בניגוד לאולימפיאדת הקיץ בטוקיו, שנדחתה בשנה בגלל הקורונה, אולימפיאדת החורף בבייג'ינג אמורה לצאת לדרך במועדה – 4 בפברואר 2022, ממש מעבר לפינה. בכך, בירת סין תעשה היסטוריה כשתהפוך לעיר הראשונה אי פעם שמארחת גם את משחקי החורף וגם את משחקי הקיץ כפי שעשתה ב־2008. אלא שבניגוד לאותו אירוע מפואר, ייתכן שהחגיגה הספורטיבית הקפואה תהפוך לפארסה אחת גדולה.
ככל שמתקרב מועד המשחקים, מתגברות הקריאות להחרים אותם – מצד פעילי זכויות אדם, פוליטיקאים וספורטאים – כל זה על רקע התנהלות המשטר הסיני ביחס למיעוטים במדינה. וזה עוד לא הכל: הקורונה שוב משתוללת, קיים חשש אמיתי בנוגע לאיכות השלג, ואם כל זה לא מספיק, צריך לזכור שעולם הספורט רותח על הסינים בגלל פרשת פנג שוואי, הטניסאית שהתלוננה על הטרדה מינית מצד בכיר לשעבר בממשל ומאז נעלמה וקיים חשש לשלומה.
האיום של ביידן
את האות הראשון למשבר המסתמן נתנו שלושה מפגינים שפרצו באוקטובר לאתר הארכיאולוגי באולימפיה שביוון, שבו התקיים טקס הדלקת הלפיד למשחקי החורף. השלושה רצו לעבר מקדש הרה כשהם מחזיקים בדגל טיבט ובשלט: "לא למשחקי רצח העם". המפגינים ניסו להגיע לאזור הטקס ונעצרו מיד על ידי המשטרה.
כמובן שהם הצטרפו בכך לארגוני זכויות אדם בכל העולם המביעים מורת רוח בנוגע לאירוח משחקי החורף בבייג'ינג, אך המחאה לא נעצרת שם ועלתה עד לחלונות הגבוהים בממשלות רבות. נשיא ארה"ב ג'ו ביידן דיבר על האפשרות לחרם דיפלומטי על המשחקים: כלומר, האמריקאים לא ישלחו נציגים רשמיים בדרג הדיפלומטי. הדברים הגיעו בעקבות לחץ של פעילים וחברי קונגרס משני צידי המתרס, רפובליקנים ודמוקרטים, שטענו כי הדבר הכרחי לאור העובדה שממשלת ארה"ב מאשימה את סין בביצוע רצח עם באויגורים (מיעוט אתני מוסלמי) – דבר שבייג'ינג מכחישה. תוך זמן קצר, גם מבריטניה ומאוסטרליה עלו קולות דומים.
מי שניסה לצנן את האווירה היה דובר משרד החוץ הסיני, וואנג וונבין: "אולימפיאדת החורף היא אירוע מפואר עבור ספורטאים בינלאומיים וחובבי ספורט חורף, לא במה למניפולציות פוליטיות", הצהיר. "הצלחתה לעולם לא נקבעת על ידי ההשתתפות של פקידי מדינה מסוימת". וואנג הוסיף כי "ה'חרמות' של ארה"ב ומדינות מסוימות הם בעצם מסע הכפשות במסווה של 'זכויות אדם' ופוליטיזציה של אירועי ספורט. המהלך הוא גם הפרה ברורה של האמנה האולימפית". הסינים אף קראו לחברות אמריקאיות לפעול נגד חרם אפשרי כזה.
אמנם חרם דיפלומטי אינו חרם מעשי של ספורטאים, אך מומחה מדיניות הספורט הגרמני יורגן מיטאג הסביר: "במקרה כזה, בהחלט ייגרם נזק לאולימפיאדה. הממשל הסיני לא ישיג את המטרה שקיווה להשיג בעזרת האירוח – הצגת המדינה באור חיובי, מה שיגביר את התמיכה בה".
מי שהצטרף לקריאות החרם הוא שחקן ה־NBA, אנס קאנטר הטורקי, הידוע במאבקו נגד השלטון במולדתו שעלה לו באיומים על חייו. "אסור לאפשר לדיקטטור שי ג'ינפינג, שעומד מאחורי המשחקים, לארח אותם", כתב בפוסט.
קאנטר קורא להחרים את המשחקים בסין
עם זאת, ובדומה למה שמתרחש סביב אירוח המונדיאל בקטאר, הספורטאים עצמם לא יוותרו על ההשתתפות. יש כאלו שתומכים בכך, למשל אחד ממנהיגי המפלגות בקנדה, איב־פרנסואה בלאנשה, שאמר: "אין שום היגיון בחרם דיפלומטי בלבד. אני מבין שהמשחקים חשובים מאוד לספורטאים, אבל הם לא חשובים יותר מהישרדותם של עם, אומה ותרבות". אבל בלאנשה בעצמו, כך נראה, לא מאמין שדבר כזה יקרה.
משחקי החורף בוטלו רק פעמיים (ב־1940 וב־1944) בגלל מלחמת העולם השנייה. הסיכוי שמשחקי בייג'ינג יבוטלו לגמרי הוא אפסי, בעיקר בגלל רמת הארגון והתכנון העצומה הכרוכה בכך, ההשקעה הכספית והסערה שתיווצר. כבר מאוחר מדי לקחת מבייג'ינג את המשחקים, וממילא הוועד האולימפי הבינלאומי בורח מפוליטיקה כמו מאש. הנשיא תומאס באך אף אמר: "כארגון אזרחי ולא־ממשלתי, הוועד הוא ניטרלי לחלוטין מבחינה פוליטית בכל עת".
החשש מהווריאנט
כאמור, הפוליטיקה אינה חזות כל הבעיות. גורמים רשמיים בסין בטוחים שווריאנט האומיקרון לא ישפיע על אולימפיאדת החורף, אחרי שכבר בסוף ספטמבר הוחלט כי צופים ממדינות זרות לא יוכלו להגיע למשחקים, כך שרק סינים יורשו למלא את היציעים. הספורטאים מחויבים בחיסון או בפטור מרופא, ומי שלא עומד בתנאי זה, ייאלץ לשהות בבידוד של 21 ימים, מה שלא יקל על ההכנות של אלו שיבחרו בכך. כל המשתתפים יהיו סגורים בבועה קפדנית, ואפילו התנועה לאתרי התחרויות והאימונים תהיה מוגבלת.
"מכיוון שלסין יש ניסיון במניעה ובשליטה בנגיף הקורונה, אני מאמין שהיא תוכל לארח את אולימפיאדת החורף כמתוכנן, בצורה חלקה ומוצלחת", אמר דובר משרד החוץ של סין, ז'או ליג'יאן. עם זאת, צריך לזכור שהיו אירועים שכבר בוטלו לאחרונה, כמו האוניברסיאדה בשווייץ, ובסין יעקבו בחשש אחרי ההתפתחויות.
דרוש: שלג
ואז, ישנה הצרה עם השלג – אתם יודעים, משהו שדי חשוב שיהיה באולימפיאדת חורף. יאנצ'ינג, המרוחקת כ־90 ק"מ מבייג'ינג, תארח את תחרויות הסקי – ומדובר באתר שבתקופה המקבילה ב־2021 לזו שתתקיים בה האולימפיאדה, ירדו בו רק 2 ס"מ של שלג. בסין ובוועד האולימפי היו מודעים מראש לבעיה, והמארגנים מתכננים לייצר כמויות עצומות של שלג מלאכותי באמצעות תותחי ענק, אבל מבחינת הספורטאים הוא נחשב לפחות איכותי לתחרות, שלא לדבר על כך שגם העניין הזה שנוי במחלוקת.
הסיבה היא הפגיעה בסביבה, שעוררה את זעמם של פעילים בינלאומיים. הטענה היא כי מסלול הסקי האלפיני נבנה על שמורת טבע, וכי סין תיאלץ להשתמש בכמות אסטרונומית של 90 מיליון גלונים של מים כדי לייצר מספיק שלג לתחרויות, והתוצר הסופי יפגע בקרקע. פרופ' כרמן דה יונג מהמחלקה לגיאוגרפיה באוניברסיטת שטרסבורג אמרה ל"גרדיאן": "ייתכן שאלו יהיו משחקי החורף הכי פוגעניים לסביבה אי פעם".
ואנחנו נישאר עם התקווה לפריז 2024: יש סיכוי שנקבל בעתיד הקרוב אולימפיאדה – קיץ או חורף – שההכנות שלה יעברו בשקט?