בעיה חמורה במכון וינגייט. אנשי המקצוע ממכון הרפואה, המחקר והפיזיותרפיה ומהיחידה לספורט הישגי עלולים לעזוב את עבודתם במכון וינגייט, בעקבות הרעה בתנאי העסקתם. ל-ONE נודע כי העובדים המקצועיים מוחים על כך ששכרם קוצץ בעקבות ההסכם הקיבוצי החדש שנחתם בין המכון לוועד העובדים והם אף מזהירים כי השירות שיקבלו הספורטאים האולימפיים עלול להיפגע.
חלק מעובדי היחידה לספורט הישגי, שעוקבים אחר הפעילות המקצועית של הספורטאים האולימפיים בישראל, מושפעים מההסכם הקיבוצי וחלקם בחוזים אישיים, אבל במידה והיחידה מעוניינת לגייס עובד חדש היא נאלצת להתמודד עם טווח שכר ברף הנמוך. מדובר במהלך שפוגע בארגון בגיוס אנשי מקצוע איכותיים משום שהמשכורות מתחילים משכר בגובה של 9,500 שקל בלבד. בנוסף, גם ברפואת הספורט נפגעים מההסכם, בעיקר הפיזיותרפיסטים שעובדים באיגודים ומגיעים להיקף משרה של מעל 45 אחוז. לטענתם, הם אמורים לקבל כעת רק 74 שקלים לשעה במקום 100 שקלים לשעה, כך שיש פגיעה במעמדם.
באיגודים חוששים מפגיעה בספורטאים האולימפיים בעקבות המצב. גורם בספורט ההישגי אמר: “לא ברור מה ניסו לעשות בהסכם הזה. נתנו יותר תקציבים לעובדי המכון המוחלשים, שזה לגיטימי, אבל למה הדבר נעשה על חשבונם של אנשי המקצוע במכון? עובד מצטיין של היחידה לספורט הישגי עזב לתפקיד בענפים שאינם אולימפיים, שם הוא מקבל שכר גבוה יותר, ובמקומו עדיין לא מונה מחליף ביחידה לספורט הישגי בגלל תנאי השכר הנמוכים שמציעים. אנשי הרפואה יכולים לעבוד בחוץ בקלות בשכר של 250 שקל לשעה, אבל בווינגייט פגעו בשכרם עוד יותר. זה לא הגיוני”.
ד”ר מיה קלה בנצור, מנהלת המחלקה לפיזיותרפיה, הדגישה: “הסכם השכר הקיבוצי שנחתם באחרונה מול האוצר ובשיתוף ועד העובדים, לא עולה בקנה אחד עם הסטנדרטים המקובלים עבור פיזיותרפיסטים בשירות המגזר הציבורי, לא כל שכן עבור עובדים בעלי השכלה מתקדמת, נסיון ומיומנויות ייחודיים המטפלים בספורטאי עילית במסגרת המרפאה במרכז לרפואת ספורט ומחקר במכון וינגייט, סביבת עבודה הדורשת מצוינות. הנהלת המכון והעומד בראשה, המנכ”ל שי אברהמי, הבינו כי ההסכם הנוכחי אינו הולם והחלו, בשיתוף פעולה מלא עימנו, בבחינת פתרונות מתאימים לתיקון הליקויים והתאמם לדרישות העבודה המאתגרות. יש לנו אמון מלא בתהליך המתנהל כרגע ואנחנו סמוכים ובטוחים שיימצא פתרון ראוי שיאפשר המשך ליווי ההכנות האולימפיות ומעטפת מקצועית אופטימלית”.
גורמים בספורט הישראלי ניסו לפתור את המשבר אך עד כה ללא הצלחה, משום שזה מצריך את פתיחת ההסכם הקיבוצי. “ועד העובדים היה אמור לייצג את כלל העובדים במשא ומתן, אבל בסופו של דבר הוא לא דאג לכולם. גם אנשי משרד התרבות והספורט שיושבים במועצה היו צריכים לדאוג להם כי הם יודעים מהי החשיבות של היחידה לספורט הישגי ושל המחלקה לרפואה ומחקר. אנשי המקצוע נפגעו מההסכם הקיבוצי החדש. איזה איש מקצוע רציני יבוא לעבוד בסכומים האלה?”, תהו גורמים בענפים האולימפיים.
גורם המעורב במשא ומתן אמר: “מדובר במקרה חריג ביותר, בו טרם יבשה הדיו - והוועד וההסתדרות פועלים לשינוי בהסכם שהם חתומים עליו והשיגו בו תנאים רבים לעובדים. זה מערער את יסודות המושג הסכם קיבוצי. תלונות העובדים מעידות כי הוועד לא הציג בפניהם את ההשלכות. היה נוח להציג רק את ההישגים, ואת הבעיות מגלגלים בחזרה. זה עניין בעייתי מאוד. כנראה דאגו רק לחלק מהעובדים. ההסתדרות הכללית והוועד חתומים על הסכם עד שנת 2025, ואין להם יכולת להעלות השגות ולנקוט צעדים כנגד המכון. מה שהם עושים ברגעים אלו, והוא למעשה הפרה של ההסכם. זהו עניין שנראה כהתנהלות מאוד מוזרה, שלא רואים כמוה בעולם העבודה המאורגנת”.
תגובות מכון וינגייט ונציגות העובדים
ממכון וינגייט נמסר: “לאחר משא ומתן שנמשך מספר שנים, נחתם לפני חודש הסכם עבודה קיבוצי עליו חתומים ההסתדרות ו-ועד העובדים. במסגרת ההסכם הוסדרו תנאי שכרם והעסקתם של עובדי המכון. עובדים רבים זכו לשיפור שכרם והבטחת תנאיהם. לעובדים הובטח לראשונה אופק לשיפור שכרם מדי שנה. הנהלת המכון יחד עם משרד התרבות והספורט הקצו משאבים כספיים ניכרים כדי לתמוך ולמממש את ההסכם, מתוך הכרה בחשיבות כח האדם הייחודי של המכון”.
במכון המשיכו והגיבו: “למשא ומתן היה שותף גם הממונה על השכר באוצר, אשר הכתיב חלק מהתנאים כמו למשל בסוגיית שכרם של עובדי מערך רפואת הספורט. אנו מתפלאים על ועד העובדים אשר היה שותף למשא ומתן וחתום על ההסכם, אשר בפועל פותח את ההסכם ומעלה דרישות חדשות. הנהלת המכון נפגשה השבוע עם צוות העובדים והאזינה בקשב רב לתלונותיהם על הפגיעה בשכרם כתוצאה מההסכם. אנו רואים בצוות זה את חוד החנית המקצועי של המכון, הם אלו שביום-יום מטפלים בספורטאיות ובספורטאי העלית של מדינת ישראל בארץ ובחו"ל, ומעריכים מאוד את תרומתם. ועל כן, על אף שיש הסכם חתום עם הועד וההסתדרות, אנו פועלים יחד עם הנהלת המרכז לרפואת הספורט ומול משרד האוצר למציאת מודל תגמול הוגן והולם לצוות הפיזיותרפיה”.
תגובת יו”ר ועד העובדים, קותי דרעי: “אנו רואים בעובדי מערך הרפואה של מכון וינגייט ובכלל הפיזיותרפיסטים כהייטק של הספורט בישראל, העושים עבודת קודש ממש למען הספורטאים במדינה. עמלנו במשך שנים להגיע להסכם קיבוצי. במשך כל המו”מ על ההסכם הקיבוצי פנינו עשרות פעמים להנהלת המכון כדי שהיא זאת שקבעה את השיבוצים ואת הרובד של מערך רפואת הספורט, ואף הציגה אותה סמוך לחתימה על ההסכם”.
דרעי הוסיף כי “השכר שהם מציעים לעובדי מערך הרפואה במכון הוא נמוך ביחס למקומות מקבילים. עד רגע האחרון נלחמנו יחד עם ההסתדרות לעלות את השיבוצים ואת רובד השכר לעובדי מערך הרפואה. לצערי, למרות כל הניסיונות וההסברים שהשיבוץ לא משקף באמת את העבודה והתפקיד של העובדים. נתקלנו לאורך כל הדרך באוזניים ערלות מצד מנכ”ל המכון שי אברהמי וחברי ההנהלה שהיו במו”מ. מעבר לכך, במשך כל המו”מ מנכ”ל המכון טען בפני ההסתדרות ובפני ועד העובדים כי הוא ישב עם הצוות הרפואי והפיזיותרפיסטים ובדק שהשכר שמציעים להם הוא שכר ראוי והוגן, מה שהתברר בדיעבד כשגוי ולא נכון”.
כמו כן, ציין יו”ר הוועד כי “ועד עובדים וההסתדרות ימשיכו לדאוג לעובדי לרפואת הספורט ולכלל עובדי המכון. בימים אלו אנו פועלים להציג למנכ”ל המכון שי אברהמי את הפערים בשכר לעובדי מערך הרפואה במקומות מקבילים במדינה. אמש בקשתי לתאם פגישה עם מנכ”ל המכון, יחד עם יו”ר ההסתדרות הרפואית וצוות מערך רפואת הספורט והפיזיותרפיסטים במכון. פנייתנו טרם התקבלה. אני מקווה שעכשיו הנהלת המכון תבין שמגיע להם שכר הוגן והולם עבור עבודתם במכון”.