הפוגום שעברו אוהדי מכבי ת"א באמסטרדם הוביל באופן מיידי להסקת מסקנות במועצה לביטחון לאומי. מספר שעות אחרי האירועים כבר יצאה אזהרה לאוהדים ישראלים שלא להגיע למשחק הכדורסל של מכבי ת"א בבולוניה שהתקיים בשישי בערב, צעד ראשון בדרך למעבר למדיניות מחמירה יותר שמטרתה להגן על הקהל שיוצא מהארץ לעודד את הקבוצות והנבחרות השונות. הנה מה שכדאי לדעת במציאות הנוכחית, שבה אף אוהד אינו בטוח לגמרי בחו"ל.
לפני הכל – האם כדאי בכלל לנסוע ללוות קבוצה או נבחרת מחוץ לישראל? נכון לעכשיו, ההמלצה היא לוותר על כך מחשש לאירועים דומים, ניסיונות לחקות את התקיפות מצד המוני מהגרים מוסלמים המתגוררים באירופה, בעיקר במדינות שהמל"ל מזהיר לגביהן מלכתחילה – במיוחד במערב היבשת. הדבר הראשון שכדאי לעשות הוא להתעדכן מול המל"ל בנוגע לרמות הסיכון בכל יעד, ולהימנע מהנסיעה אם מדובר במדינה בעלת סיכון גבוה.
3 צפייה בגלריה
קבלת הפנים בנתב"ג, אחרי ליל האימה
קבלת הפנים בנתב"ג, אחרי ליל האימה
קבלת הפנים בנתב"ג, אחרי ליל האימה
(צילום: Jack GUEZ / AFP)
הלילה הקשה באמסטרדם
(באדיבות one)
הסכנה גדלה כאשר מדובר במספר גדול של ישראלים, כמו הכמות של אוהדי מכבי ת"א שכבר עם הגרלת הליגה האירופית סימנו את אמסטרדם כיעד מבוקש. יש לציין כי המספר היה אמור להיות גדול עוד יותר, אך ביטולי טיסות של חברות זרות מנעו מאוהדים רבים שרכשו כרטיסים להגיע למשחק. אמנם אופ"א העבירה את המשחק של מכבי ת"א מול בשיקטאש שייערך בסוף החודש מאיסטנבול למדינה נייטרלית, אך גם ביעד שייבחר תהיה אפשרות מדאיגה לעימותים עם אוהדים טורקים, בהנחה שיורשה להגיע קהל. בנורווגיה, מדינה שאינה חובבת ישראל במיוחד, כבר הסיקו מסקנות ואמרו כי האבטחה במשחק של מכבי ת"א מול בודה גלימט בליגה האירופית תהיה מוגברת.
צרפת היא אחת המדינות שהמל"ל מזהיר מהן במיוחד. האם בטוח להגיע למשחק הנבחרת בחמישי בפריז? הפוטנציאל נפיץ: אצטדיון סטאד דה פראנס ממוקם בשכונת סן דני, אזור עוין מאוד המלא במהגרים מוסלמים: כבר במשחקים האולימפיים, אוהדים ישראלים נתקלו שם במסה משמעותית של דגלי פלסטין וכתובות גרפיטי פרו-פלסטיניות. ישראלים ואנשי הקהילה היהודית בפריז רכשו כ-600 כרטיסים למשחק, אך שר התרבות והספורט מיקי זוהר המליץ לא להגיע אליו, ורבים ביטלו את נסיעתם. שר הפנים הצרפתי הבהיר כי המשחק לא יידחה או ייערך ללא קהל, ובמקום צפוי להתפרס כוח ענק של 2,500 אנשי אבטחה, שייעזרו בצלפים ומסוקים.
3 צפייה בגלריה
האבטחה מחוץ לפארק דה פראנס
האבטחה מחוץ לפארק דה פראנס
פונציאל נפיץ. האבטחה בפריז במהלך המשחקים האולימפיים
(צילום: עוז מועלם)
מהן ההמלצות לאוהדים שבכל זאת בוחרים לעודד בחו"ל? הדבר החשוב ביותר הוא להצניע כל סממן ישראלי, יהודי או של הקבוצה שהם אוהדים. באופן כללי, עדיף להוריד פרופיל – לא להזדהות כישראלי, להמעיט ככל האפשר בעברית במקומות ציבוריים, ובטח שלא להתריס או להתגרות במקומיים. מי שנוסע חייב להישאר ערני ולהיות מודע כל הזמן לסיכונים אפשריים, וזה כולל גם בחירה בבתי מלון שבהם ישראלים לא שוהים בדרך כלל.
ישנם גם מקומות בטוחים יותר – הקבוצות והנבחרות בחרו בשנה האחרונה לארח במדינות ידידותיות יותר כמו הונגריה או סרביה, שבהן קיימת מדיניות ברורה של השלטונות בכל הקשור למחאות או אפילו הנפת דגלי פלסטין.
לצד הגורמים הרשמיים, האם גם למועדונים יש אחריות כלפי הקהל? כפי שמשחקים נפיצים בישראל מביאים לאזהרות פומביות של קבוצות, העברת מסרים דרך התקשורת כדי להרגיע את הרוחות, הן חייבות לעשות זאת גם לפני אירועים שמדליקים נורה אדומה בחו"ל, כמו גם ההתאחדויות והאיגודים השונים. המטרה היא להבהיר בפורום ציבורי וחשוף את הסכנות האפשריות, להיות צינור המידע המרכזי שמעביר את ההנחיות. אפשר היה ללמוד לקח ממה שקרה באמסטרדם: משרד התפוצה התריע בנוגע להפגנה בעיר, אבל המסר לא זכה לתהודה (וממילא לא היה רלוונטי למה שהתרחש לאחר מכן).
3 צפייה בגלריה
שער מדור הספורט של "ידיעות אחרונות", הבוקר
שער מדור הספורט של "ידיעות אחרונות", הבוקר
שער מדור הספורט של "ידיעות אחרונות", הבוקר
המועדונים צריכים לדאוג בסופו של דבר ללקוחות שלהם, ולא רק להסביר להם איך להתנהל, אלא גם לרכז את שמותיהם ופרטי ההתקשרות איתם, ולדאוג לתיאום משטרתי והעברות מסודרות.
פורסם לראשונה: 00:00, 10.11.24