ניר קלינגר והפועל חיפה החליטו לעשות מהפכה בסגל חוליית ההגנה, אחרי שבעונה שעברה היא ספגה 47 שערי חובה שנכנסו אל הרשת, כאשר רק שלוש קבוצות בפלייאוף התחתון ספגו יותר מהאדומים מהכרמל (שתי היורדות ללאומית ומ.ס. אשדוד). לשם כך, תחילה הוחתם הבלם הרומני אנדריי מירון, והחיזוק הזר ממשיך הפעם עם המגן השמאלי הקרואטי החדש שמצטרף, הלוא הוא דינו שטיגלץ בן ה-31. דו”ח סקאוטינג על הרכש המיועד של הפועל חיפה.
דינו שטיגלץ
גיל: 31
עמדה: מגן שמאלי
עמדת משנה: בלם אמצע שמאל (4), ווינג באק שמאלי בקו 5
רגל חזקה: שמאל
גובה: 189 ס"מ
משקל: 82 ק"ג
היסטוריית פציעות:
עונת 2016/17 - פציעת ברך (14 ימי היעדרות, החמיץ שלושה משחקים).
עונת 2016/17 – שבר בצלעות (שמונה ימי היעדרות, החמיץ שני משחקים)
רזומה בשלוש שנים האחרונות:
שלאק ורוצלאב (21/22) - 1,699 דקות (26 הופעות, שער אחד ושישה בישולים)
שלאק ורוצלאב (20/21) - 2,154 דקות (26 הופעות, שלושה בישולים)
שלאק ורוצלאב (19/20) - 3,040 דקות (34 הופעות, ארבעה שערים וחמישה בישולים).
מדובר במגן שמאלי בעל אוריינטציה התקפית ויכולות טכניות טובות עם הכדור, בין היתר יכולת הגבהה מסובבת והעברת כדורי רוחב במשחק שוטף, יכולת בעיטה עוצמתית ומסובבת במשחק חי ובבעיטות חופשיות. מגן שאוהב לרווח את המשחק ולשחק יחסית גבוה באגף, אך כשמקבל את הכדור מחפש כניסות פנימה ל”האלף ספייס” (השטח שבין השדרה המרכזית לאגף). מצטרף מעולה ונע היטב ללא הכדור מקו שני ושלישי בהתקפות מעבר.
איכויות כשהכדור אצלו או אצל קבוצתו
בעת החזקת הכדור של קבוצתו, שטיגלץ אוהב לרווח את המשחק עד לקו ואפילו לעלות כמה שיותר, כדי לנסות אחרי קבלת הכדור לכדרר פנימה לאזור שבין הקווים או להכניס לשם כדור עומק שמיועד לקישור ההתקפי או לחלוצים. למגן בן ה-31 יש טכניקת מסירה מסובבת בכדורי העומק ובסגנון הכדרור שלו לרוב ינסה להיכנס פנימה עם הכדור ופחות לתת לעצמו מקדמות אל הקו שדורשות ממנו איכויות אתלטיות. בכלל, שטיגלץ שחקן בעל צעדים גדולים ונוכחות גדולה, הצעד הראשון שלו טוב, אך התאוצה שלו פחות והוא מתקשה להגביר מהירות בהמשך הריצה אל הכדור בשטחים פתוחים, ולכן יעדיף לשמור את הכדור קרוב לרגלו.
בכל הקשור לבסיס הטכני של הקרואטי, יכולת הכדרור, המסירה, ההגבהה והבעיטה בפער יותר טובות מהביצוע ברגלו הימנית והחלשה, שאיתה לא מרגיש בנוח להוביל את הכדור או למסור ונדמה שהפעולה תתבצע בצורה לא נקייה. עם זאת, רגלו השמאלית והדומיננטית שולטת היטב במקדמות הקטנות בכדרור, דבר שעוזר לו להשתחרר מלחץ או במשחק בשטח קטן. בנוסף, המגן הקרואטי מחזיק בתזמון מצוין בהצטרפות להתקפות ובתנועה ללא כדור, לא סתם מספרי השערים והבישולים שלו גבוהים יחסית – הוא “מריח” את ההזדמנויות ואת השטחים המתים להיכנס אליהם בשינויי קצב טובים, למרות שאינו נחשב שחקן מהיר. לסיכום, שטיגלץ אוהב לתת עקיפה חיצונית דרך הקו לשחקני הקישור והכנפיים, אך עם הכדור אוהב להיכנס פנימה.
דבר שיכול להקשות עליו מול מגנים ושחקני כנף זריזים שלוחצים היטב, זו הנטייה “להימרח” עם הכדור אף על פי שהנגיעה הראשונה שלו סבירה, אבל לא מעט מהפעמים מוסיף עוד נגיעה או שתיים רגע, כדי לסדר את הכדור איך שהוא אוהב, להוציא הגבהה או מסירה לחלק הקדמי. לחלק מחסרונותיו נוסיף את העובדה שלא מקפיד לתת זוויות מסירה לבלמים שלו, דבר שמאלץ אותם לשחק “ארוך” או להוציא את הכדור החוצה. הדבר נובע מה”גובה” שהוא תופס בתדירות גדולה במהלך המשחק, דבר שעלול לפגוע ב”רסט דיפנס” (הדרך שבה מתגוננת הקבוצה שמחזיקה בכדור ומיקומי השחקנים שלה), שכן לא מעט פעמים נמצא שטיגלץ במצב “רדיפה” שבו הוא צריך לחזור מרחק גדול בסגירה האלכסונית.
איכויות כשהכדור אצל היריבה
בכל הקשור למאבקים פיזיים על מיקום בקרקע ובגובה שטיגלץ, שמתנשא לגובה 189 ס”מ, הוא דמות חזקה ועוצמתית, ומדובר בשחקן רחב כתפיים עם מבנה של בלם יותר מאשר של שחקן קו. אולי חלק מהתכונות הללו מסבירות את העובדה שעבודת הרגליים שלו די מסורבלת באחד על אחד והוא מתקשה מאוד מול שינויי כיוון חדים מצד היריב. גם הראייה המרחבית של הקרואטי לא כל כך מפותחת בהתגוננות מול היריבה, ולכן אפשר למצוא אצלו בעיות מיקום ביחס לקו ההגנה – מסוגל להשאיר יותר מדי שטח בינו לבין הבלם שלצידו, לצאת ללחוץ שחקן במקום להישאר ולשמור על האמצע, או לחילופין לצאת למאבק בזמן שלא מזהה שיש לו שחקן בגב.
למרות זאת, יש לציין ששטיגלץ “קופץ” ללחץ נהדר, שכן יש לו יציאה טובה מהמקום וגם נפח הרגליים הארוכות שלו מקטינות ליריב את שטח הפעולה. הבעיה אצלו מתחילה במידה והיריבה מצליחה להשתחרר מהלחץ, אז המגן צריך להתחיל חזרה אלכסונית וגם אחרי שינויי קצב, שחקני כנף מהירים יוכלו לנצל הרבה שטחים בגב שלו, שכן יוכלו לנצל את חוסר היכולת שלו להאיץ במהירות.
דבר טוב וחכם שהרכש החדש של הפועל חיפה יודע לעשות מבחינה הגנתית הוא לתמרן במאבקים מול שחקנים עם הגב לשער. במידה שיש מימינו קשר שבא לעזרתו, הוא ירשה לעצמו לתקל בעמידה עם רגל ארוכה דווקא מהצד של הקו כי יש מי שיגבה אותו במרכז, ובמידה שהקשר מהמרכז רחוק מדי אז שטיגלץ ינסה לתקוף אותו אל הקו.
אישיות
את שטיגלץ אפשר להגדיר כשחקן שמאוד ממוקד במתרחש עם הכדור. אם צופים בו במהלך המשחק, לא שומעים שחקן שמתקשר הרבה או מכוון את חבריו לקבוצה, אלא די פאסיבי ומחכה לקבל את התוכן הזה מחבריו. עם זאת, הוא לרוב בטוח בעצמו במיוחד, בעיקר במה שהוא עושה כשהכדור אצלו – הוא לא חושש לכדרר מול לחץ או צפיפות גדולה גם כשזה נראה מסוכן, משדר חדות בהגבהות ובבעיטות. בסיטואציות הגנתיות הוא לא ממש חושב “מחוץ לקופסא”, לא בודק את המתרחש מסביבו לעומק ולא מרגיש צורך לשפר מיקומים בין אם זה כשהכדור אצל קבוצתו או אצל היריבה.
מידת התאמה
ניר קלינגר כבר בנה בעבר חוליית הגנה טובה בהפועל חיפה, וכזו שהתבססה על זרים. גם הפעם הוא בחר באנדריי מירון ודינו שטיגלץ, ובלאנדרו סילבה כקשר האחורי שיצטרף ללירן סרדל במרכז המגרש. נדמה ששטיגלץ הוא מגן שמשתלם מאוד לקבוצה מבחינה התקפית ומסוגל לתרום מספרים יפים בכל הקשור לשערים ובישולים, זאת בשל הנטייה לשהות בחלק הקדמי בעיתויים נכונים, אלא שלתכונה הזאת יש גם מחיר ולכן קלינגר יצטרך למצוא את האיזון בחוליית ההגנה.
כשהפועל חיפה תתגונן ותצא למעברים התקפיים, היא בוודאי תמצא את שטיגלץ למעלה, ולכן במקרה של איבוד כדור לירן סרדל ולאנדרו סילבה יעבדו קשה כדי לסתום את השטחים הפתוחים שעלול להשאיר. הדבר נכון גם למקרה שהפועל חיפה תיזום יותר ותחזיק יותר בכדור במשחקים. לכן, דרך טובה לאזן את המגמה שנוצרה אחרי הרכש הקרואטי, היא שהמגן הימני בצד הנגדי יהיה בעל אופי יותר הגנתי, אפילו סוג של בלם שלישי, כזה שיוכל לצמצם פנימה פעמים רבות כדי לעזור לאדומים מהכרמל לאטום את השטחים הפתוחים.