שיא העולם המרשים של רות צ'פנגטיץ' הקנייתית במרתון, שנקבע החודש, הוא רק אחד מקבוצת שיאים באתלטיקה, שמונה במספר, המעוררים חילוקי דעות - אבל לבטח אחד המשמעותיים בהם. פירוק הריצה שלה לגורמים במרתון מצביע על נתונים חריגים בזה אחר זה. הדרך ל־2:09.56 שעות בשיקגו (הראשונה לרדת מ־2:10) מעמידה אותה בפסגת האתלטיקה לדורותיה – ומציבה אותה תחת זרקור קפדני. ככה זה כשאת מורידה בבת אחת קרוב לארבע דקות וחצי מהישג הטוב ביותר שלך, וכשתי דקות משיא העולם הקודם של טיגיסט אספה האתיופית.
מדובר כאמור בשמונה שיאי עולם כאלה, חלקם ממש עתיקים, אבל צ'פנגטיץ' משתלבת מיידית ביניהם. זו לא רק הקפיצה שעשתה מ־2:14.18 שעות: על פי ניתוח של פרשן האתלטיקה, ד"ר גלעד ויינגרטן, לפי קצב הריצה (3:05 דקות לקילומטר בממוצע), צפנגטיץ' שיפרה את השיא שלה ב־1.5 ק"מ, כלומר, בריצה הטובה ביותר שלה לפני שיקגו לא הייתה מגיעה בזמן הזה אפילו ל־41 קילומטרים מה־42.195.
5 צפייה בגלריה
רות צ'פנגטיץ'
רות צ'פנגטיץ'
רות צ'פנגטיץ' לצד שיא העולם
(צילום: Michael Reaves/Getty Images)
5 צפייה בגלריה
שער מדור הספורט של "ידיעות אחרונות", היום
שער מדור הספורט של "ידיעות אחרונות", היום
שער מדור הספורט של "ידיעות אחרונות", היום
נותר עוד לחכות לאישור הרשמי של התאחדות האתלטיקה הבינלאומית, אבל הוא בעיקר לפרוטוקול וקרוב לוודאי שיגיע בהקדם. לא נראה שיש מניעה כלשהי לכך, מה גם שמדובר באחד מחמשת המרתונים היוקרתיים בעולם שאין ספקות סביב אמינותו. ועדיין, לא פלא שגם השאלות בנוגע לשיא צצו במהירות שיא. הפרלמנט הקנייתי דרש התנצלות מהעיתונאי האמריקאי רוברט ג'ונסון מאתר "לטס ראן", אחרי ששאל את צ'פנגטיץ' כבר במסיבת העיתונאים שאחרי הריצה: "מה התשובה שלך למי שחושב שהתוצאה הזו טובה מדי מכדי להיות אמיתית?" הקנייתית הנבוכה ענתה שאין לה מושג מה לומר.
אבל העניין לא מסתיים בכך, וג'ונסון ממש אינו היחיד שהעלה תהיות. גם העובדה שמדובר היה במרתון משולב לגברים ולנשים, עם קצב גבוה מהרגיל עבור רצות, לא עונה על כל השאלות – ורק מוסיפה ערפל, מאחר שצ'פנגטיץ' סיימה את התחרות במקום העשירי, הישג די מרשים ביחס לכל הרצים הגברים המצטיינים שהגיעה לפניהם, והקדימה את האישה השנייה ברשימה (אספה קבדה האתיופית) בשמונה דקות! ועוד לא דיברנו על כך שלצ'פנגטיץ' כלל אין מאמן והיא מצהירה בכל הזדמנות שהיא מדריכה את עצמה. הסיפור הופך מסקרן הרבה יותר כאשר מכניסים אליו שם נוסף מהשמינייה המפוקפקת: פלורנס גריפית'-ג'וינר.
5 צפייה בגלריה
רות צ'פנגטיץ'
רות צ'פנגטיץ'
שיא העולם שהשיגה טוב מדי מכדי להיות אמיתי?
(צילום: Patrick Gorski-Imagn Images)

ספקות רבים

ודאי תשאלו מיד: מה הקשר בין השתיים, רצת מרתון וספרינטרית מיתולוגית? שורש החיבור הוא גרף השיפור הפנימי של האתלטי. אפילו מבט מהיר על ההתקדמות של שתיהן מצביע על דמיון מפתיע.
נכון שצ'פנגטיץ' בת ה־30 הייתה אלופת העולם בדוחא 2019, אבל זה היה התואר הגדול היחיד שלה לצד שלושה ניצחונות בשיקגו. באף נקודה היא לא הייתה חוד החנית של הענף באותו אופן של אליוד קיפצ'וגה בין הגברים, למשל. היא לא הייתה מניה בטוחה. מהמרתון האולימפי היחיד שלה, טוקיו 2020, היא פרשה אחרי 30 קילומטרים. לפריז 2024 היא בכלל לא השיגה כרטיס.
גם פלו־ג'ו לא הייתה מובילה קלאסית במקצועות שלה. הרצה בעלת הלוק הססגוני השיגה מדליית כסף אולימפי בריצת 200 מטר ב־1984, סיימה מחצית ראשונה של קריירה טובה אך לא יוצאת דופן, ואז לקחה חופש לשנתיים לפני שחזרה ב־1987 בהדרכת המאמן בוב קרסי. והשינוי היה עצום.
5 צפייה בגלריה
עם קווי דמיון לצ'פנגטיץ'. פלורנס גריפית'-ג'וינר
עם קווי דמיון לצ'פנגטיץ'. פלורנס גריפית'-ג'וינר
עם קווי דמיון לצ'פנגטיץ'. פלורנס גריפית'-ג'וינר
(צילום: gettyimages)
במבחנים האמריקאיים הקשוחים למשחקים האולימפיים בסיאול 1988, כשהייתה בת 27, היא הפכה באינדיאנפוליס לטיל אנושי כשרצה 100 מטר ב־10.49 שניות, שיא שמחזיק עד עצם היום הזה ואין מי שתערער עליו. השיא ששברה, של בת ארצה אוולין אשפורד (נקבע ב־1984), עמד על 10.74. זו קפיצה מופרעת, בטח עבור מי שנחשבה לפני כן למצטיינת בעיקר ב־200 מטר ולא לרצת 100 פנומנלית. אפילו יוסיין בולט, גדול האצנים בהיסטוריה שעליו אין חילוקי דעות, לא הוריד נתח כזה משיא העולם בבת אחת. 11 המאיות בין שני השיאים שקבע הרעידו את הספורט, אז מה שפלו־ג'ו עשתה שייך בכלל ליקום אחר. התוצאה הטובה ביותר שלה לפני כן עמדה על 10.96. חצי שנייה ירדה בריצה אחת.
זהו רק חלק אחד מהסיפור. אנשים שראו את הפלא הזה מקרוב באצטדיון באינדיאנפוליס, ידעו לספר על רוח חזקה, אבל במקרה, מד הרוח בדיוק התקלקל לפני הריצה. השופטים האמריקאים, שכנראה לא היו אובייקטיביים במיוחד, או שאולי חששו מצעדים משפטיים מצד פלו־ג'ו במקרה שהתוצאה תילקח ממנה, הכריזו כי התחרות הייתה תקנית. זהו השיא היחיד שבצידו מצוינות הספרות 0.0 בעמודת הרוח.
אם זה לא הספיק, הגיעה בסיאול ריצת ה־200, כאמור, המקצוע החזק שלה. היה ברור שאף אחת לא תוכל לתת לה פייט, רק שאיש לא ציפה להבלחה בסדר גודל כזה - 21.34 שניות. הג'מייקנית גרייס ג'קסון־סמול, שזכתה במדליית הכסף עם 21.72, הייתה קרובה לשיא העולם שעמד אז על 21.71, ואפילו לא דיגדגה את המנצחת. כמובן שהשיא של פלו־ג'ו עדיין עומד על כנו.
יכול להיות שצ'פנג'טיץ' תיתפס מתישהו. יכול להיות שהיא עילוי, והספק לא מגיע לה. אבל מה שבטוח, הוא שככל שהתוצאה תאריך שנים, משהו שעשוי לקרות, המקום שלה בתוך שמונת שיאי העולם האלה ילך ויתבצר
חרושת השמועות עבדה שעות נוספות, בטח אחרי אולימפיאדה שבה מנצח ריצת ה־100 מטר לגברים, בן ג'ונסון, התגלה במהירות כרמאי, אבל אף מעבדה לא הצליחה להוכיח שימוש בחומרים אסורים מצד פלו־ג'ו.
העננה שסביב צ'פנגטיץ' לא נוגעת לענף עצמו, כפי שהיה בסיאול, אלא למדינה. קניה סובלת בשנים האחרונות מחשיפה אחר חשיפה של פרשיות סמים באתלטיקה המקומית, במספרים גדולים של נפסלים, והעיתונאית אוולין וואטה מספרת שהאוהדים רותחים על כך: "יש במדינה הרבה דאגה מהנושא, והקהל רוצה לראות יותר מעצרים של רופאים ומאמנים, וצעדים נגד העבריינים, כדי לטפל בתופעה". מאמן, כפי שציינו, אין לצ'פנגטיץ', אבל הסוכן והמנהל האישי שלה הוא פדריקו רוסה האיטלקי, שבמקרה או לא במקרה מייצג גם שתי מרתוניסטיות קנייתיות בכירות שהושעו בגלל שימוש בחומרים אסורים, ריטה ג'פטו וג'מיימה סומגונג.

רשימה מפוקפקת

אז יש לנו פריצה בגיל מאוחר, שיפור קיצוני לשיא במכה אחת, פערים אדירים מהיריבות וסביבה מעוררת חשדות בנוגע לסימום. מהצד השני, חשוב לציין כי האתלטיקה משתפרת כל הזמן, והשדרוג בדגמי הנעליים החדשים מעיף רצים קדימה. אבל עד כדי כך?
5 צפייה בגלריה
אחת הרצות הקנייתיות הבכירות שהושעו כבר על סמים. ג'פטו
אחת הרצות הקנייתיות הבכירות שהושעו כבר על סמים. ג'פטו
אחת הרצות הקנייתיות הבכירות שהושעו כבר על סמים. ג'פטו
(צילום: AFP)
חלק ניכר מהכנסותיה המוצהרות של צ'פנגטיץ' בעבר, מיליון דולר, הגיע מהניצחונות בשיקגו (הפרס עומד על 100 אלף דולר). הסכום התנפח בינתיים, כי היא קיבלה עוד 50 אלף דולר על קביעת שיא המסלול, וצפויה לזכות בבונוס גדול מנותנת החסות נייקי. הסכומים האלה נחשבים לפיתוי העיקרי של ספורטאים קנייתים לשפר את התוצאות בדרך לא חוקית – אבל כל עוד צ'פנגטיץ' לא מואשמת בדבר, הכל בגדר ספקולציות. בינתיים, הריצה יוצאת הדופן היא אך ורק הישג ספורטיבי בדרגה הגבוהה ביותר.
לצד צ'פנג'טיץ' וצמד התוצאות של פלו־ג'ו, נזכיר את שאר שיאי "השמינייה" שנקבעו במאה שעברה, כאשר הבדיקות היו בתחילת דרכן והרשות נגד סימום בספורט הוקמה.
יש שם את יידוי הפטיש של יורי סדיך הסובייטי (86.72 מטר), כדור הברזל של נטליה ליסובסקאיה מברית־המועצות, אלמנתו של סדיך (22.65 מטר), ה־47.60 שניות של מריטה קוך ממזרח גרמניה, ה־1:53.28 דקות של ירמילה קרטוכבילובה הצ'כית במרחק הכפול, והדיסקוס של גבריאלה רייניש הרומנייה שעף ל־76.80 מטרים.
יכול להיות שצ'פנג'טיץ' תיתפס מתישהו. יכול להיות שהיא עילוי, והספק לא מגיע לה. אבל מה שבטוח, הוא שככל שהתוצאה תאריך שנים, משהו שעשוי לקרות, המקום שלה בתוך שמונת שיאי העולם האלה ילך ויתבצר.
פורסם לראשונה: 01:30, 31.10.24