6 צפייה בגלריה
ארטיום דולגופיאט ולינוי אשרם
ארטיום דולגופיאט ולינוי אשרם
ארטיום דולגופיאט ולינוי אשרם
(רדאד ג'בארה)
בשורה נהדרת לספורטאים בישראל - הצעת החוק להענקת פטור ממס על מענקי הזכייה של המדליסטים האולימפיים והפראלימפיים מתרחבת. יו"ר ועדת הכספים בכנסת, ח"כ אלכס קושניר, אישר לקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק, תוך שדרש להרחיב את מתן הפטור ממס לכל ספורטאי שזכה בהישגים משמעותיים, עם מדליות באליפויות אירופה, אליפויות עולם וזכיות במדליות במשחקי העולם בהם משתתפים ענפי הספורט שאינם אולימפיים.
ח"כ קושניר העלה היום (שני) את ההצעה להרחיב את הצעת החוק הממשלתית לפטור מתשלום מס למדליסטים אולימפיים ופראלימפיים, כך שגם זכיות באליפויות עולם ובאליפויות אירופה יזכו להטבה זו. "המסר הוא - כל ספורטאי שיביא הישג משמעותי, לא משנה באיזה ענף ספורט, צריך להיות פטור ממס על כספי הזכייה", ציין ח"כ קושניר.
יו"ר הוועדה פתח את הישיבה ואמר: "זו הצעת חוק טובה ונכונה שעושה צדק עם ספורטאים ובני משפחותיהם שמשקיעים הרבה מאמצים ותקציבים למען ההצלחה. המדינה מעריכה ומוקירה את מי שמייצגים אותה ומגיעים להישגים, לכן ביקשנו להרחיב את כמות הזכאים לפטור ממס גם למשתתפים באליפויות אירופה, אליפויות עולם ולענפים שאינם אולימפיים. ביקשנו מהגורמים המקצועיים לבדוק את הסוגיה וזה הזמן לשמוע אותם".
6 צפייה בגלריה
אנסטסיה גורבנקו ומדליות הזהב
אנסטסיה גורבנקו ומדליות הזהב
אנסטסיה גורבנקו ומדליות הזהב
(איציק בלניצקי)
במשרד האוצר הבהירו בדיון: "אין לנו התנגדות גם לזכיות באליפויות עולם ואירופה. לא חשבנו שתרצו להעניק פטור גם לענפים שאינם אולימפיים, עד כה לא קיבלנו את רשימת הענפים המלאה, הרעיון היה לתת את ההעדפה לענפים בתשומת הלב הציבורית ולא מעבר לכך".
סגן ראש מינהל הספורט, חנן דנציגר, התייחס להרחבת החוק: "הדעה המקצועית שלנו די ברורה - אין הבדל בין משחקי העולם לענפים שאינם אולימפיים, לבין המשחקים הפראלימפיים והמשחקים האולימפיים. הענפים זזים, פעם הם אולימפיים ופעם לא. בכל סבב אולימפי של ארבע שנים, בכל 24 האיגודים שנמצאים בטופ העולמי, אם נגיע לעשרה ספורטאים שזוכים במדליות באליפויות אירופה ועולם בכל שנה זה יהיה הישג נהדר. כל הכסף מגיע מהמדינה ועובר למדליסטים דרך הוועד האולימפי, הוועד הפראלימפי והתאחדות אילת שמחלקים להם את המענקים".
אחד מחברי הכנסת שיזמו את החוק, ח"כ יוסי שיין, התערב בהחלטה להרחיבו גם לענפים שאינם אולימפיים: "הייתי עוצר פה וחושב על זה, כי לדעתי הרחבה גורפת של כל מה שהוא אליפות עולם עלולה ליצור בעייתיות מסוימת. יש אליפויות עולם שבהן משתתפות שמונה מדינות סך הכל, לכן הייתי שוקל אם להכניס ענפים שאינם אולימפיים". יחד עם זאת, בהמשך להצעת החוק שיזם, ח"כ שיין תמך בהרחבת החוק לאליפויות העולם ואליפויות אירופה.
6 צפייה בגלריה
ח”כ יוסי שיין
ח”כ יוסי שיין
ח”כ יוסי שיין
(דני שם טוב, דוברות הכנסת)
כאשר נשאל אילו ענפים נכללים בהתאחדות אילת, על מנת שניתן יהיה להגדיר אותם בחוק, ואיך מגדירים מהי אליפות עולם בה מחולקים מענקים, נציג משרד התרבות והספורט חנן דנציגר טען: "יש לנו נוהל מסודר לגבי אליפויות עולם ואירופה". בעקבות זאת, ביקשו בוועדה כי היועצת המשפטית עופרה שרון תופיע לדיון כדי שהנוהל יוצג. כאשר נשאל לצורך העניין היכן נמצא ענף השחמט, השיב דנציגר: "השחמט נמצא תחת הוועד האולימפי", אך ח"כ סימון דוידסון תיקן אותו: "השחמט לא תחת הוועד האולימפי".
בעקבות זאת, יו"ר הוועדה ח"כ קושניר זעם והוציא את הדיון להפסקה: "מה זה הדבר הזה? יושבים פה חברי כנסת שיודעים יותר מגורמי המקצוע של משרד התרבות והספורט. אנחנו מבקשים את גורמי המקצוע לתת את דעתם, והם לא יודעים לתת תשובות. על בסיס ניחושים נעשה את ניסוח החוק? תגיעו אליי עם נוסח מוסכם לגבי רשימת ענפי אילת, ולגבי אליפויות עולם ואירופה בענפים אולימפיים ופראלימפיים. אני לא מוכן לקדם את הדיון כל עוד הממשלה לא מוכנה עם תשובות ברורות אילו ענפי ספורט יהיו במסגרת הצעת החוק ואיך מגדירים מהי אליפות עולם תקנית לדוגמה".
היועצת המשפטית של משרד התרבות והספורט, עופרה שרון, הצטרפה לדיון והעבירה רשימה לוועדה של כלל הענפים שיהיו במסגרת החוק: "יש לנו רשימה מסודרת של ענפים אולימפיים ושאינם אולימפיים. לגבי אליפויות אירופה או עולם, זה עניין של מדיניות הוועדה, אבל צריך להבין שיש ענפים מסוימים שאין בהם טורנירים של אליפויות אירופה כמו בטניס או בגולף לדוגמה. אנחנו לא רוצים לקפח ספורטאים שלא יקבלו פטור ממס כאשר המענקים יהיו רק לספורטאים בוגרים כמובן".
6 צפייה בגלריה
איאד שלבי
איאד שלבי
איאד שלבי
(קרן איזקסון)
בעקבות דבריה, הוחלט להוסיף לחוק גם אפשרות של "תחרות מוכרת אחרת", כלומר תחרות חלופית לאליפויות אירופה או אליפויות העולם לטניס ולגולף, אותה יגדירו משרד הספורט והיחידה לספורט הישגי מראש. "כל עוד ההחלטה הזאת מתקבלת על ידי יחידה מקצועית על בסיס קריטריונים ברורים, לי אין בעיה עם זה", אמר ח"כ קושניר.
מנכ"ל הוועד האולימפי גילי לוסטיג הבהיר: "יש לנו תנאי סף לתת תמריץ על תחרויות. צריך לפחות שמונה מדינות שונות בתחרויות הללו ובענפי הקרב גם לנצח לפחות שני קרבות על המזרן, כי רק כך זו לדעתנו תחרות ראויה לתת עבורה תמריץ. זה רף המינימום כדי שנוכל לספק מענקים".
ח"כ סימון דוידסון, שיזם הצעת חוק דומה שהכילה גם מדליסטים מאליפויות עולם ואירופה, היה בעד הרחבת החוק: "מדינת ישראל משקיעה בספורט פחות מ-0.2% מתקציב המדינה. אנחנו המדינה המפגרת ביותר בעולם בכל הקשר להקצאת תקציבים לספורט. ביוון מדובר ב-1% מתקציב המדינה, בגרמניה, צרפת ואיטליה זה 2% מתקציב המדינה. מה שקרה בטוקיו היה נס ספורטיבי, אבל זה לא יחזור על עצמו אם המדינה לא תשקיע עוד יותר תקציבים בספורט הישראלי. כשמדברים על ספורטאים שמגיעים לשיאם וזוכים במדליות, מדובר על מעט מאוד מדליות. לא מדובר על הרבה כסף, הספורטאים מייצגים את המדינה ולכן זהו חוק הוגן. צריך לתקן את העוול הזה".
6 צפייה בגלריה
ח"כ סימון דוידסון
ח"כ סימון דוידסון
ח"כ סימון דוידסון
(איציק בלניצקי)
ח"כ קושניר סיכם: "אנחנו מרחיבים את החוק וזה צעד חשוב כי המדינה רוצה לומר תודה לכל מי שמייצגים את המדינה ועומדים על הפודיום תחת דגל ישראל. זה דבר קטן שאנחנו עושים לקראתם. נעביר את החוק בקריאה שנייה ושלישית מהר ככל הניתן. מי שכבר קיבל מענק מה-1 בינואר 2021, יקבל החזר בגובה המס מרשות המיסים".
חבר הכנסת אופיר כץ הוסיף: "אני מברך על השינוי שהצלחתי, יחד עם חברי הוועדה, להחיל. אלו הספורטאים שלנו, הדגל שלנו וההמנון שלנו, הם הגאווה הישראלית. מאמין שנעביר את הצעת החוק במהרה".
6 צפייה בגלריה
לינוי אשרם
לינוי אשרם
לינוי אשרם
(רויטרס)