק כספי תמיכה לכ-850 אגודות במקומו. אבל איך הם יעשו זאת? ובכן, הם מתכוונים להשתמש במרכזי הספורט שיהיו חלק מהתהליך וישמשו כצינור להעברת הכספים הללו.
התוכנית של משרד הספורט - איך זה יתבצע?
כיום יש 204 אגודות שמקבלות פחות מ-30 אלף שקל מהמדינה, וגם הן נדרשות למלא טפסים עם אישור של רואה חשבון או עורך דין מוסמך, מה שלעתים גורם להן להוציא אלפי שקלים בשנה בשביל לקבל סכומים זעומים יחסית - ולכן רובן החליטו לוותר על הכסף כאמור. בעקבות זאת, במשרד הספורט החליטו כי התקציבים שמגיעים לאגודות הללו יעברו באופן מרוכז למרכזים, שיחלקו אותם לאגודות, כך שאותן האגודות לא יצטרכו להגיש בקשות ולמלא את הטפסים. המרכזים, כמו מכבי והפועל, ידאגו לכך שהאגודות יקבלו את הכסף והם מצידם אף יצטרכו לבדוק שיש לאגודות הללו אישור ניהול תקין.
בנוסף, יש כיום 290 אגודות שמקבלות עד 100 אלף שקלים לשנה מהמדינה, וגם הן לא יזדקקו לכרטיס חכם כדי להיכנס למערכת המרכב”ה של משרד האוצר. לפי התוכנית, מי שיגישו בשמן את הבקשות לקבלת התקציבים מהמדינה יהיו נציגי המרכזים, שיפנו למשרד התרבות והספורט על מנת שיעביר להן את הכסף.
למעשה, האגודות שיקבלו כסף ישירות מהמשרד יהיו רק 350 האגודות שמקבלות מעל 100 אלף שקל לשנה. הן יצטרכו לפעול באופן עצמאי ולהגיש בעצמן את הבקשות לקבלת כספי התמיכה, כאשר המרכזים יידרשו לתת להן את הסיוע והעזרה במקרי הצורך עם נותני שירות מטעמם. בכך למעשה, משרד התרבות והספורט מתכוון לנצל את המרכזים ולדרוש מהן לנהל את העסק, במקום שאנשיו יעשו זאת. ספק אם המרכזים ערוכים לכך, אבל זה יחסוך למשרד גיוס של כוח אדם וכאב ראש.
סגן ראש מנהל הספורט היוצא, דודו מלכא, הבטיח בדיון בכנסת אתמול בוועדת המשנה שעוסקת בתקציבי הספורט: “אם התוכנית הזאת תצא לפועל, אנחנו נצמצם משמעותית את כל הבירוקרטיה שהייתה לנו בשנה האחרונה. כל עוד יהיה תקציב מדינה מסודר - בינואר כולם יקבלו 50% מהתקציב השנתי שלהם, ביולי לאחר הגשת דוח חצי שנתי הם יקבלו עוד 40% מהתקציב השנתי ובאוקטובר יחולקו גם 10% הנותרים. אנחנו רוצים להיות יותר יעילים”.
במשרד התרבות והספורט ביקשו הקלות ממשרד האוצר עבור הספורט הישראלי, כך שהאגודות הקטנות לא יידרשו למלא טפסים ומסמכים רבים במסגרת נוהל שר האוצר רק בשביל שיוכלו לקבל תקציבים קטנים מהמדינה. במשרד האוצר הוקם צוות עבודה שבודק כיצד ניתן לאשר זאת והחשב הכללי יצטרך להכשיר את המהלך. “יש הבנה שצריך לתת פטור מהנוהל עבור גופי הספורט הקטנים ואנחנו בוחנים זאת”, אישר גורם במשרד האוצר.