מחדל של הרשויות. במהלך הדיון בוועדת החינוך התרבות והספורט שהתקיים היום (רביעי) בכנסת, שעסק באלימות במגרשי הספורט, נחשף כי אושר למשטרת ישראל תקציב לפתוח מחדש את היחידה למניעת אלימות בספורט מטעם המדינה, אולם חרף זאת - חידוש פעילות היחידה לא יצא אל הפועל.
כזכור, היחידה למניעת אלימות בספורט פעלה בתוך משטרת ישראל, אך נסגרה לפני כשנה וחצי בגלל מחלוקת על תקצובה בין משרדי הממשלה. לפני כחודשיים אישרו בממשלה להעמיד תקציב מיוחד בגובה של שמונה מיליון שקל לטובת פתיחת היחידה המשטרתית מחדש, אך זו טרם החלה לעבוד. גורמים בממשלה טוענים כי הכסף לא עבר עדיין אבל יש נכונות להחזרת היחידה.
בדיון שנערך בוועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת, שהתקיים בראשותה של ח”כ שרן השכל, השתתפו חברי הכנסת איתמר בן גביר, סימון דוידסון, גבי לסקי, עופר כסיף, משה קנלי טור פז, וכמו כן גם נציגי הקבוצות וארגוני האוהדים.
ח”כ סימון דוידסון שאל בדיון: “שמונה מיליון שקלים אושרו להקמת היחידה. למה היחידה לא הוקמה? המשטרה קיבלה תקציב לפתוח מחדש את היחידה למניעת אלימות בספורט, אז למה היחידה טרם החלה לעבוד? זה לא ברור לי”.
רב-פקד איציק אמיר, ראש מדור הספורט במשטרה, אמר בכנסת: “עדיין לא פתחנו את היחידה מחדש. עקרונית אושר תקציב אבל זה עוד לא קרה. התחלנו תהליכים עם משרד המשפטים, המשרד לביטחון פנים ומשרד התרבות והספורט, קבענו דברים שחלקם יורגשו וחלקם ייקחו קצת זמן. ברגע שהיחידה תצא יהיו לה חקירות ומודיעין, כאשר היא תסתמך על המשאבים של משטרת ישראל”.
עמית שפייזמן מהמשרד לביטחון פנים ציין: “סיכמנו על החזרת היחידה שפעילותה הופסקה. אנחנו בשלבים הסופיים של סיכום בין המשרד לביטחון פנים למשרד התרבות והספורט, כך שהיחידה תמומן חצי-חצי. ברגע שהנושא ייחתם, ואני מקווה שזה יקרה בימים הקרובים כבר, יהיה אפשר להחיות את היחידה ולהוסיף תקנים. הכוונה שיהיו 11 תקנים עם שוטר בכל מחוז שייתן תמיכה מקומית ויהיה גם מטה”.
נציג משרד התרבות והספורט, יואב רם, טען: “אנחנו במשא ומתן להרחבת היחידה המשטרתית במימון משרד התרבות והספורט ביחד עם המשרד לביטחון פנים, כחלק מהפעולות להפחתת האלימות בספורט”.
במהלך הדיון התרעם ח”כ איתמר בן גביר על ההתנהלות וטען כי מרחיקים את מי שצריך לקרב ומקרבים את מי שצריך להרחיק: “אלימות זה פסול ומגונה וחייבים לטפל בה, אבל נגד מי שבאמת אלים. לא ייתכן שפוגעים בחוויית הכדורגל של אוהדים נורמטיביים, מכניסים שוטרים ליציעים לעיתים קרובות ללא כל סיבה, מפשיטים אוהדים ואוהדות בחיפושים גופניים - ומאידך באצטדיון בסכנין, שם מרגישים כמו ברמאללה ויש שם לא מעט קריאות של פגיעה ביהודים, המשטרה לא משליטה דין וסדר”.
ח”כ בן גביר הוסיף: “אני לא מבין את ההתאחדות לכדורגל. אני שולח להם הנפת דגלי חמאס במגרשים באום אל פאחם ובסכנין, ואני מקבל מהם תשובה ‘אלה לא דגלי חמאס אלא של התנועה האסלאמית’. אני שואל, התנועה הזאת לא הוצאה מחוץ לחוק? אני נכנס לאצטדיון דוחא ומרגיש שיש שם הפקרות, ובזה צריך לטפל”.
בשלב זה פרץ ויכוח בין ח”כ בן גביר לח”כ עופר כסיף, שקרא לעברו: “תפסיק להשמיץ”, ואילו בן גביר השיב לו: “אתה שונא את החיילים שלנו. לך לסוריה”. בדיון ח”כ בן גביר גם התרעם על כך שלדבריו “הופכים כל אמירה לגזענות. לא כל דבר זה גזענות, יש חופש ביטוי בישראל. מותר לקלל את אחמד טיבי וגם את מונס דאבור שתמך בטרור והיה נגד מדינת ישראל, לא כל קללה או צעקה בכדורגל זו גזענות”.
ח”כ גבי לסקי טענה כי המשטרה פועלת באלימות באצטדיונים ואין מקום להשתת עונשים על אוהדי הכדורגל מבלי שתהיה ביקורת שיפוטית. ח”כ דוידסון זעם ואמר: “למה אתם מחכים שיהיה כאן רצח במגרשים?”
אוהד הפועל ת"א, רועי פוליטי, סיפר: “בשבוע שעבר חטפתי מכות משוטרים בבלומפילד, רק בגלל שצילמתי. בסוף אפילו לא עצרו אותי. אתם מדברים פה היום על אבוקות, אבל כמה נפגעו על ידי אבוקות וכמה נפגעו על ידי שוטרים? לפי החקיקה שבדרך, מעכשיו שוטרים לא רק ירביצו לנו ביציע אלא גם יתנו לנו קנסות. כך זה לא ייפתר. אתם לא שואלים אותנו האוהדים כלום. למה? כולכם יכולים ללכת הביתה, כי הדיון הזה מיותר”.
בנוסף, כפי שפורסם ב-ONE, חברי הכנסת הביעו תרעומת מדוע משרד המשפטים לא מאפשר להשתמש במצלמות מיוחדות לאיתור אוהדים מתפרעים במגרשים, לאחר שנציג משרד התרבות והספורט טען כי משרד המשפטים לא מעוניין לאשר זאת עקב חשש לפגיעה בפרטיות. אם הלחץ ישפיע על משרד המשפטים שיאשר להשתמש במצלמות נגד אוהדים מתפרעים, במסגרת הצעדים שהמדינה מעוניינת לעשות נגד החוליגנים בהם גם קנסות מידיים שיחולקו במגרשים.