השנה האחרונה הייתה מהקשות שידעה בני יהודה. לאחר שנשרה מליגת העל לליגה הלאומית, הקבוצה התרסקה אשתקד והעפילה בקושי לפלייאוף העליון, שם הייתה בשר תותחים. ברקע? מחאות הקהל נגד ברק אברמוב, שהספיק למנות בקיץ את אורי גוטמן למאמן, לפני שמכר את הקבוצה למשה דמאיו.
גוטמן, ראה את עצמו בונה קבוצה בתקציב רזה ומנסה ליצור תלכיד שיפתיע העונה, אך לאחר תקופת קיפאון בו היה צריך לעבור את הגל שהגיע, קיבל בעלים חדש, עם שאיפות אחרות: להעפיל לליגה הבכירה.
בגיל 37, המאמן הצעיר חוזר לקדנציה שנייה בשכונה, לאחר שעבר כברת דרך לא קצרה: בגיל 33, הוא מונה למאמן ראשי בהפועל חדרה בליגת העל ועזב לאחר עשרה מחזורים כשהוא במקום החמישי ובהמשך אף כמעט עלה ליגה עם סקציה נס ציונה. העונה שעברה, הייתה לא פשוטה, עם פיטורים מהפועל כפ"ס לאחר תקופה פחות טובה, דווקא כשרוב הסיבוב ראשון הוביל את הטבלה.
בראיון מיוחד ל-ONE, לרגל פתיחת העונה, הוא מדבר: הקיץ המטלטל שעבר על הקבוצה, המטרות להמשך העונה, החיים כמאמן בצל אביו, התמונה שהוא רואה בראשו בסוף העונה והמשך הקריירה.
אורי, עד לפני קרוב לחודש בנית קבוצה בתקציב רזה, שמכוונת רק לשרוד. איך עושים את המעבר?
"היה קיץ די מטלטל לכל מי שקשור לבני יהודה, כל מי ששייך למועדון וכל אוהד שלנו. בכללי, עברו על המועדון הזה שנתיים לא פשוטות. יצאנו לדרך, כל מי שהוא לא שחקן בית סיים בקיץ הזה את דרכו במועדון, רצינו דם חדש. התחלנו להחתים מספר שחקנים וברגע אחד נכנסנו למצב של כמעט קיפאון למשך שלושה שבועות מבחינת החתמות. בסופו של דבר, הסיפור הזה נגמר כמו שהוא נגמר ואנחנו עם הפנים קדימה. לדבר על עליית ליגה זה כרגע לא ריאלי. רק עכשיו אנחנו מנסים להשלים את הסגל וזה שלב שקבוצות עושות ניסוי כלים. אני יכול להבטיח שנבוא מוכנים ורעבים למחזור הראשון".
מה המטרות שדמאיו הציב לך? הוא אמר לשחקנים שהוא רוצה להחתים שהוא מכוון לעלייה.
"נכון. אנחנו מכוונים הכי גבוה שאפשר. אנחנו באיחור עקב הסיטואציה שנוצרה, אבל לא נבקש הנחות. השנה, אנחנו רוצים להיות בני יהודה התקפית, בני יהודה שמשמחת את הקהל שלה. בגביע הטוטו הקהל של בני יהודה הוא המנצח הגדול ויש רצון אדיר מצד כל מי שנמצא במועדון לשמח את הקהל הזה, גם במבחן הדרך וגם במבחן התוצאה".
למה הסכמת להגיע? לא כל אחד היה לוקח קבוצה במצב כזה...
"אני יודע מה זה בני יהודה. עבדתי במועדון הזה שנתיים כעוזר מאמן. שנתיים שהיינו בפלייאוף העליון וזכינו בגביע המדינה. את העוצמות של בני יהודה אני מכיר, לא אשכח את התמונות ברחוב האצ"ל לאחר הזכייה בגביע. את 14,000 הכתומים שליוו אותנו לגמר בסמי עופר נגד מכבי נתניה. בני יהודה זה מקום מיוחד. מועדון כדורגל שממוקם ושייך לשכונה ספציפית בתל אביב. אני מרגיש שייך למקום הזה ובני יהודה זו מורשת שצריכה להימשך. חתמתי בלב שלם ואני מגיע בטירוף אדיר לעבוד".
לא פחדת?
"אני מאמין שאצל מאמן כדורגל המילה פחד לא קיימת בלקסיקון. אין ספק שזה אתגר גדול שלקחתי על עצמי, אבל אני מאמין ביכולות שלי ומכיר את הליגה הלאומית. בני יהודה למדה על בשרה בעונה שעברה שלאו דווקא התקציב הכי גדול מוביל קבוצה למקומות טובים. הכוונה שלי הייתה לנקות ולבנות משהו חדש ביחד עם ההנהלה. משהו בריא עם שחקנים שמחוברים למקום, עם שחקנים צנועים שבאים לעבוד קשה ושיש להם הרבה מה להוכיח".
בוא נחזור לתקופת הקיפאון. מול מי התנהלת?
"זו תקופה שהבאתי הכי הרבה אנרגיות כמאמן מול השחקנים. זו תקופה שצריך לדעת לעבור אותה כי סיטואציות מהסוג הזה מתרחשות בכדורגל. היה לי משהו דומה בנס ציונה כשאימנתי שם. זה הזמן שלי לעמוד מאחורי השחקנים ולתת להם להבין שגם כשאולי לא רואים את האור בקצה המנהרה, צריך לעבוד ולהתאמן הכי קשה. האמנו שהכול יסתדר ואנחנו מקווים שעכשיו הרכבת תהיה שוב על המסילה".
אבל גם אתה לא ידעת מה יהיה. מאיפה הבאת את הכוחות?
"אני התנהלתי מול הצוות שלי, מול עובדי המועדון ובעיקר מול השחקנים באנרגיות שיא, מתוך הבנה ואמונה שהמצב הזה זמני ואנחנו ממשיכים ונערכים לקראת הליגה. הייתי בשיח עם כפיר אדרי ששימש כמנכ"ל המועדון. הוא וברק מילאו אותי ביחד. בחודשיים הראשונים עבדתי עם כפיר בשת"פ מלא ועשינו את כל המהלכים יחדיו. ברגע שהבנתי שאי אפשר לבצע מהלכים בסיטואציה הספציפית הזאת, ראיתי שצריך להמתין בסבלנות ולהמשיך להניע את הקבוצה".
ברק אברמוב דיבר איתך?
"כן. זו שיחה פרטית שתישאר בינינו. בסופו של דבר ברק פתח לי את הדרך בבני יהודה והרבה בזכותו אני מאמן הקבוצה. כל מה שנותר לי זה לאחל לו בהצלחה בבית"ר ירושלים ושיחזור ליהנות מכדורגל".
בוא נעבור אליך. זו הייתה עונה לא פשוטה גם עבורך בהפועל כפ"ס.
"אני חושב שמיותר לדבר על כפ"ס. אלו דברים שמאמן כדורגל צריך לדעת להתמודד איתם. אני מבחינתי התנהלתי במקצוענות מלאה ותמיד הכנתי את הקבוצה הכי טוב שאני יכול. ברגע שנפרדו דרכנו התקדמתי הלאה. אני מאחל לכפ"ס בהצלחה וגם לעידן שום שיש לי איתו מערכת יחסים חברית. כל כולי בבני יהודה, אין לי טעם להתעכב על דברים מהעבר. האנרגיה שלי מופנית למועדון ויש לי הרבה עבודה".
הגעת להיות מאמן ראשי בגיל 33 ברעש מאוד גדול. איך אתה רואה את הדרך שלך מאז?
"אני אתן לאחרים לחלק לי ציונים בעבור הקריירה שלי, אני מתמקד בעשייה. אני יודע שהיום אני מאמן הרבה יותר טוב ממה שהייתי לפני שלוש שנים. בעזרת השם יש לי עוד הרבה שנים בכדורגל הישראלי, להטביע חותם. אני חושב שאני במסלול הנכון עבורי ובני יהודה זה מועדון גדול מאוד בכדורגל הישראלי. זה מועדון שאני מחובר אליו, מרגיש שאפשר לעשות איתו דברים גדולים ולהחזיר אותו למקומו הטבעי".
כמה השנה הזאת חשובה לך באופן אישי?
"אתה יכול לתאר לעצמך כמה השנה הזאת חשובה לי, הכי חשובה שיש, בשפיץ של הפירמידה. אני רוצה לעשות בבני יהודה ביחד עם ההנהלה קבוצה שתשחק כדורגל שכיף לראות. אני רוצה לראות את בלומפילד בימי שישי בצהריים, מלא ב-5,000 כתומים. אני חושב שזה משהו שהוא ריאלי ויש לנו הרבה עבודה על מנת שזה יקרה. בלב שלם, אני מאמין שהדבר הזה יכול לקרות ולשם אני מכוון".
כמה זה קשה להיות בצל של אבא שלך? אחרי כל ההצלחות שלו בקריירה?
"בצל? אני חושב שאני באור. קוראים לי אורי גוטמן. אני מאמן בדרך שלי, לפי עקרונות מסוימים שעם השנים פיתחתי לעצמי וזה הכול. שופטים אותך יותר? אתה אמרת. הדבר הכי חשוב לי הוא לעשות ולעשות ולעשות. אין לי טעם להתעסק ברעשי רקע כמו השוואות וכו', אני לא שם".
נוצרה לך תדמית של איש עקרונות, אולי קצת עקשן. לא היססת להתפטר מחדרה בהזדמנות הראשונה שלך בליגת העל.
"אני בן אדם מאוד מערכתי. כל בן אדם עושה את השיקולים והחושבים שלו ומקבל את ההחלטות שהוא מקבל. החלטות הן דבר מורכב עבור מאמן כדורגל כי בדר"כ יש מכלול של המון נתונים שצריך לקחת בחשבון. אני נאמן לדרך שלי ולשחקנים שלי ובסופו של דבר הם צריכים לראות אותי כבן אדם אמיתי וישר שאומר להם את האמת בפנים לטוב ולרע. כזה אני".
בעולם של היום, אתה עשוי לשלם על העקרונות הללו.
"אמרתי לך, כל אחד עושה את החושבים שלו. אני לא יודע מה זה יס מן, או איש עקרונות. בקבוצת כדורגל רצינית החלטות מתקבלות ביחד, על ידי מאמן, הנהלה ומנהל מקצועי אם יש. ככה זה היה וככה זה צריך להיות".
איפה תסיים בני יהודה את העונה?
"יש לי תמונות שאני מדמיין בראש שלי, אני אשאיר אותם עדיין שם. בשוק התקווה? לא רחוק משם".