עד לפני שנים ספורות, היורוליג נחשב למועדון אליטיסטי וסגור של קבוצות עשירות. הקביעה קיבלה משנה תוקף ב-2016, כאשר שלב הבתים עבר מהעולם והמפעל עבר לשיטת ליגה. בשבע העונות שחלפו מאז (שנת 2019-20 נקטעה באמצע מסיבות הקשורות למגפת הקורונה) העפילו לגמר הפיינל פור רק שבע קבוצות: פנרבחצ'ה, אנדולו אפס, ברצלונה, ריאל מדריד, אולימפיאקוס, פנאתינייקוס וצסק"א מוסקבה. חמש מתוכן זכו. מבקרי השיטה, בהן קבוצות שעברו לליגת האלופות של פיב"א, טענו שהמשחק מכור מראש ואין כל טעם להשתתף בתחרות שכזו. האמנם? ובכן, מכמה סיבות כנראה שיש צורך שנעדכן גרסה:
א. אפקט מונאקו - אם נסתכל על הפיינל פור, נראה שעוד שלוש קבוצות העפילו באותו שנים: ז'לגיריס, מילאנו ומונאקו (בעונת הבכורה שלה). מעבר לכך, אחרי 15 מחזורים בעונה הנוכחית אפשר לראות ששלוש הראשונות בטבלה מעולם לא זכו בטורניר. מונאקו, הבכירה מביניהן, כבר חוותה את האירוע על בשרה. פריז באסקט ובאיירן מינכן עשויות לעשות את הבלתי יאומן ולערער על המשוואה.

1 צפייה בגלריה
סורקין מכבי ת"א
סורקין מכבי ת"א
סורקין
(צילום: ג'ורג'יה קוסטיץ')

על פי המסורת, הקבוצות מאיטליה, ספרד, טורקיה ויוון טובות מהצרפתיות ומהגרמניות. השנה, בדיוק ההפך. ברצלונה וריאל מדריד עשויות להעפיל רק דרך הפלייאין, בולוניה בשפל, פנאתינייקוס כנ"ל (אחרי עונת אליפות) ואולימפיאקוס בינונית. יש מגוון סיבות, אבל העיקרית שבהן: האימפריות החדשות שבדרך בונות על סגל זול עם שחקנים שאפתנים ומאמנים בראשית דרכם (או לפחות לא מהטופ). אולי זו הנוסחה להצלחה. פשטות היא לפעמים שיא התחכום.
ב. קונפליקטים צבאיים ופוליטיים - אין ספק ששלילת הביתיות ממכבי ת"א עקב המלחמה המתמשכת (שנה ורבע, הייתם מאמינים?) והשעיית הקבוצות הרוסיות בשל הקונפליקט עם אוקראינה יצרו מצב חדש. בהיעדרן קבוצות שבכל סיטואציה אחרת היו מוצאות את עצמן בתחתית הטבלה, יכולות לראות את הפיינל-פור/פלייאין ביום בהיר. ממש ימות המשיח.
ג. ריבוי פציעות ארוכות טווח - העונות שוחקות והעומס נותן את אותותיו. רבים משחקני היורוליג ייצגו את נבחרותיהם באולימפיאדה. לכן, שחקנים כדוגמת מוזס רייט באולימפיאקוס, סקוטי ווילבקין בפנרבחצ'ה וניקו לפרוביטולה בברצלונה גמרו את העונה לפני שהגיעה למחצית העונה הסדירה. בסיטואציה אחרת, הם היו כובשים את הפסגה עם קבוצתם. נכון, קבוצה מורכבת ממספר גדול של שחקנים - אבל מספיק ששחקן מרכזי נפצע וכל שיטת המשחק משתנה.
יש לקוות, למען עתיד המפעל, שהמגמה תימשך ועוד קבוצות "קטנות" יעפילו לשלבים העליונים. אבל כדאי לראות מה קורה גם למטה. יש לדאוג בצורה מסודרת לכך שמדי שנה שלוש הקבוצות האחרונות בטבלה יירדו ליגה ליורוקאפ (כן, גם מכבי ת"א שפשוט כבר לא שייכת לשם יותר, למרבה הצער). כמו כן, יש לרענן בשלוש "עולות חדשות" - לא רק זוכת היורוקאפ, אלא גם סגניתה והקבוצה השלישית בטיבה במפעל. כך היורוליג יעמוד בסימן של התחדשות ורענון ולא ידרוך במקום.
גם אתם רוצים להיות פרשנים? התחילו לכתוב. איך זה עובד? פשוט מאוד:
*כותבים ושולחים בגוף המייל או בקובץ וורד לכתובת הבאה: kick@ynet.co.il בצירוף שם מלא.
*אורך הטקסט הרצוי הוא בין 250 ל־800 מילה.
*נא לא לצרף תמונות, טבלאות, גרפים או עיבודי מחשב לקבצים.
* אם בכוונתכם לכתוב על משחק או אירוע מסוים שעומד להתקיים, אנא שלחו את הטקסט מספר ימים לפני כן.