הפועל באר שבע רשמה החתמה נוצצת במיוחד כאשר שאלה מקרסנודאר הרוסית את שחקן הכנף שאפי סוליימאנוב עם אופציית רכישה, לאחר הרבה זמן שהמועדון מבירת הנגב חיפש לשדרג את עצמו עם קיצוני זר.
נדמה כי אליניב ברדה וצוות הסקאוטינג חיפשו הפעם קיצוני שונה ממה שכבר יש להם בסגל, דוגמת רותם חטואל, יוג’ין אנסה או שגיב יחזקאל. הרי שכולם דריבליסטים שאוהבים את הקו וחלקם בעלי אופי של חלוצים, כאשר כעת נדמה שהדרומיים צירפו לשורותיהם כישרון גדול שמחזיק באופי של קשר התקפי, כלומר עוד יוצר לקבוצה בנוסף לרמזי ספורי ודור מיכה, רק הפעם כשחקן אגף. לפניכם דו”ח סקאוטינג מעמיק (נכתב לאחר צפייה ממושכת במשחקים מלאים).
שאפי סוליימאנוב
גיל: 22
עמדה: כנף ימין
עמדות משנה: כנף שמאל, קשר התקפי (10)
רגל חזקה: שמאל (שימוש נמוך ברגל ימין החלשה)
גובה: 171 ס"מ
משקל: 66 ק"ג
היסטוריית פציעות:
עונת 2019/20 - צלעות חבולות (16 ימי היעדרות, החמיץ שני משחקים).
עונת 2020/21 – פגיעה בשריר (עשרה ימי היעדרות, החמיץ משחק אחד).
רזומה בשלוש שנים האחרונות:
גירסנספור (21/22) - 2,042 דקות (32 הופעות, שלושה שערים, שלושה בישולים)
קרסנודאר (21/22 – תחילת העונה) – 108 דקות, (4 הופעות)
קרסנודאר (20/21) - 1,560 דקות (42 הופעות, חמישה שערים ושני בישולים).
קרסנודאר (19/20) - 2,131 דקות (38 הופעות, שישה שערים ושישה בישולים).
סגנון: מדובר בקיצוני שבדרך כלל וברוב הפעמים משחק באגף הימני עם “רגל הפוכה” כאשר רגלו השמאלית היא החזקה והשולטת כשהוא אוהב לקבל את הכדור לרגל, להיכנס איתו פנימה לאמצע ומשם לייצר מצבים עבור הקבוצה. מכדרר טוב בשטחים קטנים ובעל יכולת להשתחרר מלחץ באמצעות הטיות גוף ושינויי כיוון עם ובלי הכדור, אמנם קטן במימדיו הפיזיים אך בעל כובד משקל נמוך. מחזיק בטכניקת בעיטה מסובבת בעיקר במצבים נייחים או תוך כדי תנועה במשחק שוטף, בעל יכולת מסירה טובה למרחקים ארוכי טווח.
איכויות כשהכדור אצלו או אצל קבוצתו
בכל הקשור לרגעים בהם סוליימאנוב מקבל את הכדור, הפועל באר שבע יכולה לפתח תקוות רבות. אפשר להעיד מצפייה ארוכה בשחקן כי הבסיס הטכני שלו מפותח במיוחד בכל בכל הנוגע לנגיעה הראשונה, ליציאה המהירה מהמקום ולשימוש בזריזות הרגליים שלו לשם השתחררות מלחץ.
ברוב הפעמים, ישאף הרכש החדש של ברדה לכדרר פנימה אל המרכז ופחות לתת לעצמו מקדמות לשטח לכיוון הקו, שכן הוא מחזיק במהירות לטווח קצר ופחות לטווחים ארוכים. אחת התנועות שהשחקן אוהב במיוחד היא לרווח בהתקפת מעבר עד לקו כדי לקבל את הכדור ולהרוויח שטח באמצע שאליו ייכנס עם הכדור. כמו כן בהתקפה סטטית הוא אוהב להתחיל קצת קרוב אל החלוץ כדי לצאת מהרדאר של הקישור האחורי של היריבה ואז לרדת משמעותית לכיוון הכדור כדי לקבל אותו עם הגב לשער.
מה שהופך את סוליימאנוב לשחקן שיותר פשוט להתכונן אליו היא העובדה שרוב פעולותיו עם הכדור מתוכננות להתבצע ברגל שמאל החזקה והשולטת, שכן גם הימנית בעלת עוצמה בבעיטה אך השחקן לא ממש מבצע בה שימוש לכדי קבלת כדור, כדרור (אולי רק בנגיעות קטנות ולא ממש משמעותיות) או מסירה. לעיתים הוא אף יחזיק את הכדור קצת יותר זמן מבלי להוביל אותו קדימה בימין רק כדי להעביר מסירת עומק ארוכה בשמאל החזקה.
בכל הנוגע לבסיס הטכני, יכולות המסירה, הבעיטה, הרגש במקדמות של הכדרור – סוליימאנוב שולט בהן מבחינת העוצמה, הדיוק והסיבוב ואלו החוזקות הגדולות ביותר שלו הן במשחק הסטטי, במעברים (מתפרצות) ובנייחים. צפייה בווידאו של השערים והבישולים שלו מראה שהוא מסוגל לגרום לכדור לצאת החוצה ולחזור פנימה בבעיטות, הגבהות ומסירות שמאופיינות בטכניקת סיבוב.
שחקן הכנף בן ה-22 מאוד אוהב להפעיל את המגן שלצידו באגף. לשם כך, הוא ייכנס פנימה גם בלי הכדור כדי לקבל אותו מאחורי הקישור האחורי של היריבה, ינסה “לייבא” משם את הכדור ולגרום למגן הימני לטפס במעלה האגף תוך ייצור קומבינציה שבה הוא מכניס כדור עומק למגן כשהוא מייצר שם משולש יחד עם עוד קשר נוסף או אפילו עם החלוץ.
כשהכדור אצל קבוצתו אך לא אצלו, בהתקפות מעבר או בהחזקת כדור, סוליימאנוב לא מרבה לבצע כניסות לתוך הרחבה, כאשר מדובר בקיצוני עם אופי של קשר ופחות של חלוץ. למשל, בהרמות של המגן או הקיצוני בצד שמאל, סביר להניח שהקשר ההתקפי ייכנס יחד עם החלוץ לרחבה ולא סוליימאנוב שיחכה עדיין בפינה הנגדית של הרחבה.
איכויות כשהכדור אצל היריבה
מבחינה טקטית, סוליימאנוב לעיתים מתקשה להבין את המודל ההגנתי של היריבה ומשם הקושי להגיע בזמן למאבקים על הכדור בכל סוגי הלחץ שקבוצתו מפעילה, בין אם מדובר בלחץ גבוה או בלחץ בשליש מרכזי. אמנם מדובר בשחקן זריז מאוד עם יציאה טובה מהמקום, אבל הוא מתבלבל לא מעט אם לצאת לבלם, למגן או לחכות נמוך לשחקן הכנף, כך שלאליניב ברדה יש הרבה עבודה עם סוליימאנוב (אולי זו הסיבה לאי הגעתו עדיין לקדמת הבמה של הכדורגל, אחרת לא היה מגיע לישראל).
עוד אלמנט שיכול להגביר משמעותית את המספרים של סוליימאנוב הוא היציאה ללחץ אחרי איבוד כדור, דבר שיעזור לו להוציא את הקבוצה קדימה כמה שיותר מהר ובעיקר הכי חשוב – כמה שיותר קרוב אל השער. מעבר לכך, הקיצוני מגלה רכות במאבקים על הכדור ונדמה שלא מדובר בשחקן קשוח שמפעיל אגרסיביות כדי להשיג את הכדור חזרה לקבוצתו. מה שכן, מדובר בשחקן מאוד מחויב וגם אם ההבנה הטקטית שלו לא מפותחת במיוחד, הוא יעשה את המטרים ואת הספרינטים הדרושים כשהוא מזהה אותם.
אישיות
שפת הגוף של סוליימאנוב מעודדת במיוחד. צפייה ממושכת מראה שמדובר בשחקן מאוד ממוקד ולא כזה שמתפזר, אלא כזה שממוקד במתרחש סביבו במגרש. ללא הכדור, גם אם האינטליגנציה הטקטית שלו לא ממש מפותחת, עדיין נראה שהוא טיפוס מחויב מאוד שייתן את האקסטרות המצופות ממנו, וכשחבריו יסמנו לו דבר מסוים, הוא יגיב במהירות. במהלך המשחקים נראה שמדובר בשחקן די שקט שמתקשר בעיקר בשפת הגוף, בסימוני ידיים ופחות בקריאות.
צפי להצלחה
מתחילת הקדנציה של אליניב ברדה נדמה שהוא מצליח להטמיע את מבוקשו מבחינה טקטית, והקבוצה מבירת הנגב די ממושמעת בכל הקשור לסדר וארגון בעמידה מאחורי הכדור. מכאן אפשר לקוות שברדה יוכל להנחיל את המסרים הטקטיים אצל סוליימאנוב ולשדרג אותו בלי הכדור. זה יעזור לו להשתדרג משמעותית במיוחד בליגה המקומית, שהרבה פעמים בשל ההגנות הצפופות של היריבה, דורשות מקבוצות גדולות לחץ מסיבי אחרי איבוד כדור כדי לתפוס אותן לא מוכנות.
שילוב של שני “יוצרים” כמו סוליימאנוב ורמזי ספורי יחד עם שחקני שטח כמו חטואל ואנסה, וחלוצים כמו חמד וסלמאני עשוי לייצר איזון התקפי מעולה עבור הפועל באר שבע, שתוכל לעבור לשחק בקו 4 בהגנה ללא צורך בבלם שלישי.