בספורט הישראלי שחררו השבוע אנחת רווחה גדולה לאחר ביטול הקיצוץ שתיכנן משרד האוצר לבצע - וזאת לאחר הבנות שהושגו עם משרד התרבות והספורט בראשות השר מיקי זוהר.
לטענת משרד הספורט הקיצוצים עמדו על כ-300 מיליון שקל (מתוך כמיליארד) מתקציב משרד הספורט בשנת 2025. הודעה הדרמטית על הקיצוצים המתכוננים איחדה את עולם הספורט למאבק במטרה למנוע אותם, כאשר בין היתר נשמעו איומים בהשבתת הענפים השונים. כאמור, ביום שלישי השבוע, הגיעה צפירת ההרגעה.
הבוקר (חמישי), באולפן ynet, סיפר השר זוהר על המאבק מאחורי הקלעים שהביא את התפנית: "הגעתי להסכמות עם משרד האוצר אחרי עבודה קשה מאוד. בהרבה מאוד תמיכה של אנשי הספורט והתרבות, וגם של התקשורת שעסקה בזה, הצלחנו למנוע קיצוץ מאוד מאוד גדול בספורט ובתרבות. תוכנן קיצוץ של מאות מיליונים, ואנחנו בלמנו את זה".
"אני חושב שההישג הזה היה נורא קריטי", המשיך השר. "כי אני חושב שבמיוחד בימים האלה הדברים היומיומיים מאוד חשובים לציבור, ותרבות וספורט הם החלק אולי הכי קריטי בחוסן הנפשי של אזרחי ישראל, בשיקום המצב הנפשי של אזרחי ישראל".
אבל איך הגעת להסכמה הזו מול האוצר? אם לא מקצצים כאן, אז איפה מקצצים?
"תראי, בעיקרון לא חסר מקומות שאפשר לקצץ בהם. אני חושב שתרבות וספורט זה בדיוק הנושאים שבהם לא כדאי לקצץ. כמו שהסברתי גם לשר האוצר סמוטריץ' וגם לראש הממשלה, האושר באלף של אזרחי ישראל נובע מההשקעה בתרבות וספורט, וזה מה שאנחנו מאוד זקוקים לו אחרי המלחמה".
עוד השבוע, אישר דירקטוריון מכון וינגייט מהלך שדחף השר, לפיו הסמכויות והתקציבים הקשורים להכנות של הספורטאים האולימפיים לקראת אולימפיאדת לוס אנג'לס 2028 יועברו מהוועד האולימפי ואיגודי הספורט השונים למכון, כשלדבריו הצעד "יביא לקיצוץ בירוקרטיה". על פי המשרד היקף התקציב לטובת מימון ההכנות האולימפיות וחלוקת מלגות לשנת 2025 יעמוד על כ-80 מיליון שקל.
אז אולי תסביר את המהלך הזה, שבו אתה לוקח את התקציב מהוועד האולימפי, אחרי שנה שבה נרשמה הצלחה מסחררת?
"נכון, 17 מדליות".
מדוע אתה לוקח את התקציב הזה אליך?
"לא העברתי אותו אליי, העברתי אותו למכון".
אבל מדוע בעצם, בטח כשיש סוף סוף הצלחה?
"מי אמר שזה הצליח רק בגלל הוועד האולימפי? זו בדיוק הטעות, זה נרטיב שנצרב, שצריך לתקן אותו. ההצלחות מגיעות בזכות הספורטאים. הספורטאים מצליחים בזכות התמיכה של האיגודים. תפקיד הוועד האולימפי בסופו של יום הוא לנהל ולתכלל את האירוע, ואנחנו כמשרד התרבות והספורט, מממנים את כל התהליך הזה בהרבה מאוד כסף. עכשיו, מה באתי ואמרתי? שהמקום הכי מקצועי עלי אדמות, בשביל לטפל בספורט אולימפי, זה מכון וינגיט, המכון הלאומי לספורט. סברתי שחלוקת הכספים צריכה להתבצע על ידו".
מה יש לך נגד הוועד האולימפי?
"אין לי משהו אישי נגד הוועד האולימפי. אני רק חושב שההתנהלות שם בעיניי לא הייתה מספיק טובה עד רגע זה, והיא גם לא הייתה מספיק נקייה בעיניי. הוועד לא קבע את הקריטריונים, הוא לא קבע את אופן החלוקה, הוא פשוט שימש כצינור להעברת כספים. את זה קודם כול צריך לעצור, כי זה אסור. דבר נוסף, אני אומר, כשאני בא ואומר לספורטאים היום שמלבד המלגות שקיבלתם אותם – 8,500 שקל על סגל זהב וכן הלאה, אני מעלה ב-50 אחוז. ולא רק זה, אני גם נותן מעטפת סוציאלית לכל הספורטאים והספורטאיות. זו מבחינתי הבשורה החשובה, לא מי יחלק את הכסף. כל העיסוק הזה הוא טפל".
בסוף יש את האולימפיאדה הבאה, ועכשיו מתחילים להיערך אליה.
"ייערכו אליה ובתקציב חסר תקדים, כי הסכומים שאני הולך הם חסרי תקדים כי אכפת לי מהספורטאים והספורטאיות שלנו. (יש) דבר אחד שלא מעניין אותי, ואני לא מתכוון לעסוק בו, זה פרסטיז' ופוליטיקות הקטנות, כמו מי יחלק את הצ'קים ומי יהיה בפריים".