התחרות הראשונה של ליה תומאס בת ה-22 בתחילת החודש, כשחיינית אוניברסיטת פנסילבניה, הייתה הצלחה מסחררת. שני משחים, שני ניצחונות ושני שיאי מועדון. רק שיכול להיות שמדובר גם בתחרות האחרונה שלה.
תומאס עוררה בשבועות האחרונים דיונים נרחבים בארה"ב, לא רק בגלל התוצאות המרשימות, אלא בעיקר בשל העובדה שמדובר בשחיינית טרנסג'נדרית, שהתחרתה עוד בנובמבר 2019 כגבר. בשני המקצים בתחרות האזורית בה השתתפה - כאישה - ב-450 ו-1,500 מטר חופשי - ניצחה בקלות. יותר מדי בקלות.
2 צפייה בגלריה
ליה תומאס
ליה תומאס
תומאס, כגבר וכאישה. הרוחות סוערות
(צילום: מתוך אתר המכללה והפייסבוק)
במקצה ל-1,500 מטר, למשל, קבעה שיא מכללה חדש - 15:59:71 דקות והקדימה את חברתה לקבוצה, אנה סופיה קלאנדזה ב-38 שניות (!). במקצה ל-450 מטר הגיעה ראשונה בקיר בתוצאה של 4:34:06 דקות, "רק" 14 שניות מהיר יותר מזו שסיימה שנייה.

המכתב וישיבת הצוות הדרמטית

מי שחשב שזו תהיה סיבה למסיבה במכללת פנסילבניה, טעה בגדול. קבוצה של 10 הורים לשחייניות שמתחרות לצד תומאס בקבוצה, פנו במכתב רשמי להנהלת ה-NCAA בדרישה לשנות את הכללים ולפסול את תומאס מלהשתתף בתחרויות עתידיות, לפחות במקצי הנשים.
תומאס מנצחת בקלילות בתחרות הראשונה שלה בתחילת החודש
"על כף המאזניים עומדת יושרת ספורט הנשים", כתבו ההורים במכתב שהוגש גם לראשי המכללה. "התקדים שנוצר - כזה שבו לנשים אין מרחב מוגן ושוויוני להתחרות - מהווה איום ישיר על ספורטאיות בכל ענף ספורט. הרי בלתי אפשרי לנצח אותה. מה הגבולות? איך זה עולה בקנה אחד עם המחויבות של ה-NCAA לספק סביבה הוגנת לסטודנטים ו/או ספורטאים?"
אותם הורים כמובן לא אהבו את העובדה שלפני שעברה להתחרות כאישה - תומאס התחרתה בתחרויות לגברים במשך שלוש שנים, גם כן במכללה פנסילבניה. בשיחה עם ה"דיילי מייל" הבריטי טען אחד ההורים שהשחייניות הצעירות בפנסילבניה לא דיברו על הנושא כי "הן חוששות להיות מנודות ומושעות". אחת האימהות שחתומה גם כן על המכתב ציינה כי "כולן מפוחדות".
אימא אחרת אמרה לצהובון הבריטי כי היא חשה "לא בנוח לשתוק בהתחשב בעובדה שהשחייניות בקבוצה כבר מושפעות מהמצב הזה". ה-NCAA וראשי המכללה לא הגיבו מיידית לפרשה, אלא שלחו מכתב קצר להורים הזועמים - לצד קישור לשירותי בריאות הנפש של בית הספר ולמרכז הלהט"ב.
"אנחנו תומכים באופן מלא בכל הספורטאים שלנו ורוצים לעזור לקהילה שלנו לנווט את ההצלחה של ליה לגבהים חדשים", נאמר בהודעה. "אוניברסיטת פנסילבניה מחויבת להיות סביבה מסבירת פנים ומכילה עבור כל הסטודנטים, המאמנים והצוות שלנו, ואנחנו נאמנים למחויבות הזו היום ובעתיד".
2 צפייה בגלריה
שחייה
שחייה
תומאס שומרת בינתיים על שקט תעשייתי
(צילום: EPA)
למרות ההודעה הלקונית, כמובן שהעניין העסיק את ראשי המכללה, שקיימו אתמול ישיבת צוות דחופה. על-פי פרסום ב"פוקס ספורטס", הבכירים "המליצו בחום" לשחייניות שלא לדבר עם התקשורת.
למרות זאת, שתי שחייניות מפנסילבניה החליטו לצאת לעיתונות ולאתרי האינטרנט ולדבר על המתרחש בחדרי חדרים. בעילום שם כמובן, מחשש שיספגו השעיה או אפילו ייזרקו מהמכללה.
אחת מהן אמרה לאתר "אאוטקיק" כי "בדרך כלל כל השחייניות בקבוצה מוחאות כפיים כשמישהי משלנו מנצחת במשחה. כשליה נגעה בקיר, היה פשוט שקט". אותה שחיינית סיפרה כי ליה השוויצה בפני הקבוצה ואמרה: "אני מספר 1 במדינה". בעקבות כך, ספגה תגובה עוקצנית: "כמובן שאת סיימת ראשונה, אבל את לא אישה. זה לא משהו להתפאר בו".
ארגוני זכויות האדום והלהט"ב כמובן נזעקו מיד למערכה והגנו על תומאס. ב-48 השעות האחרונות פרסמו תגובה משלהם: "לחיות את האמת שלך זו תחושה מדהימה ועוצמתית. אנחנו מפגינים סולידריות לליה ולכל כל הספורטאים שמתחרים בענפי הספורט שהם אוהבים ובקבוצות התואמות את זהותם המגדרית".

"רציתי להיות מי שאני"

בראיון ל-SwimSwam בתחילת החודש חשפה תומאס שהבינה כי היא רוצה לבצע הליך להתאמה מגדרית ב-2018, אך לקח לה כמעט שנה שלמה עד שהחלה בתהליך. "הייתה אצלי עוד התלבטות, לא ידעתי אם אצליח לשחות אחרי זה. לכן החלטתי לשחות את כל עונת 2018/19 כגבר - ורק אחרי זה לבצע את הניתוח. זה גרם לי למועקה, רציתי כבר להיות מי שאני".
"באותה שנה הייתה לי התדרדרות מנטלית, הרגשתי חוסר נוחות", המשיכה תומאס. "הרגשתי כלואה בגוף אחר. בסוף אותה שנה החלטתי שהגיע הזמן לעשות את הצעד המתבקש. העובדה שאני טרנסג'נדרית לא משפיעה עליי כספורטאית".
הטור החריף של פירס מורגן בנוגע לתומאס
תומאס הייתה צריכה להשלים לפחות שנה של טיפול בדיכוי טסטוסטרון כדי לקחת חלק בתחרות רשמיות של ה-NCAA, וכך עשתה. רק כעת, אחרי ההצלחות שלה בבריכה, הביקורות כמו שהבנתם החלו להגיע. התגובה הארסית ביותר הגיעה מכותב הטורים הבריטי, פירס מורגן, שתקף: "תארו לכם שמייקל פלפס היה מתחיל להתחרות כאישה טרנסג'נדרית, הגיהינום היה משתחרר. למה לא עושים שום דבר כדי למנוע מספורטאיות טרנסיות כמו ליה תומאס להרוס את ספורט הנשים?"
שחיינית ממכללת ניאגרה, שהתחרתה מול תומאס באותה תחרות, סיכמה: "זה היה מבאס לשחות בידיעה שלעולם לא אוכל לסיים במקום הראשון".
תומאס עצמה שומרת בינתיים על שקט ולא רוצה להגיב. את התגובה האמיתית שלה היא מתכוונת לספק בבריכה, אולי כטרנסג'נדרית הראשונה שתייצג את ארה"ב במשחקים האולימפיים.
פורסם לראשונה: 16:14, 24.12.21