חשיפה: אחרי מאבקים של שנים בחרמות כלפי ספורטאים ישראלים מצד מדינות שמארחות טורנירי ספורט בינלאומיים, הוועד האולימפי הבינלאומי יצא באמירה חדה וברורה - כל מדינה שלא תאפשר לספורטאים להיכנס לשטחה כדי להשתתף בתחרויות, לא תוכל לארח עוד תחרויות בינלאומיות בעתיד. מדובר בצעד היסטורי ותקדימי שימנע את החרמת הספורטאים הישראלים.
כזכור, בשל הסירוב של ממשלת מלזיה לאפשר לשחקני סקווש ישראלים להיכנס לשטחה כדי להשתתף באליפות העולם בחודש האחרון, פנו יו”ר התאחדות הסקווש בישראל אביב בושינסקי ועורכת הדין דליה בושינסקי ל-CAS באופן בהול ויצאו כנגד ההחלטה לאפשר לה להתקיים גם בלעדיהם, עד שהתחרות בוטלה בהישג מרשים של השניים. בעקבות זאת, הוועד האולימפי הבינלאומי והתאחדות הסקווש העולמית החליטו להתערב ולמנוע מקרים דומים בעתיד.
הוועד האולימפי הבינלאומי פרסם מכתב הצהרת כוונת, עליו חתומים קיט מקומל, המנהל המקצועי של הוועד האולימפי הבינלאומי, וג’יימס מקלוד, ראש תחום הסולידריות האולימפית. במכתב ששלחו נכתבה באופן מפורש המדיניות של הוועד האולימפי, לפיה מדינות שלא יסכימו להכניס ספורטאים מסוימים לתחרויות שהן יארחו, מכל סיבה שלא תהיה, לא יוכלו לארח אירועים בינלאומיים בעתיד.
“בעקבות מקרים של אפליית ספורטאים שדווחו לוועד האולימפי - כמו המתאגרפים מקוסובו שלא הוכנסו לאליפות העולם בסרביה, כמו נבחרת הסקווש של ישראל שלא קיבלה אישור להיכנס למלזיה לאליפות העולם לנבחרות וכמו מקרים נוספים שהיו בשנים האחרונות - אנו דורשים מהאיגודים בינלאומיים לנקוט במשנה זהירות בארגון תחרויות בינלאומיות ולוודא שיש אישור מהממשלה המקומית לכך שספורטאים ונבחרות שנרשמו יוכלו להגיע ולהתחרות, ללא אפליה פוליטית מהמדינה המארחת. על הממשלה להעניק להם יקבלו יחס שווה, לפי פרוטוקול התחרות”, כך כתבו נציגי הוועד האולימפי הבינלאומי.
מקומל ומקלוד הוסיפו והדגישו: “על האישור בכתב שיינתן מהממשלות המקומיות להיות מיושם גם בפועל, ואם לא - יש לנקוט בפעולות מתאימות. במקביל לפעולות הללו, הוועד האולימפי הבינלאומי ימשיך לעבוד מול הוועדים האולימפיים המקומיים, כמו בסרביה ובמלזיה במקרים הנ”ל, כדי למצוא פתרון ארוך טווח מול הממשלות המקומיות, ואם הן לא יירתמו לכך, לצערנו ניקח מהם את הזכות לארח אירועי הספורט בינלאומיים עד שכל הדרישות ייענו ויכובדו במלואן”.
בעקבות המכתב הזה, התאחדות הסקווש העולמית הודתה בטעותה, לאחר שניסתה לקיים את אליפות העולם במלזיה ללא נציגות ישראלית, וכעת היא יו”ר ההתאחדות העולמית, זינה וולדרידג’, פרסמה מכתב שדומה לרוח הדברים של הוועד האולימפי.
וולדרידג’ כתבה: “ניסינו לסדר את אישור הכניסה לאליפות העולם עד לרגע האחרון מול המלזים, אבל זה כבר היה מאוחר מידי כי נותר רק שבוע לתחרות, ולכן ביטלנו את אליפות העולם. המדיניות הזו כמובן נמצאת בפורטוקולים שלנו, כך שכל מדינה שמארחת תחרות צריכה לאשר לכל המשתתפים להיכנס אליה, אבל מעתה זה ייאכף ביתר שאת על ידנו, כולל דרישה לאישור בכתב מהממשלה של המדינה המארחת, עוד בשלב הבקשה לאירוח”.
לדברי יו”ר ההתאחדות העולמית, המדיניות החדשה כבר מיושמת בשטח: “שלחנו למארגנים של התחרויות ב-2022 וב-2023 בקשה לקבל אישור מהממשלות המקומיות כי כל הספורטאים שלהן יתחרו. אליפות העולם האחרונה הייתה מקרה בוחן עבור כולנו, אנו מאוכזבים עבור השחקנים שרצו להתחרות אבל למדנו מהמקרה הזה. אנו בטוחים כי הענף שלנו הוא לא היחיד שמתמודד עם בעיות שכאלה”.
אביב בושינסקי אמר: “משמעות המכתב של הוועד האולימפי היא שכל מי שמארגן תחרות בינלאומית מעתה צריך לוודא עם הממשלה המקומית שהמדינה המארחת תאשר כניסה של כל מי שמעוניין ויכול להתחרות, לא משנה אם מדובר בטניס, בסקווש או בכדורגל. המשמעות היא שגם אם יש טורניר בסבב התחרויות העולמית, כמו ATP בטניס, והמדינה המארחת לא מאפשרת לשחקן ישראלי להיכנס אליו - התחרות לא תתקיים. זה סוף פסוק להרבה מאבקים ולכל תופעת החרמות של מדינות בספורט העולמי. אני שמח שהסקווש הצליח, למרות הסיוע המינימלי שהוא קיבל מהגופים השונים בישראל, במאבק שהיה בדיעבד היה למען כולם”.