קצת יותר מחצי שנה לפני פתיחת מונדיאל 2022 וקצת יותר מחודש מאז הסתיים טורניר המוקדמות בדרום אמריקה, פנתה היום (חמישי) התאחדות הכדורגל הצ’יליאנית לפיפ”א בדרישה מפתיעה – הדיחו את אקוודור מהמונדיאל ותנו לנו את מקומם.
הצ’יליאנים טוענים כי ביירון קסטייו, המגן בן ה-23 של אקוודור, משתמש במסמכים מזוייפים והוא למעשה בן 26 ונולד בכלל בקולומביה, כך שהוא לא יכול לייצג את נבחרת אקוודור. ההתאחדות הצ’יליאנית צירפה לפנייה לפיפ”א, כך טוענים במדינה הדרום אמריקאית, מסמכים שמוכיחים את טענתה, כולל תעודת לידה של השחקן, וכן דרישה שכל המשחקים בהם קסטייו שותף יסתיימו בהפסד טכני לאקוודור.
צ’ילה סיימה במקום השביעי בטורניר המוקדמות הדרום אמריקאי, עם 19 נקודות בלבד, הרחק מאקוודור הרביעית שעלתה אוטומטית עם 26 נקודות, פרו החמישית שעלתה לפלייאוף עם 24 נקודות ואפילו קולומביה השישית שלא עלתה למונדיאל וסיימה עם 23 נקודות. אז למה שדווקא צ’ילה תקבל את מקומה של אקוודור, אתם שואלים? הסיבה היא שקסטייו, שלקח חלק בשמונה משחקים בטורניר המוקדמות, שיחק בשני המשחקים מול צ’ילה, אך לא שיחק במשחקים מול פרו וקולומביה. כתוצאה מכך הפרואנים והקולמביאנים יישארו עם 24 ו-23 נקודות בהתאמה, אך אם צ’ילה תקבל שני ניצחונות טכניים היא תעלה גם כן ל-24 נקודות, שיעלו אותה מעל שלוש הנבחרות האמורות (אקוודור תאבד נקודות רבות בשל הפסדים טכניים) וכל הדרך למקום הרביעי.
בצ’ילה אישרו שנשלחה תלונה רשמית לפיפ”א עם דרישה לקביעת שמונה הפסדים טכניים לאקוודור ובהודעה של ההתאחדות הצ’יליאנית נכתב: “הפרקטיקה של אי-סדרים חמורים שנעשו במודעות ברישום של שחקנים לא יכול להתקבל, במיוחד כשאנחנו מדברים על טורניר בינלאומי”. ואכן, לפי חוקי פיפ”א אם שחקן ששותף אינו רשאי להשתתף במשחק, נבחרתו אמורה לקבל הפסד טכני. גם בפיפ”א אישרו שתלונה רשמית התקבלה, אך הודיעו שבשלב זה אין בכוונתם להגיב.
אדוארדו קרלסו, עורך הדין שמייצג את ההתאחדות הצ’יליאנית, התייחס לדרישה שהופנתה לפיפ”א וסיפר שלצד תעודת הלידה האקוודורית של קסטייו מ-1998 ישנה תעודת לידה מ-1995 של ילד מקולומביה בעל שם זהה, ששמות הוריו זהים. “הרמה, מבחינה איכותית וכמותית של המידע והראיות שהצלחנו לאסוף, הפתיעה אפילו אותנו”, אמר קרלסו והוסיף: “איך יכולנו שלא לפנות לפיפ”א כשיש בידינו כאלה ראיות?”.
מסתבר, שבאקוודור היו מודעים לכך שקיימים ספקות לגבי זהותו של קסטייו וסגן נשיא ההתאחדות האקוודורית קרלוס מנסור אף ציין זאת בפני אנשי תקשורת במרץ 2021 כשאמר: “אני חושב שאנחנו צריכים ללכת על בטוח. הוא שחקן טוב לדעתי, אבל אם זה היה תלוי בי לא הייתי נותן לו לשחק בנבחרת הלאומית. לא הייתי לוקח את הסיכון הזה. לא הייתי מסכן את כל מה שאנחנו עושים”. חודש לאחר מכן בית משפט באקוודור העניק לקסטייו מסמך זהות רשמי שאיפשר לו, לשיטת האקוודורים, לייצג את הנבחרת הלאומית. הוא אכן ערך בכורה בנבחרת חמישה חודשים לאחר מכן, במסגרת מוקדמות המונדיאל, מול פרגוואי. שלושה ימים לאחר מכן, הוא שיחק מול צ’ילה במשחק שהסתיים ב-0:0. בחלוף חודשיים וחצי הוא שיחק שוב מול צ’ילה, הפעם בניצחון 0:2.
כשעלו שאלות בתקשורת המקומות לגבי הכללתו של קסטייו בסגל, מנסור ציין שכל אי הסדרים לגבי המסמכים של השחקן הוסדרו ושזהותו האקוודורית אושררה. “הנבחרת הלאומית חיכתה עד שהכל הוסדר כדי להכליל את השחקן בסגל”, אמר אז סגן נשיא ההתאחדות המקומית. בצ’ילה לא השתכנעו ונשיא ההתאחדות הצ’יליאנית פבלו מילאד אמר בהודעה רשמית: “אנחנו מבינים, בהתבסס על כל המידע והמסמכים שאספנו, שהעובדות רציניות מדי וחייבות להיבחן על-ידי פיפ”א. תמיד כיבדנו את עקרונות המשחק ההוגן ואנחנו מצפים מההתאחדויות האחרות לעשות אותו דבר”.