משטרת צרפת גאה להודיע על שידור חוזר של המשחקים האולימפיים. או לפחות אותה פריסה של כוחות הביטחון של הרפובליקה, לקראת משחק ליגת האומות בין צרפת לישראל ביום חמישי בערב.
האירוע, המוגדר כ"סיכון ביטחוני מוגבר", יאובטח על ידי 4,000 שוטרים ואנשי כוחות מיוחדים, ויצטרפו אליהם 1,600 מאבטחים מטעם התאחדות הכדורגל הצרפתית, המספקת בדרך כלל 1,300 במשחקים בהם האצטדיון מלא. הפעם יוגבל מספר הצופים ל־20 אלף, מתוך 80 אלף שיכול סטאד דה פראנס להכיל.
5 צפייה בגלריה
האבטחה מחוץ לפארק דה פראנס
האבטחה מחוץ לפארק דה פראנס
שידור חוזר. האבטחה בפריז במהלך המשחקים האולימפיים
(צילום: עוז מועלם)
5 צפייה בגלריה
שער מדור הספורט של "ידיעות אחרונות", היום
שער מדור הספורט של "ידיעות אחרונות", היום
שער מדור הספורט של "ידיעות אחרונות", הבוקר
אם זה לא מספיק, נשיא צרפת עמנואל מקרון יגיע למשחק "כדי להביע את תמיכתו המלאה בנבחרת צרפת, אבל גם כדי לשלוח מסר של אחווה וסולידריות אחרי התקיפות האנטישמיות הבלתי נסבלות בסיום משחק הכדורגל באמסטרדם השבוע", מה שמעלה את הפרופיל הביטחוני של האירוע. המטה לביטחון לאומי הישראלי, מצידו, המליץ לא להגיע למשחק.
שר החוץ של צרפת, ז׳אן־נואל בארו, הצהיר בראיון לעיתון "לה פריזיאן" כי "ההתקפה הנתעבת (באמסטרדם) היא בושה מוחלטת ומחזירה אותנו לתקופות האפלות ביותר בהיסטוריה. האנטישמיות היא סרטן שאנו צריכים להילחם נגדו כולנו יחד וללא הפסקה". לשאלה אם הוא חושש ממה שעלול להתרחש במשחק ביום חמישי הוא ענה: "צריך להפסיק לייבא את הסכסוך הישראלי־ערבי לספורט ולאוניברסיטאות. צריך להפסיק להשתמש בסבלם של אזרחים במזרח התיכון - ישראלים, פלסטינים או לבנונים, עבור תמרונים פוליטיים מתועבים".
5 צפייה בגלריה
עמנואל מקרון
עמנואל מקרון
יגיע למשחק. מקרון
(צילום: Ludovic MARIN / AFP)
בעוד יו"ר המפלגה הקומוניסטית הצרפתית, פביאן רוסל, גינה את התקיפות באמסטרדם בחריפות, ענתה לו מרי מסמר, חברת האסיפה הלאומית מטעם השמאל הקיצוני: "האנשים האלו לא עברו לינץ׳ כי היו יהודים אלא כי היו גזענים ותומכי רצח עם". שר הפנים ברונו רטאיו החליט להגיש נגדה תלונה על עבירת הצדקת פשע.
אחרי התקיפה הועלו בצרפת שלל הצעות, כמו זו של חבר פרלמנט מטעם "האיחוד הלאומי" ז׳וליאן אודול להעביר את המשחק לאי קורסיקה או מצד השמאל הקיצוני והפרו־פלסטיני לבטל את המשחק. גם האפשרות של משחק בדלתיים סגורות הועלתה, אבל רטאיו הודיע כי לא יקבל העברה של המשחק למקום אחר: "צרפת לא תיסוג כי משמעות הדבר כניעה בפני האיומים, האלימות והאנטישמיות".

לא להשאיר את המגרש לאנטישמים

גם יונתן ארפי, נשיא הקריף (ארגון הגג של הארגונים היהודיים בצרפת), סבור כי אסור להיכנע. "אינני רוצה להעניק במתנה אצטדיון ריק לשונאים ולאנטישמים", הוא אומר ל"ידיעות אחרונות". "הדבר הגרוע ביותר שאנחנו יכולים לעשות הוא לנטוש את המגרש ולהשאיר אותו לאנטישמים. ברור שהמשחק מעורר חששות ושוחחנו על כך עם שר הפנים. אנחנו מבינים את גישת המל"ל, אבל יש למשחק הזה משמעות סמלית חשובה: צריך שהיציעים יהיו מלאים גם בצרפתים שדוחים את האנטישמיות. יש התארגנות בקהילה כדי להיות נוכחים במשחק ואני אהיה שם". ארפי מזכיר שיש להיות "זהירים ולשים לב למתרחש, איננו מפחיתים כלל מהאיום אבל צריך להיות נוכחים".
מי שיופקד על הביטחון הוא מפקד משטרת פריז רבתי, לורן נונייז, שהיה גם האיש שניהל את מערך האבטחה במשחקים האולימפיים. בראיון שהעניק ביום ראשון לרשת הטלוויזיה הצרפתית BFMTV הוא הכריז: "לא יהיה כאן כישלון, המשחק הזה חייב להתנהל בתנאים רגילים, אבל עם כמות קהל מופחתת. התאחדות הכדורגל ראתה שאין נהירה לקניית הכרטיסים והמארגנים החליטו להוריד את כמות הכרטיסים שיימכרו. זה כבר קרה במשחקים אחרים, כמו למשל צרפת־יפן בראגבי".
הצרפתים לא מוכנים להרחיב על תוכנית האבטחה, אולם ככל הידוע יהיו כ־2,500 אנשי ביטחון סביב האצטדיון, הממוקם בצפון פריז, בפרבר סן דני המאוכלס בהרבה מהגרים שאינם דווקא אוהדי ישראל. 1,500 שוטרים וחיילים יוצבו בפריז ובתחבורה הציבורית. בניגוד לאמסטרדם, האוהדים יתפזרו לכל עבר כשייכנסו לעיר, כך שהסיכוי למלכודת בכיכר המרכזית קטן יותר, אם יסכימו האוהדים שלא להפגין סממנים ישראליים ויהודיים כמובן, צעד מרגיז בפני עצמו אך הכרחי בימינו. בפעם הראשונה יוצבו אנשי ביטחון גם בתוך האצטדיון. "תהיה בדיקה כפולה", הסביר נונייז, "פעם אחת ברדיוס מסביב לאצטדיון תוך שימוש באמצעים לבידוק של היחידות במלחמה בטרור ושוב בכניסה לאצטדיון עם תעודות זהות, חיפוש ומישוש".
5 צפייה בגלריה
שוטרים מחוץ לסטאד דה פראנס
שוטרים מחוץ לסטאד דה פראנס
יהיו כ־2,500 אנשי ביטחון סביב האצטדיון. שוטרים מחוץ לסטאד דה פראנס
(צילום: AP Photo/Jean-Francois Badias)
המוסדות היהודיים, בתי הכנסת, בתי הספר והנציגויות הישראליות כבר מאובטחים ברמה הגבוהה ביותר מזה שנה, עם עלייה ניכרת בנוכחות המשטרה בחודש האחרון. מפיקת אירועי תרבות ישראליים סיפרה שהכפילה את כמות המאבטחים בערבים שהיא מארגנת.

ירצו או לא, המלחמה הגיעה אליהם

הצרפתים ערוכים להגן על הקהילה היהודית הגדולה באירופה, כחצי מיליון איש, אבל האם זה מספיק עבור הישראלים, שגם ככה צריכים לשלם על כרטיס טיסה במחיר מופקע ולהימנע מחברות מוניות לא רשמיות ומהנפת דגלים וסממנים יהודיים?
במרכז פריז אין שום בעיה לשוחח בעברית או לענוד מגן דוד, אולם אין ספק שיש צורך ביותר דיסקרטיות ברחובות הצדדיים ובטח באזור האצטדיון ובפרברים. לא כדאי גם לנסות לתלוש דגלי פלסטין. יש בצרפת הרבה כאלו, כיוון שגם הקהילה המוסלמית במדינה היא הגדולה באירופה: כשמונה מיליון וחצי.
השבוע שעבר היה סוער בנקודת הממשק של הספורט הצרפתי עם המלחמה במזרח התיכון, כאשר ב־4 בנובמבר פרצו כעשרים פעילים פרו־פלסטינים למשרדי התאחדות הכדורגל. הם הניפו כרזות נגד המשחק מחרתיים, מרחו את עצמם בדם, צעקו סיסמאות, התכסו בדגלי פלסטין ופונו בסופו של דבר על ידי המשטרה.
ביום רביעי האחרון, במהלך המשחק נגד אתלטיקו מדריד בליגת האלופות, הניפו האולטראס של פ.ס.ז' שלט ענק שעליו צוירו כאפייה המכסה את מפת ישראל, דגל פלסטין מוכתם בדם, דגל לבנון והסיסמה "שחררו את פלסטין". דוברי "קולקטיב האולטראס של פריז" טענו כי "לא מדובר במסר של שנאה אלא בקריאה לשלום, שכן נכתב בשלט גם: המלחמה על המגרש אבל השלום בעולם"... מה שמקומם לא פחות היא הידיעה שהאוהדים לא יכלו להכניס את השלט הענק ללא עזרה מתוך האצטדיון, למרות הכחשות המועדון הנמצא בבעלות קטארית שהודיע כי "פריז סן ז'רמן מתנגדת לכל מסר פוליטי באצטדיון".
5 צפייה בגלריה
דגל הפריסה של אוהדי פ.ס.ז' למען פלסטין
דגל הפריסה של אוהדי פ.ס.ז' למען פלסטין
דגל הפריסה של אוהדי פ.ס.ז' למען פלסטין
(צילום: REUTERS/Stephanie Lecocq)
בתגובה נאסר על חברי האולטראס שגוללו את השלט להיכנס לאצטדיון עד סוף השנה, ושר הפנים אמר: "מסרים כאלו אסורים על פי כללי הליגה ואופ"א. אם זה יקרה שוב נשקול לאסור כניסת אוהדים שיפרו את הכללים".
מחרתיים נראה כמה אוהדים צרפתים יסתכנו בהגעה למשחק, ובעיקר כמה מהם יתמכו במסר נגד האנטישמיות. האם הם יגיעו לחגוג את הספורט או שהשד האנטישמי שפרץ מהבקבוק יבעבע רעל בכל אירוע תרבותי וספורטיבי יהודי וישראלי באירופה.
פורסם לראשונה: 01:30, 12.11.24