המתאגרפת והאלופה האולימפית האלג'יראית, אימאן חליף, הפכה לאחת מהספורטאיות הבולטות במשחקים האולימפיים בפריז. זה קרה גם בזכות ההישגים שלה בזירה אבל בעיקר בעקבות סערה שהתעוררה ברחבי העולם סביב הזהות המגדרית שלה. שני דוחות חדשים בנושא מציפים חזרה את הדיון כמו גם את הקריאות לשלול ממנה את מדליית הזהב מפריז.
מי שחתום על אותם הדוחות המסעירים הוא הכתב ג'אפר אייט עודה והמגזין הצרפתי 'lecorrespondant', שחשפו מסמכים משני בתי חולים – קרמלין ביסטר בצרפת ומוחמד לאמין דבג'ין באלג'יריה - המעידים שלמתאגרפת בת ה-25 אין לכאורה שחלות או רחם – אם כי איברי המין שלה אינם מובהקים. בשורה התחתונה פוסק התחקיר כי "חליף גבר". ב'דיילי מייל' הבריטי (השמרן) מציינים כי טרם ברור עד כמה מדובר במסמכים אמינים.
על פי התיעוד הרפואי שמוצג בכתבה בצרפת, לחליף יש מחסור ב-5 אלפא רדוקטאז, שהיא בעצם התפתחות מינית מחוץ לנורמה שמתרחשת אצל גברים בלבד, וכי היא בעלת הרכב כרומוזומים XY (גברי). עוד מצוין שם כי ילדים שסובלים מהתופעה הנדירה מזוהים לעיתים כבנות אך במהלך ההתבגרות מתרחשת עלייה ברמת הטסטוסטרון.
בעקבות הפרסומים עלו כאמור קריאות חדשות לשלול מחליף את מדליית הזהב מפריז. כזכור, המתאגרפת הפכה לגיבורה לאומית באלג'יריה לאחר שניצחה בגמר (עד 66 ק"ג) את אלופת העולם יאנג ליו הסינית 0:5. אחד מהם הוא העיתונאי פירס מורגן, שביקר את ההחלטה לאפשר לחליף להתחרות במשחקים האולימפיים, וכתב בחשבון ה-X שלו: "מדובר באישור למה שחלקנו אמרו כבר אז - חליף הוא גבר ביולוגי. כעת יש לקחת ממנה את מדליית הזהב ולהעניק אותה לאישה האמיתית הטובה ביותר".
מי שהצטרפה לפירס היא אגדה הטניס מרטינה נברטילובה, שכתבה בחשבון ה-X שלה: "זה מה שאנחנו אומרים כבר חודשים. וכשקראנו לאותו אדם גבר או לפחות זכר, ספגנו כל מיני שמות גנאי, ובעיקר הנשים שאותו זכר שלל מהן מדליות וניצחונות. פשוט נורא".
מגישת הספורט הבריטית, לורה וודס, הוסיפה: "לטרנסג'נדרים בהחלט צריך להיות מקום בספורט, אבל לא על חשבון הבטיחות או ההוגנות כלפי לנשים. הוגנות ובטיחות חייבים להיות הגורמים החשובים ביותר בספורט. בכל הרמות. זה לא יכול להמשיך לקרות".
הסערה הכי גדולה בפריז
האלג'יראית בת ה-25 הגיעה לפריז כדמות אלמונית מחוץ לעולם האיגרוף לנשים, והפכה בין רגע לשם מדובר בכל העולם ולא באופן שבו קיוותה.
ניצחון מוחץ של חליף על יריבה איטלקייה בשמינית הגמר ב-46 שניות – ותגובה אמוציונלית של המפסידה שפרצה בבכי וסירבה ללחוץ את ידה, נתנה את האות לתחילתה של סערה. אנשים שלא צפו בקרב בזירה מעולם ולא לקחו אף קורס בביולוגיה באקדמיה, הפכו למומחים מטעם עצמם לענייני איגרוף ומגדר גם יחד.
הסיבה לסערה סביב חליף נעוצה בבדיקה בה נכשלה לכאורה בשנה שעברה. על פי האיגוד הבינלאומי (IBA), הבדיקה שנערכה לחליף ולמתאגרפת לין יו-טינג מטייוואן קבעה כי הן גברים מבחינה ביולוגית בגלל רמות גבוהות של ההורמון הגברי טסטוסטרון שנמצאו בדמן. עם זאת, האיגוד מעולם לא הציג את ממצאי הבדיקה. דובר האיגוד שינה מעט את הגרסה במהלך המשחקים בפריז, כאשר אמר כי הבעיה הייתה "כרומוזומים מסוימים שנמצאו בבדיקה", בעוד חליף טענה לאורך כל הדרך כי הבדיקה הייתה מזויפת.
חליף, כמובן, התעקשה בעבר שהיא נקבה ביולוגית ולאחר הזכייה בפריז אמרה בהתרגשות גדולה: "באשר אם אני כשירה או לא, בין אם אני אישה או לא, הצהרתי הרבה בתקשורת - אני כשירה לחלוטין לקחת חלק בתחרות הזו. אני אישה כמו כל אישה אחרת. נולדתי אישה, חייתי כאישה, התחריתי כאישה, בזה אין ספק. המבקרים שלי הם אויבי ההצלחה, כך אני מכנה אותן, והם נותנים להצלחה שלי טעם מיוחד".
לאחר המשחקים, עו"ד של חליף, נביל בודי, חשף כי הגיש תביעה נגד אלה שהכפישו את המתאגרפת: הזהוב המגדרית עורך דינו של חליף בפריז, חשף מאוחר יותר שהם פתחו בתביעה שהוגשה לרשויות הצרפתיות בשל הערות שהושמעו נגדה ברשתות החברתיות, אם כי הבולטים שבהם – דונלד טראמפ, אילון מאסק וג'יי קיי רולינג (היוצרת של הארי פוטר), נעדרו מהתביעה.