בית הדין העליון של ההתאחדות לכדורגל, דן היום (רביעי) בערעורה של ההתאחדות על זיכויה של מכבי תל אביב מעבירה של התנהגות בלתי הולמת של אוהדים, לאחר שאוהדיה השמיעו קריאות "דני עמוס ההומו" כלפי שוער מכבי נתניה. לטענת ההתאחדות, מדובר בקריאות גנאי ולכן מדובר בהחלטה שגויה של הדיינים והדרישה מבית הדין העליון היא להתערב לטובת הרשעת מחזיקת הגביע וענישתה.
את הדיון ניהלו הדיינים אמנון סטרשנוב, אסף הדסי ויניב ואקי. את מכבי תל אביב ייצגה עו”ד יעל מרגלית, כשמנגד תובע ההתאחדות, עו”ד ניר רשף. גם דני עמוס עצמו נכח בבית הדין, אך הדיין סטרשנוב סירב שיספר על תחושותיו ולכן הוא עזב את המקום בזעם.
מהלך הדיון
עו”ד עמית פינס טען: “קיבלתי את תגובת מכבי תל אביב לפני הדיון. הערעור שהגשנו מדבר בעד עצמו. זו החלטה שמנומקת לא טוב. יש הבדל בין קללה לבין ביזוי מהסוג הזה. צריך להגיע לתשובה לשאלה האם זו התנהגות הולמת של קהל אוהדים או לא”. סטרשנוב: “אף אחד לא אומר שזו התנהגות הולמת, אבל בית הדין המשמעתי טוען שזו לא עבירה”.
עו”ד פינס המשיך: “זו לא פעם ראשונה שיש אמירות כאלה. מכבי תל אביב טוענת שלא קיבלה כתב התראה על עבירות מסוג זה. כמו כן, טענה שקריאות בדבר נטייה מינית אין בהן שום אלמנט שלילי, אבל אני חושב שאין היתממות גדולה מזאת. יש סעיף של התנהגות בלתי הולמת של אוהדים ויש מערכת שלמה עם דינים וערכים. אין דרך לומר שהקללות שנשמעו באופן מאורגן הן ברכות”.
הדיין סטרשנוב: “כן, אבל מותר לקלל במגרשים. השופט בן זונה זה שיוך מיני שאמא שלו עוסקת במקצוע העתיק בעולם? לא העמדתם לדין את רז מאיר שקילל קוקסינל במנהרה”. התובע ניר רשף ענה: “הוא קיבל כרטיס אדום והורחק למשחק אוטומטי. קיבל את עונשו”. עו”ד פינס המשיך: “לא קללות מהסוג הזה. בתקנונים של פיפ”א ואופ”א כתוב שאסור לעבור על קללות על רקע מיני”.
הדיין יניב ואקי: “למה הסטנדרט הזה לא הוטמע בתקנון ההתאחדות? למה ההתאחדות מתייחסת רק לעבירה מסוג אחד?”. עו”ד פינס: “התקנון אומר שבמקרים שבהם יש פגיעה בערכים, זו עבירה. במקרה כזה, על רקע נטייתו המינית של אדם, לא ניתן לעבור על כך לסדר היום“.
עו”ד פינס: “אגב, על קריאות שואה מעמידים לדין בגין התנהגות בלתי הולמת. הקריאות נגד דני עמוס הן בגלל הזדהות על רקע אישי שלו עם הקהילה הלה”טבית. הן קריאות שנועדו לבזות אותו וזה ברור. זה לא המקרה של רז מאיר שלא נועד לבזות אותו כי ברור אלא התכוון לכאורה לקרוא לאדם אחר ‘אתה פחדן’. קריאות בן זונה לא נועדו לבזות זונות או בנים של זונות. שני יציעים שלמים קראו לדני עמוס הומו, כלומר קהל שלם עמד וביזה אדם בגלל שתמך בקהילה. איך הוא מרגיש? יש שחקנים שלא יצאו מהארון, איך מרגישים כשהם שומעים קריאות כאלה? אסור לוותר לעצמנו על הרף המוסרי שצריך לעלות”.
הדיין סטרשנוב: “מוסר נתון לשיקול דעת. אנחנו לא עוסקים בפן המוסרי, אלא בפן המשפטי”. עו”ד יעל מרגלית ממכבי תל אביב הגיבה: “החלטת בית הדין המשמעתי הייתה מנומקת וצודקת. אנו מצטרפים לקביעה שבשנת 2022 הקריאה ‘הומו’ איננה עלבון או גנאי. יש משמעות חשובה להבחנה על קריאה לנטייה מינית של אדם או לקריאה אחרת במגרשים. יש שחקנים רבים ששרים להם את הקריאה הזאת. זה לא אירוע שהוא שכיח רק כלפי דני עמוס. שרו גם לרועי קהת הומו ולדור פרץ הומו. יש המון אמירות שאינן הולמות בכדורגל, כמו איחול למותו של אדם”.