לכל מדינה בבלקן יש סטריאוטיפ משלה. במונטנגרים, למשל, דבקה סטיגמה של עצלנים, גם אם זה לא ממש נכון. בוסנים תמיד יוגדרו כעקשנים. מלאדן קרסטאיץ', המאמן החדש של מכבי ת"א, בוסני במקור, ברח מהמדינה בגלל המלחמה, ואם תשאלו אותו הוא יסכים שכמו שקובע הסטריאוטיפ הוא אכן "בוסני עקשן". לא משנה מה יגידו, הוא יעשה דברים בדרך שלו, לטוב ולרע, גם אם את הדרך שלו כמאמן כדורגל הוא עדיין מחפש.
איך מאמן בן 47 עדיין מחפש את עצמו? הסיבה פשוטה: אף שפרש ממשחק לפני כעשור, הוא לא הספיק לאמן יותר מדי. האם הוא נחשב מאמן טוב? גם בסרביה מסבירים שאף אחד עדיין לא יודע לתת תשובה נחרצת. לקרסטאיץ' יש רעיונות משחק, יש עקרונות, והוא ינסה לבדוק אותם בהצלחה במכבי ת"א.
"זה מה שמתחשק לי"
"קרלה", כך נהוג לכנות אותו בסרביה, כמו רבים בעלי שם משפחה דומה, היה בלם מצוין שעשה שתי קדנציות בפרטיזן בלגרד, והיה גם קפטן שלה. הוא שיחק קרוב לעשר שנים בבונדסליגה והיה שחקן הרכב קבוע בנבחרת סרביה. כשפרש, רצה להשקיע בדברים אחרים שהוא אוהב: המשפחה (נשוי עם שלושה ילדים) או אולי אפילו קריוקי (פעם הלך עם איבן ראקיטיץ' להופעה ועלה לבמה לשיר) - אבל בעיקר ברנדי. קרסטאיץ' הקים מבשלת "רקיה", ברנדי בלקני, עסק מצליח שזוכה לפרסים ומפרנס אותו היטב. הוא, כמו רבים בסרביה, אוהב לומר כי "סרבים באים לעולם בזכות ברנדי והולכים מהעולם בגלל ברנדי".
באותם ימים היה גם כדורגל, כמובן. תחילה לא כמאמן. אחרי שפרש מונה קרסטאיץ' למנהל המקצועי של פרטיזן, אבל פוטר אחרי כחצי שנה מאחר שעמד על שלו מול נשיא המועדון דראגן ג'וריץ'. השניים היו חלק מריב כולל בהנהלת פרטיזן, שבמהלכו האשים קרסטאיץ' את ג'וריץ' שלא נתן לו לבחור את השחקנים. המאמן אלכסנדר סטנוייביץ', שלאחר מכן הגיע למכבי חיפה, פוטר בעקבותיו. המחליף, אגב, היה אברם גרנט.
העקשנות, חוסר הרצון להתיישר מול דברים שאינו מאמין בהם, עלתה לקרסטאיץ' במשרה. האוהדים היו בצד שלו, זכרו איך נהנו מאותה עקשנות כשהיה שחקן. אחרי שעזב את הבונדסליגה קיבל קרלה הצעות מקבוצות גדולות באירופה, ביניהן איינדהובן, אבל החליט לבוא לפרטיזן כי "זה מה שמתחשק לי". בפרטיזן בכלל לא פנו אליו, לא האמינו ששחקן בסדר גודל הזה יחזור. הוא הציע את עצמו. הקרובים אליו אמרו שההפסד הכספי יהיה ענק, אבל זה מה שקרסטאיץ' רצה. וזה מה שעשה.
גם כמאמן הנבחרת העקשנות עלתה במשרה. קרסטאיץ' אימן את סרביה במונדיאל האחרון, שהיה סביר בהחלט: ניצחון על קוסטה ריקה, הפסד לשווייץ למרות יכולת לא רעה (וגם בגלל שיפוט) והפסד צפוי לברזיל. אחרי המונדיאל סרביה שיחקה טוב תחת קרסטאיץ' בליגת האומות, סחטה תיקו מפורטוגל בליסבון בפתיחת מוקדמות היורו, ואז הגיע המשחק מול אוקראינה.
קרסטאיץ' החליט לשנות. לא משנה מה נכתב או נאמר בתקשורת, לא משנה מה ייעץ כל מי שמסביב – קרסטאיץ' החליט לשחק עם שלושה בלמים נגד אוקראינה ויהי מה. סרביה הושפלה 5:0, המאמן פוטר. "אני עקשן, אני יודע", אמר קרסטאיץ' עוד לפני ההפסד. "יש לי עקרונות שאני לא מוכן לוותר עליהם בשום פנים ואופן. אבל אני גם קבוצתי, משתף, לא בורח מעצות או מאחרים שמנסים לתקן אותי".
"דקירה בגב"
קרלה מגיע למכבי ת"א בתקופה שבה התדמית הציבורית שלו בשפל, בעיקר בגלל הסיפור שהוביל למינויו למאמן הנבחרת. קרסטאיץ' היה עוזרו של המאמן הלאומי המצליח סלאבוליוב מוסלין, שהוביל את סרביה לאותו מונדיאל. אחרי שכבר זכה בכרטיס לרוסיה 2018, מוסלין פוטר במפתיע. בסרביה מדברים על כך שהביסה לפרידה המפתיעה ממנו היא סירובו לשתף שחקנים מסוימים. הצוות המקצועי עזב איתו, אבל קרסטאיץ' דווקא נשאר – ושודרג לעמדת המאמן הראשי. זה הפך לסיפור גדול בסרביה. "מדובר בדקירה בגב של מוסלין", נכתב בכמה מקומות.
עוד סיבה לפגיעה בתדמית היא הקשר הקרוב עם מי שהיה נשיא ההתאחדות סלאבישה קוקזה, שהתפטר לאחר פרסומים על קשריו לפשע המאורגן במדינה. בכל מקרה, מדובר פה בתדמית ציבורית, לא בעניין מקצועי. אנשים שעובדים בכדורגל בסרביה, גם אנשי תקשורת, דווקא מעריכים את היושרה של קרסטאיץ'.
יותר התקפה מהגנה
אי אפשר ללמוד המון מהניסיון שלו כמאמן קבוצה, מאחר שעשה זאת פחות משנה. לפני שנה, בדצמבר 2020, הוא הגיע לטופולה, קבוצה מאורגנת ולא רעה בליגה הסרבית, שנתמכת על-ידי ממשלת הונגריה (זה כבר סיפור אחר וארוך) וסיים את העונה במקום החמישי המכובד. העונה פוטר באוקטובר, כשהקבוצה מדורגת רביעית, אחרי סדרה של תוצאות רעות. זו הייתה החלטה מפתיעה ורעה של ראשי טופולה: הקבוצה לא ניצחה אפילו משחק ליגה אחד מאז הפיטורים. קרסטאיץ' הגיב בסטורי באינסטגרם, שבו העלה את הטבלה המדגימה את הידרדרות הקבוצה מאז פיטוריו.
מה אנחנו כן יודעים מהתקופה הלא ארוכה שלו כמאמן? הוא נחשב מעט יותר התקפי מהגנתי, אבל מאוזן יחסית. הוא מעדיף להחזיק הרבה בכדור: ב-33 המשחקים שלו בטופולה ממוצע ההחזקה שלה היה גבוה מ-55 אחוז. הוא גם לא מקובע, ואוהב לשנות מערכים: 3-4-3, 1-3-2-4 וגם 2-4-4. בכלל, קרסטאיץ' התבטא בעבר על הרצון שלו לפתוח משחקים עם שני חלוצים, אבל בפועל זה לא קרה הרבה.
מאפיין בולט נוסף – שוב, ההיסטוריה קצרה יחסית – הוא ששחקני הכנף אצל קרסטאיץ' לא עושים עבודה קלאסית לעמדה. מה הכוונה? או שהם צריכים ליצור במערך ששם אותם בעמדה אחורית יחסית, נגיד כשהוא משחק עם שלושה בלמים, או שהם נכנסים למרכז. בכל מקרה, נדמה שהעבודה של השחקן היצירתי במרכז, בכל מערך, היא אולי החשובה ביותר לקרסטאיץ'. יהיה מעניין לראות מי ישחק שם במכבי ת"א והאם המקום יהיה בוודאות של גבי קניקובסקי.
אז קרסטאיץ' מגיע למכבי ת"א כדי לנסות את הרעיונות שלו. זה לא דבר שלילי: מאמנים אחרים עשו את הפריצה הגדולה שלהם במכבי ת"א של העשור האחרון. אבל קשה להמר לאן תנשב הרוח במקרה שלו. קרסטאיץ' מחפש את עצמו, בדיוק כמו מכבי ת"א.