בעוד רבים מהספורטאים חולמים על הרגע בו יצליחו יום אחד להגיע למשחקים האולימפיים ולהופיע בהם לפחות פעם אחת, ישנה מתעמלת שעשתה זאת לא אחת, לא פעמים ולא חמש – ומשחקי טוקיו יהיו הופעתה האולימפית השמינית אי פעם בקריירה.
הכירו את אוקסנה צ'וסוביטינה, בת 46, שבשבוע הקרוב תהפוך למתעמלת המבוגרת ביותר שמשתתפת באולימפיאדה, והיא עוד עשתה זאת תחת דגלי שלוש מדינות שונות – הוועד האולימפי הבינלאומי (IOC), גרמניה ואוזבקיסטן.
בין חדר הכושר במראה הרטרו, שבו מסתובבות ילדות בגיל 6-7, דור העתיד של הענף בגרמניה, בין הסלטות ובגדי הריקוד הנוצצים, קשה מאוד להבחין ממרחק באוקסנה שמתערבבת בין הילדים, דור העתיד של גרמניה אותם היא מחנכת.
רק כשהיא מתקרבת ניתן לראות את ההבדלים בינה לבין המתעמלות האחרות. בזכות גזרתה הקטנה, עם השרירים שהגיעו בעקבות עבודה של שנים ותווי הפנים שמתחילים להראות את גילה, אבל לא פחות חשוב מכך - את הניסיון הרב שצברה עם השנים.
אם זה לא מספיק, כדי להבין עד כמה היא ותיקה תעיד העובדה כי היא התחרתה עוד לפני שסימון ביילס נולדה. "אני חושבת שאני אחת החלוצות לתת לכל אישה את ההרגשה הזאת שאפשר לעשות הכל בכול גיל ובכל מצב", סיפרה. "לא משנה אם את ילדה, או הפכת כבר לאמא - את יכולה להיות אתלטית אולימפית ומדליסטית אולימפית. הכל אפשרי והגיל הוא רק מספר".
צ'וסוביטינה אוהבת מאוד להתבדח על גילה ואת זה אפשר להבין גם מהמשפט אותו אמרה בעבר: "חבל שאני לא מקבלת תוספת נקודות על הגיל. חושבים אולי בגלל הניסיון שהרבה יותר קל לי, שאין לי בעיות או כאבים, אז אני רק רוצה להגיד לכולם שאני כבר לא יכולה להמתין עד האימון הבא".
ועדיין, היא יודעת שזה הולך להיות כנראה הרגע האולימפי האחרון שלה בבירה היפנית: "הגוף והנפש שלי מרגישים את זה ואני יודעת בפעם הראשונה בחיי שהגיע הזמן שאלך".
זכתה בזהב בברצלונה וכסף בבייג'ינג
ברזומה העשיר שלה שתי מדליות אולימפיות. בברצלונה 1992 היא זכתה בזהב בתחרות הקבוצתית עם נבחרת גרמניה ובמדליית הכסף על שולחן הקפיצות בבייג'ינג 2008. בנוסף יש לה לא מעט מדליות באליפויות עולם ומשחקי אסיה.
עם זאת, צ'וסוביטינה יודעת שהגיל אכן עושה את שלו ורק לקראת האולימפיאדה היא מעלה הילוך ומתאמנת שעתיים עד שלוש שעות ביום, מה שלא עשתה בשנתיים שאחרי ריו 2016 ובטח בתקופת הקורונה, בה נשארה כמו כולם בבית.
צ'וסוביטינה, שלא מסוגלת להצביע על הסיבה העיקרית לאריכות הימים התחרותית שלה, מציגה מבנה גוף של מתעמלת שרק התחילה את הקריירה: גובהה 1.50 מטר ומשקלה 43 ק"ג. "אני לא יודעת איך אני מצליחה להישאר בכושר כל כך הרבה שנים", סיפרה בעבר. "אולי צריך פשוט לשאול את אמא שלי, יכול להיות שזה מצביע על גנים טובים. אני אוהבת מאוד את הספורט הזה, את האימונים ותמיד להוטה לבוא ולהתאמן. אני יודעת שאני רק הולכת ומשתבחת משנה לשנה בדיוק כמו יין משובח".
הסיכוי הטוב ביותר שלה לעלות על הפודיום בטוקיו יהיה על שולחן הקפיצות בו היא חזקה, אבל למרות שמסמנים אותה עדיין כאחת שיכולה לצאת גם באולימפיאדה הקרובה עם מדליה על צווארה, היא לא ששה לדבר על עלייה לפודיום. "אני ממש לא רוצה לדבר על הפודיום או המדליות. אני רוצה קודם כל להכין את עצמי הכי טוב שאפשר למשחקים, להגיע ליפן ולהיות בריאה. אני לא עושה את כל הדרך לטוקיו כדי להיכנס בסופו של דבר גם להריון", צחקה.
למרות שצ'וסוביטינה ממשיכה להקפיד לחייך ולזרוק בדיחות מדי פעם, החיים עצמם לא ממש האירו לה פנים. ב-2002 אובחן בנה אלישר כחולה לוקמיה, וכאשר לא יכלה לשלם עבור הטיפולים היא קיבלה הזמנה מגרמניה לעבוד במועדון בקלן.
למרות ייצוג אוזבקיסטן, צ'וסוביטינה מעבירה את רוב זמנה בגרמניה, שם המשיכה לגייס תרומות, ועם הכסף המשיכה לשלם עבור הטיפולים. כיום התאושש בנה כמעט לחלוטין ובנובמבר הקרוב יחגוג יום הולדת 22. "מי יודע אולי אני אזכה שוב במדליה ואקדיש אותו לאלישר", סיפרה.
בכל מקרה, למתעמלת הכל יכולה יש עוד הרבה לא לשאוף. הספורטאי המבוגר ביותר אי פעם שתועד לוקח חלק במשחקים האולימפיים היה הקלע השבדי אוסקר סוואן, שעשה זאת בגיל 72 באולימפיאדת אנטוורפן 1920. הופעת הבכורה שלו היתה בגיל 60, במשחקי לונדון 1908.
במהלך הקריירה המפוארת והארוכה עזר סוואן להביא למדינתו שלוש מדליות זהב באולימפיאדות, אחת מכסף ושתיים מארד. הוא ניסה להגיע גם משחקים בפריז 1924, שם היה אמור להשתתף בגיל 76, אך נאלץ לוותר בגלל מחלה.
בדרך לספר השיאים
צ'וסוביטינה תהיה הספורטאית השנייה בהיסטוריה שמתחרה בשמונה אולימפיאדות. רק חותרת הקיאקים האיטלקייה יוספה אידם עשתה זאת לפניה והשיגה ארבע מדליות - אחת מזהב, שתיים מכסף ואחת מארד.
אין ספק שהגיע הזמן להשוות את השיא הזה אחרי כל כך הרבה שנים, ואין מתאימה יותר מצ'וסוביטינה לעשות זאת, מה גם שאף אחד כבר לא יתפלא לראות אותה בפריז 2024, דבר שיכניס אותה לספר השיאים לדורי דורות.