יותר ויותר אנשים מרגישים ש-"X" (לשעבר טוויטר) הפכה לפלטפורמה רעילה מדי, מסיתה, מלאה בגזענות, תיבת תהודה לתיאוריות קשר, פייק ניוז ודיס אינפורמציה. המעורבות הפעילה של אלון מאסק, בעלי טוויטר, בבחירות לנשיאות אה"ב וההשפעה הרבה שלו על תוצאות הבחירות, גרמו מאז ניצחונו של טראמפ למיליון אנשים לעבור לרשת החברתית המתחרה "בלו סקיי", שבסך הכל הגיעה ל-15 מיליון בעלי חשבון לעומת תשעה מיליון מספטמבר. ב-X לעומת זאת, נרשם אקסודוס של נטישות מהרשת החברתית המצליחה: השחקנית ג'יימי לי קרטיס והסופר סטיבן קינג (שלפי השמועות כינה את מאסק "הגברת הראשונה של דונלד טראמפ"), העיתון הספרדי "לה ואנגרדיה", היומון הבריטי החשוב "גרדיאן", ועוד עיתונאים רבים.
סנט פאולי ו-וורדר ברמן, שתי קבוצות גרמניות עם מודעות חברתית עמוקה, החליטו גם הן שהן מפסיקות לפרסם תכנים רשמיים בפלטפורמה. סנט פאולי ציינה בהחלטה כי "תחת המיליארדר מאסק, X הפכה למכונת שנאה תחת התחפושת של חופש הביטוי", ואילו ברמן ציינה כי "הסתה פרועה לשנאה ונגד קבוצות מיעוטים, אלימות של הימין הקיצוני ותיאוריות קשר אינן נחשבות בעינינו לחופש ביטוי".
3 צפייה בגלריה
אוהדי ורדר ברמן
אוהדי ורדר ברמן
אוהדי ורדר ברמן הביעו תמיכה במהלך
(Christof Koepsel/Getty Images)
בגרמניה חלוקות הדעות בקשר להחלטה של שתי הקבוצות: חלק מהאוהדים טוענים שמדובר בצעד אמיץ להגנת הדמוקרטיה ולועגים לשאר 16 הקבוצות שלא עשו את אותו הצעד, ואילו חלק מהאוהדים מאשימים את שתי הקבוצות בפחדנות ובבריחה משוק דעות הומה, אם כי מעט אפוקליפטי.

רוח המועדון

הצעד של סנט פאולי (250 אלף עוקבים) ו-ורדר ברמן (מעל 600 אלף עוקבים) אינו נחשב לצעד דרסטי. הוא ייתן להן מכה מוראלית בכנף מהציבור, אבל הם לא יספגו שום מכה כלכלית. הגרעין הקשוח של האוהדים והעוקבים שלהן מגיע מגרמניה, ובעיקר מאזור החיוג שלהן. זה היה יכול להיות צעד הרבה יותר ממשי ובעל השפעה אם באיירן מינכן, עם פריסה עולמית של 7 מיליון עוקבים, הייתה מחליטה לפרוש מהפלטפורמה על רקע מוסרי של שמירה על חוקי המשחק של הדמוקרטיה והמלחמה בגזענות והסתה.
מי שבסופו של דבר הצטרפה למיני מרד של הכדורגל הגרמני נגד X הייתה דווקא הנזה רוסטוק, קבוצה שגדושה באלימות, גזענות, ושאר מצוות. "באופן פלאי הפרישה של הנזה רוסטוק", כתב אוהד של ברמן ב-X, "הופכת את X למקום יותר רגוע ופחות אלים". מגדבורג, עוד קבוצה מהליגה הנמוכה עזבה את הפלטפורמה כבר ב-2023 בטענה שהמודל הכלכלי לא מתאים לה.
3 צפייה בגלריה
אוהדי סנט פאולי
אוהדי סנט פאולי
העזיבה של קבוצתם אינה נחשבת צעד דרסטי. אוהדי סנט פאולי
(AP Photo/Martin Meissner)
אוהדי ברמן עצמם הסכימו עם החלטת הנהלת הקבוצה ורבים עזבו ועקבו אחרי הקבוצה לבלו סקיי. "האספירציות הפוליטיות של מאסק פחות מפריעות לי", כתבה אוהדת ברמן בשם אנה, "אבל מאז שהוא קנה את X אין יותר סנקציות, אין ביקורת, אין צנזורה. נהפוך הוא, מאסק מוביל את הדרך בפוסטים ותגובות שהן אנטישמיות וטרנספוביות".
קבוצות אחרות לא מרגישות שהרדיקליזציה של הרשת עברה את הקו האדום. או במילים פחות מכובסות: הרדיקליזציה, ההסתה לשנאה, ותיאוריות הקשר לא הגיעו למאסה קריטית מספיקה כדי שהקבוצות ינתקו את אינפוזיית המזומנים הזו, והיכולת להגיע בקלות לקהלים רבים בפזורה גאוגרפית ענקית כמעט בלי מאמץ, יכולת שמתרגמת בהצלחה להבאת ספונסרים חדשים ובינלאומיים לקבוצות. מועדונים אחרים, כמו שטוטגרט, הצהירו כי ימשיכו להיות פעילים ב-X, אבל ינחילו לחשבון ולתכנים שלהם את רוח וערכי המועדון, כמו בועת חמצן בחללית רעל. אוהדים אחרים מתנגדים לצביעות של שטוטגרט ומועדונים אחריהם: בעיניהם מדובר בדפוס התנהגות שמכשיר את מה שאלון מאסק עשה מ-X.
מועדונים אחרים, כמו האלופה היוצאת לברקוזן, וולפסבורג וקייזרסלאוטרן כבר חשפו כי הם מדסקסים נטישה של הפלטפורמה בעצמן. גם כאן, התגובות היו מעורבות: חלק מהאוהדים אמר שעמדה מוראלית שווה הפסד של כסף מספונסרים כתוצאה מהעזיבה, וחלק מהאוהדים דיברו על הסטנדרט הכפול של קבוצות שרוצות לעזוב את X, אבל נמצאות ביחסי עסקים ושיווק עם סין, קטאר וערב הסעודית.

ללכת אחרי האג'נדה

התאחדויות ספורט גרמניות אחרות כבר עזבו מזמן את X. התאחדות הסקי, הטניס השולחן והכדורעף אמנם לא יצאו במסע יחסי ציבור כדי לשווק את העזיבה, גם בגלל שהן לא עזבו בכלל, אלא רק הפסיקו להעלות תכנים בחשבון שלהן.
אבל שוב, עבור X, מדובר במכה קלילה בכנף. ההתאחדויות הללו הן לא גורם מסיבי שיכול להשפיע ולגרום לתגובת שרשרת (כפי שקרה אחרי שהגרדיאן המכובד הודיע על עזיבה). קבוצות מהבונדסליגה, ועוד קבוצה כמו ברמן שנודעת במודעות הפוליטית-חברתית שלה, זו עזיבה קצת יותר רצינית מאשר התאחדות הסקי, אבל גם לקבוצות הללו הן מאסה קריטית כדי לזעזע את X או לגרום למאסק לעשות חושבים לגבי התכנים בפלטפורמה שלו.
"ורדר ברמן היא דוגמה מצוינת לרשעות של X ושל אלון מאסק", כתב אוהד אחר של הקבוצה באינסטגרם, "מדובר במועדון שיש לו שכבות של התעניינות במה שקורה בעולם שמחוץ לכדורגל. דאגה לזרים, מלחמה בגזענות ובאנטישמיות. האלגוריתם של הפלטפורמה תחת מאסק גרם לירידה תלולה ונמשכת בכמות החשיפה של הפוסטים של הקבוצה. היא משדרת משהו ש-X לא רוצה לשדר".
3 צפייה בגלריה
שחקני ורדר ברמן
שחקני ורדר ברמן
"משדרת משהו ש-X לא רוצה לשדר". שחקני ורדר ברמן
(Stuart Franklin/Getty Images)
"גם ככה יש ב-X אפס שקיפות לגבי איך נעשים דברים בפלטפורמה", כתב אוהד של סנט פאולי לאחר שהקבוצה הכריזה על עזיבת הרשת החברתית, "אבל עכשיו היא הופכת לנשק פוליטי. הבעלים פעל בכל הכוח לבחירת טראמפ, ועכשיו הוא הולך להיות משרת חשוב בתוך הקבינט של טראמפ. אני לא בטוח שזו סביבה שמתאימה לקבוצה שלנו".
המעורבות הפוליטית של מאסק יכולה לגרום לקבוצות רבות לוותר על הרווחים הכספיים והיתרונות השיווקיים הקיימים כתוצאה משימוש והתקיימות בפלטפורמה. הבחירות הכלליות בגרמניה הוקדמו מספטמבר לפברואר לאחר נפילת הממשלה, וגם כך קיימת נדידת קולות משמעותית לכיוון מפלגות מהימין. מנהלי קבוצות ואוהדי קבוצות חוששים שהאלגוריתם והשאיפות הפוליטיות והעולמיות של מאסק יכולים לרתום את הקבוצות שלהן ואת הקהל הדי גדול של עוקבים שיש להן, כדי להשפיע על תוצאות הבחירות.
"אנחנו צריכים להיות ריאליים לגבי מי אנחנו", כתבה אוהדת נוספת של ברמן, "אנחנו לא קבוצה שרצה לאליפות או למקום באירופה ואפילו אין לנו צ'אנס להיות סינדרלה בגביע. אנחנו מועדון כדורגל שרוצה להצליח ולנצח, אבל לא על חשבון העובדה שאנחנו קהילה מגוונת שגאה בחופש ובדמוקרטיה שתחתם היא פועלת ובפעולות שלה ליצר אחריות, איחוד וסולידריות בחברה שבה אנחנו חיים. למעשה כל האג'נדה שלנו, כל מה שאנחנו מאמינים בו ומוכנים להילחם עבורו, הם ערכים שהפוכים לחלוטין לערכים של מאסק ו-X".
פורסם לראשונה: 12:32, 22.11.24