"סחרו בי לעבוד בבריטניה בגיל 9, שמי האמיתי הוא לא מו פראח". כך חושף אחד הספורטאים הגדולים שידעה בריטניה וכמובן מי שנחשב מאגדות האתלטיקה העולמית, בסרט מיוחד ומטלטל שיוקרן ביום רביעי הקרוב ברשת BBC, ובו למעשה יובא סיפורו האמיתי.
לפראח בן ה-39 יש ארבע מדליות זהב אולימפיות מהמשחקים בלונדון וריו (בריצות ל-5,000 ו-10,000 מ') ושש מדליות נוספות באליפויות העולם השונות, אבל אף אחד עד היום לא הכיר את מה שעבר האתלט בילדותו.
פראח מספר בסרט באומץ איך הגיע לבריטניה מסומליה באופן לא חוקי כילד. זאת לאחר שאמו קיבלה את ההחלטה לשלוח שלושה מששת ילדיה ללונדון כדי לקבל סיכוי לחיים טובים יותר. רק שהוא הועבר באופן לא חוקי לבריטניה ונאלץ לעבוד שם בעבודות בית.
"רוב האנשים מכירים אותי בתור מו פארח, אבל זה לא השם שלי", חשף האתלט האגדי. "הסיפור האמיתי הוא שנולדתי בסומליה, בתור חוסיין עבדי קאהין. למרות מה שאמרתי בעבר, ההורים שלי מעולם לא התגוררו בבריטניה".
הופרד מאמו, שמו נגנב
בסרט התיעודי מודה פראח ששמו הנוכחי בכלל "נגנב" מילד אחר ושימש ליצירת דרכון מזויף. "כשהייתי בן ארבע אבא שלי נהרג במלחמת האזרחים בסומליה, זה קרע אותנו. הופרדתי מאמי, ונשלחתי לבריטניה באופן בלתי חוקי תחת שמו של ילד אחר בשם מוחמד פראח".
אחרי שאביו עבדי נהרג במלחמת האזרחים בסומליה כשפראח היה בן ארבע, הוא עבר לקרובי משפחה בג'יבוטי, ומשם הוטס לבריטניה על ידי אישה שמעולם לא הכיר.
"נאמר לי שאני נלקח לאירופה כדי להיות אצל קרובי משפחה שלי והתרגשתי מזה, כי מעולם לא הייתי על מטוס. אותה אישה שלא הכרתי אמרה לי לומר ששמי מוחמד, והיו איתנו מסמכי נסיעה מזויפים שהראו את התמונה שלי לצד השם מוחמד פראח", הסביר.
כשהגיע לבריטניה, פראח טען שהתגורר אצל זוג נשוי שהתייחס אליו רע. "היו לי פרטים של קרובת משפחה שגרה בבריטניה, אבל ברגע שאותה אישה שהביאה אותי מסומליה - הכניסה אותי לביתה, היא תלשה את הפתק ממני וזרקה לפח. באותו רגע ידעתי שאני בבעיה", אמר.
המורה שלו לספורט בבית הספר, אלן ווטקינסון, היה זה שהציל אותו וגם עזר לו להגיש בקשה לאזרחות בריטית, תוך שימוש בשמו החדש. "אני עדיין מתגעגע למשפחה האמיתית שלי", הוסיף פראח. "הרגשתי שהרבה אנשים נושאים עימם סיפורים כאלה, וככה הבנתי ש'מו האמיתי' צריך לצאת החוצה. מה שבאמת הציל אותי במהלך חיי זו הריצה. אני מספר את הסיפור הזה כדי לערער על תפיסות הציבור בנוגע לסחר ועבדות".
אשתו של פראח, טניה, אמרה במהלך הסרט התיעודי כי בשנה שקדמה לחתונתם ב-2010 היא הבינה ש"חסרים הרבה חלקים בסיפור שלו", אבל בסופו של דבר היא הצליחה "לדובב אותו". פראח עצמו אמר בעצב: "אני שומר את זה כל כך הרבה זמן. לעתים קרובות הילדים שלי שואלים שאלות, 'אבא, איך זה?', ותמיד יש לך תשובה לכל דבר. לא לעבר שלך".
בסרט הודה פראח כי הוא מודאג ממעמדו החוקי בבריטניה. רק שבעקבות הפרסום, משרד הפנים הבריטי אישר כי "לא יינקטו שום פעולות נגד סר מו פראח".