בזמן שהחברים שלה חושבים על מסיבות, חברים ובילויים, ליאן מן, רק בת 15, תלמידת בית ספר, מתאמנת כבר 12 שנים, 30 שעות בשבוע באולם ההתעמלות כשלעיניה מטרה אחת – לעמוד על הפודיום באולימפיאדת לוס אנג'לס בעוד ארבע שנים כמתעמלת מכשירים. "הזכיות שהיו באולימפיאדה השנה בפריז נתנו לי השראה גדולה מאוד", משתפת מן שהתרגשה עד דמעות כשארטיום דולגופיאט עמד השנה על הפודיום, "להגיע לשיא היכולת שלי ולהגשים חלום אולימפי - זה החלום הכי גדול שלי".
למרות שהמטרה ניצבת לנגד עיניה, ליאן נתקלה בלא מעט אתגרים במהלך האימונים: "בשנה שעברה, 3 ימים לפני אליפות ישראל חליתי בקורונה ולא יכולתי להתאמן בקבוצה או עם המאמנות אז החלטתי להגיע לאולם ולהתאמן לבד. בימים שלפני התחרות הצלחתי רק לעשות חימום ומעט כושר. כשהגעתי לאולם התחרות הרגשתי לא מספיק מוכנה אבל המאמנות שלי תמכו והאמינו בי מהרגע הראשון ובעזרתן צלחתי את האתגר והתחרות הייתה מוצלחת".
ליאן לא לבד במאבק להגשים חלום. מאז האולימפיאדה האחרונה, שהביאה לישראל שבע מדליות, ההישג היסטורי מעורר השראה בקרב דור המתעמלים הבא. קבוצת נערים ונערות כבר מתמסרת לאימונים אינטנסיביים, מתוך רצון להיות חלק מהמשלחת הישראלית לאולימפיאדה הבאה בלוס אנג'לס. הם רואים את ההישגים של הספורטאים שקדמו להם, ומבינים שכדי לעלות על הפודיום, צריך להתחיל את המסע הרבה שנים לפני שהאורות נדלקים.
מי שעוזרת להם בין היתר להגשים את החלום הזה היא עמותת "גילגולים" שבכרמיאל. תחת מטחי האש לעיר, העמותה ממשיכה באימונים למצוינות, גם כשפעילויות ספורט אחרות בסביבה מושבתות. "בשביל לגדל ספורטאי אולימפי נדרשת התחלה מגיל מאוד צעיר, 5-6, ומי שמתחיל מאוחר מדי עשוי לפספס את הבסיס הדרוש להשגת התוצאות הגבוהות", מסבירה טל פז, אחת ממייסדות "גילגולים", שהייתה בעצמה מתעמלת בעבר וכיום היא מאמנת בכירה.
פז דורשת מהמתעמלות שלה התמדה ומשמעת עצמית גבוהה מאוד. "אין קיצורי דרך", היא מדגישה, "למי שרוצה להגיע לרמה אולימפית נדרש מוסר עבודה, לצד הכישרון". לא כולם עוברים את המסע המפרך. "האולימפיאדה זו מטרה שכולם מסמנים ורק המצוינים מגיעים אליה בשילוב התזמון הנכון", מוסיפה המאמנת.
"לא מוותרת גם בזמן פציעות"
כדי למקסם את הסיכויים לעבור את הדרך הקשה גיבשה העמותה, בתמיכת "כתר", תכנית מצוינות למתעמלים והספורטאים שמגיעים לרמות הגבוהות מלווים ע"י מעטפת רפואית שכוללת: אורטופד, פסיכולוג ותזונאי – וגם זה לא מספיק. "נדרשת תמיכה של ההורים מהגילאים המוקדמים של הילדים בשילוב הרצון והדחיפה של הילד", מציינת פז, "כיוון ומדובר באימונים יומיומיים שכוללים לו"ז מאוד צפוף".
תמר מזרחי מכירה את הלו"ז והדרישות האלו מקרוב. מזרחי, בת ה-14 מתאמנת כבר 12 שנים, במקביל ללימודיה בבית הספר, וגם אצלה החלום הוא האולימפיאדה - ואין דבר שיעצור אותה. "חשוב לי לממש את הפוטנציאל של מה שהגוף שלי מסוגל לעשות", היא מכריזה. "מידי יום אני לומדת בעיקר איך להתמודד עם מצבי לחץ בזמן האימונים והתחרויות, לעבוד מאוד קשה כדי להשיג את המטרות שלי, ולא לוותר ולהמשיך גם בתקופות מאתגרות כמו בזמן פציעות".
למרות המוטיבציה הגבוהה, ההתמדה והעבודה הקשה, ישנן תקופות מאתגרות במהלך האימונים: "יש לי לוח זמנים עמוס, צריך לשלב לימודים, אימונים ותחביבים , וישנן תקופות שאני מוצאת את עצמי עייפה במהלך האימונים. זה לא פשוט להגיע עם מוטיבציה גבוהה כשהעייפות משתלטת. לכן חשוב לי הקשיב לגוף ולהיות מודעת לצרכים שלו, במיוחד בתקופות עמוסות".