מנכ"ל ההתאחדות לכדורגל, יוסי שרעבי, חשף את התוכנית האסטרטגית לפיתוח הענף בחמש השנים הקרובות, במהלך הדיון בוועדת המשנה לתקציבי הספורט, שעסקה בתקצוב הכדורגל הישראלי שהתקיים היום (שני) בכנסת, והצהיר: "רוצים תקציבים כדי שנוכל להגיע לטורניר גדול בשנים הקרובות".
שרעבי אמר בכנסת: "בשנתיים האחרונות אופ"א עשו מחקר כאן בארץ כדי להבין את הערך החברתי של הכדורגל לישראלים, והמספרים מאוד מרשימים. יש השפעה בתחום מניעת עבריינות, בתחום הבריאות, כמו גם התרומה החברתית והכלכלית. הם מצאו שהפעילות העכשווית של 40 אלף שחקנים פעילים מייצרת תרומה של כ-200 מיליון אירו לכלכלה ולחברה בישראל. לכדורגל יש פוטנציאל גדול יותר. ככל שהמספרים גדלים, האימפקט החברתי יהיה גדול יותר".
עוד ציין מנכ”ל ההתאחדות: "שיעור ההשתתפות באוכלוסיית ישראל הוא 0.4%, בעוד שהממוצע הוא 2.6% באירופה. כמות המגרשים בישראל קטנה פי 10 מהממוצע הבינלאומי, ניצול המגרשים הוא מקסימלי, של 100% ויותר, כך שקשה לעשות את המהפכה הזו. מבחינת האצטדיונים הגדולים אנחנו בסדר, אבל אנחנו במצב גרוע במתקני אימונים ובמגרשים לליגות הנמוכות. יש בעיה כי אין מספיק שטחים וזה אחד מהחסמים הגדולים, אבל נעשתה פריצת דרך ויש הקשבה, כאשר אנחנו רוצים לבנות עשרות מתקנים עם ארבעה מגרשים, שבהם יוכלו לשחק 8-10 קבוצות. גם כמות המאמנים מאוד קטנה, ונרצה להעמיד כאן יותר מאמנים איכותיים עם הכשרה בינלאומית של מאמנים זרים שיכניסו כאן תורה וידע. זו הסיבה שהבאנו מנהלת טכנית לכדורגל הנשים, כדי להביא ידע וניסיון בינלאומי שחסר בארץ".
שרעבי הוסיף: "אנחנו רוצים להיות בטורניר גדול, אם זה ב-2028 ביורו או ב-2030 במונדיאל. כדי להגיע לשם, אנחנו רוצים לטפח את הכישרונות שלנו באקדמיות ובמרכזי המצוינות שלנו, תוך הרחבת בסיס השחקנים, אבל תחום הפיתוח של הכדורגל, שזה פעילות האקדמיות ומרכזי המצוינות, עולה לנו כ-50 מיליון שקל שיוצאים מתוך תקציב ההתאחדות, שעומד על 106 מיליון, כאשר המדינה בכלל לא משתתפת בזה. המדינה חייבת לעזור לפתח את הכדורגל וזוהי האחריות הממלכתית שלה".
לדבריו של מנכ"ל ההתאחדות לכדורגל, "משרד הספורט מעמיד מסגרת כוללת של כ-500 מיליון שקלים במסלולי התמיכה השונים, ללא תשתיות, והכדורגל והכדורסל נהנים יחד מכ-17% עד 20% מסך התקציבים, בעוד שהכדורגל והכדורסל מהווים בפועל כ-70% מהספורט הישראלי. התקציבים של הספורט גדלו, אבל כשמסתכלים על הכדורגל אז התקציבים שלו כמעט ולא גדלו בכלל. הפופולאריות של הענפים האלה התבטאו עם הסכם השיווק של הטוטו, אבל במסגרת הרפורמה הסכום ירד ל-29 מיליון. 90% מההימורים זה כדורגל וכדורסל, אבל הטוטו מוגבל כיום וצריך לאפשר לו להגדיל את אחוז התמיכה שלו בענפים הגדולים. נכון לרגע זה הטוטו לא יכול לסייע, יש לו מגבלת תמיכה של עד 47 מיליון לכל הענפים, אבל זה מה שמוגדר להם במסגרת החוק".
יו"ר ועדת המשנה לתקציבי הספורט הישראלי, ח"כ סימון דוידסון, אמר: "אני באיגוד השחייה הבאתי מאמן אמריקאי עם פילוסופיית עבודה לטווח ארוך, כמו דייב מארש, והצבתי יעד לזכות במדליה אולימיפית ב-2024. זה תהליך ארוך וצריך להיות סבלניים. יש לנו כבר אלופת עולם בשחייה, אז אין סיבה שהכדורגל לא יגיע להישגים?".
בעקבות זאת, במהלך הדיון בכנסת עלו מגוון הבעיות איתן נאלץ הכדורגל הישראלי להתמודד. עוזר המאמן של הפועל באר שבע, אריק בנאדו, ציין: "אנחנו אוהבים ספורט אבל אין תרבות של ספורט. צריך להתחיל מבתי הספר ולהגדיל את שעות הפעילות הגופנית שם. צריך להגדיל את כמות מתקני הספורט, אבל במקביל גם לטפל במתקנים קיימים שעומדים מוזנחים ומלוכלכים בכל הארץ, ואיזו חוויה יש להורה או לילד שמגיעים לשם? צריך לטפל גם בעניין הצבא, כי עדיף במקום לנקות מדרכות שהשחקנים ילכו להתנדב בבתי חולים או להרצות בבתי ספר. צריך לדאוג לעתיד של השחקנים לקראת הפרישה, וצריך מענה לתחום הפסיכולוגי לספורטאים שמתמודדים עם חרדות וקשיים. בנוסף, צריך להקים גוף הדרכתי-חינוכי לכל הכדורגל, שידבר עם ילדים על התנהלות, יחס לנשים, איך להתנהג במדיה החברתית, איך להיות אנשים חיוביים יותר, טובים יותר ולתת להם חינוך בריא".
הפרשן, אורי אוזן, הסכים עם הדברים של בנאדו: "זה עצוב לראות הורים עומדים על הגדר ומקללים. זה מקובל בספארי אולי, בכדורגל לא. צריך להגדיל את השכר של המאמנים, לאתר ילדים בצורה מסודרת כדי לפתח את הכדורגל, וצריך לשפר את חוויית הקהל, בנוסף לנושאים המקצועיים. ספורט עושה חברה טובה יותר".
יילה חוס, המנהל הטכני של ההתאחדות לכדורגל, הסביר על העבודה שהוא עושה: "אנחנו רוצים לגדל שחקנים מגיל הילדים, לנוער ועד לנבחרת הבוגרת. הכדורגל הוא עבור השחקנים והשחקניות, לא עבור ההורים. אנחנו רוצים לפתח גם את המועדונים שיש להם מרכיב חשוב בהצלחה. אנחנו צריכים קבוצות חזקות. החלום שלי הוא שנעפיל ליורו ב-2028".
עוזרו, בוני גינצבורג, סיפר: "אנחנו רוצים לפתח את תחום האימון וההכשרה, רוצה לבנות מרכזי פיתוח כאשר כרגע יש לנו שלושה אבל בסופו של דבר צריך עשרה או 12 כאלה, ושם מי שעובד אלה מאמני כדורגל ואנחנו שולטים במחלקה הטכנית בתוכן האימון. ממרכזי הפיתוח, אנחנו הולכים לאקדמיה, שם מקבלים הנערים כל מה שצריך לשחקני כדורגל שלוש פעמים בשבוע והם חוזרים לקבוצות שלהם. בשביל להגיע למקסימום, מאמנים וילדים שיוכלו לקבל את רמת האימון הטובה ביותר, אנחנו מפתחים תוכנה שתאפשר לכל מאמן לקבל כל אימון שניתן לעשות כאופציה בלחיצת כפתור, כך שהוא יוכל להעביר את המסרים שלנו הלאה לשחקנים הצעירים".
בוני אף הסביר גם את הליך הסקאוטינג: "יש לנו בארץ 4,500 ילדים, אם מחלקים את הארץ לעשרה אזורים, אז בכל אחד כזה יש 20 מועדונים טובים ואנחנו רוצים שכל מועדון ישלח בין שלושה לחמישה שחקנים אלינו, אנחנו נראה אותם, אחרי הסינון והמיון נביא את הטובים ביותר לשפיים עם 20 שחקנים וככה נתקדם. זה יהיה תהליך קבוע. בפריפריה יש שם ים של פוטנציאל ונהיה שם גם פיזית וגם באפשרויות הדיגיטליות".
משה סיני העיד: "הכדורגל עזר לי להתפתח ולהגיע למקום בו אני נמצא היום. גדלתי בתנאים קשים, כשהמשפחה שלי כולה חיה בחדר אחד. אם לא היה לי את הכדורגל, אולי הייתם מבקרים אותי היום בבתי סוהר, כי היו לי עשרה חברים בשכונה ומתוכם שמונה לאורך כל חייהם היו בבתי סוהר, כי גדלתי בסביבה של עבריינים וחוסר תמיכה. כשאני רואה ילדים בפריפריה שאין להם תמיכה ועזרה, אין לי ספק שגם הם עלולים להגיע לפשע. לכן אסור להתקמצן בתקציבי המדינה לטובת דור העתיד".
ח"כ אוסאמה סעדי ניצל את ההזדמנות כדי לומר בדיון: "לא יכול להיות שבני סכנין הקבוצה של המגזר צריכה לנדוד ולבקש לקיים משחק בקרית שמונה, בנוף הגליל או בנתניה. בסוף מצאו לנו מגרש בבלומפילד. למה? בזמנו הלכנו לקטאר כדי לגייס כסף על מנת לבנות את האצטדיון הזה, כי עד היום מדינת ישראל לא בנתה אצטדיון אחד נורמלי למגזר הערבי. עשו הכל כדי לארח בו שוב, דיברתי עם הקבוצה ותיקנו את מה שראוי תיקון, מבחינת כולם הכל בסדר, אבל המשטרה אמרה 'לא, לא פותחים את אצטדיון דוחא'. למה? לא יודע. זו פאדיחה. צריך לאפשר לכל האוהדים בסכנין להגיע למשחק באצטדיון שלהם ולפתח תשתיות לנוער".
ח"כ דוידסון סיכם: "אני מברך את ההתאחדות לכדורגל על שינוי הכיוון, עם מנהל מקצועי זר וכוונות טובות, כי אי אפשר להמשיך כפי שהיה. שחקני העבר בוערים ועושים הכל כדי לפתח שחקנים צעירים. אני מציע להקים ועדה, להכניס אותם פנימה ולשמוע אותם כדי לעשות טוב".