עדיין מוקדם לדעת אם הצעת הרכישה של המיליארדר היהודי אדמונד ספרא תוביל לעידן חדש בהפועל ת"א. במהלך החג נרשמה התקדמות משמעותית, אבל עד שיתברר גורלו של המו"מ – נתונים ומסמכים שהגיעו לידי "ידיעות אחרונות" ו-ynet מגלים מהו מצבו הפיננסי של המועדון בתקופה הקצרה תחת הבעלים הנוכחיים. לא רק הסכומים שהשקיעו הרוכשים בראשות דייויד מינצברג, אלא גם כיצד תפחו החובות של המועדון המיוחסים לבעלים הקודמים אחרי החתימה על מכירת הקבוצה.
קרן ההשקעות TEL AVIV FOOTBALL PARTNERS בניהולו של מינצברג, תשקיע בעונתה הראשונה במועדון כ-17 מיליון שקל – סכום הגבוה ביותר מ-50 אחוז מזה שהשקיעה קבוצת הבעלות הקודמת על פני שש שנים וחצי, העומד על 10.5 מיליון שקל.
עד כה הכניסו הבעלים הנוכחיים 15.7 מיליון שקל להפועל ת"א – כולל שני מיליון דולר שהועברו עם חתימת ההסכם למכירת המועדון, לטובת התקציב השוטף העונה. עד סיום העונה הסכום הזה צפוי לגדול ל-17 מיליון. בנוסף, לפי מסמכי בקרת התקציבים, מאחר שמדובר בתושב חוץ ובעלים חדשים בכדורגל הישראלי, מינצברג נדרש להציב ערבות בעלים חדשה בגובה 1.3 מיליון שקל במזומן למשך שלוש שנים, וכן ערבות לשתי משכורות נוספות עבור כלל עובדי המועדון בסכום של חמישה מיליון שקל נוספים.
מינצברג נדרש להזרים להפועל ת"א 600 אלף דולר בינואר האחרון לאור הפער שנפתח בין ההכנסות להוצאות, בעיקר בגלל אובדן כספים רבים בשל המלחמה (שחרור יהב גורפינקל לסין הקל על הפער הסופי). הפועל ת"א היא הקבוצה היחידה שהחזירה למנויים כסף באופן יחסי למספר המשחקים שנערכו ללא קהל.
המשכורות זינקו
לפי הבקרה, התקציב הכולל של הפועל ת"א העונה עומד על 52 מיליון – הגבוה ביותר שלה ב-12 השנים האחרונות: 22-23 מיליון שקל לשכר שחקנים, 18 מיליון שקל לתשלום חובות מתקופת הבעלות הקודמת (מתוכם, 15 מיליון כבר שולמו), 10 מיליון על הוצאות שוטפות (בלומפילד, אבטחה, קייטרינג, מתחם אימונים ועוד), ומיליון שקל לשיפוץ מתחם האימונים שהוצת (הביטוח השתתף ב-1.6 מיליון שקל נוספים). בין ההוצאות ניתן למצוא גמול חודשי של 12 אלף דולר למינצברג עצמו, עבור ניהול המועדון בשם קבוצת המשקיעים. לשם השוואה, התקציב בעונה שעברה תחת הבעלות הקודמת היה 40 מיליון שקל: רוב הפער מוסבר בעלייה בשכר השחקנים, שעמד על 13 מיליון – כ-10 מיליון פחות לעומת זה השנה.
עוד מתברר כי הפועל ת"א הוציאה העונה 2.5 מיליון על רכישת שחקנים: עומרי אלטמן עלה לה 1.1 מיליון, זיו מורגן – 800 אלף, סתיו טוריאל – 400 אלף, ועוד כ-150 אלף עבור בראיין פאסי, אליאן רוחנא ודוד קופרמן. במקביל, סכום זהה יצא מקופת המועדון עבור תשלומי פיצויים לשישה שחקנים מהעונה שעברה ששוחררו בקיץ: חצי מיליון שקל לפבלו גונסאלס, 400 אלף לדוד קלטינס, 360 אלף לאדי גוטליב, וסכומים נוספים לסינטיהו סלליך, רז טוויזר ולשני שחקנים ששוחררו בינואר (אלון אזוגי ואביב סלם).
מנגד, ההכנסות בנויות כך: 15 מיליון שקל ממכירת כרטיסים וכ-9,000 מינויים; 8.5 מיליון ממכירת שחקנים (דורון ליידנר, אושר דוידה ושי אליאס) ומענק אופ"א מתקופת הבעלות הקודמת – הסכום הזה עוד עשוי לגדול בעקבות בוררויות שונות; 7 מיליון ממינהלת הליגה וזכויות שידור; 4.2 מיליון ממכירת שחקנים בתקופת ההנהלה הנוכחית (סתיו למקין ויהב גורפינקל); 2.5-3 מיליון מנותני חסות; 900 אלף מהטוטו; ולכל אלה צריך להוסיף את השקעת קבוצת הניהול בגובה 17 מיליון שקל.
השכר של שחקנים רבים בהפועל ת"א, על אף הכישלון המקצועי העונה, כשהקבוצה עוד עשויה לרדת לליגה הלאומית, אינה אופיינית למועדון. בעוד שבעונה שעברה המשתכר הבולט היה החלוץ הסלובני אלן אוז'בולט עם 225 אלף יורו, העונה – לפי בקרת התקציבים – הוא אמנם שמר על שכרו, אבל ארבעה שחקנים מקדימים אותו: חוסה רודריגס ועומרי אלטמן עם 300 אלף יורו כל אחד, מאוויס צ'יבוטה והישאם לאיוס – 250 אלף יורו.
כך תפחו החובות
1 ביוני 2023 היה יום חג בהפועל ת"א. קבוצת הרכישה בראשות מינצברג נכנסה באופן רשמי למועדון, והציפיות היו בשמיים. אבל לא רק שעונת הבכורה כוללת התרסקות בטבלה, אלא גם מאבקים בין הבעלים החדשים לבין קודמיהם סביב חובות של מיליוני שקלים. כן, שוב חובות רודפים את הפועל ת"א. ממסמכים שונים שהגיעו לידי "ידיעות אחרונות" ו-ynet – כאלה הוגשו לבקרה התקציבית, בדיקת הנאותות של "דלויט", העתקי העברות בנקאיות של קבוצת המשקיעים לחשבון המועדון, כמו גם ההסכם למכירת הקבוצה – ניתן להבין לראשונה מה הסיבה לכך.
כדי להבין את השתלשלות העניינים, צריך לחזור אחורה לנובמבר 2022, אז נחתמה העסקה בין קבוצת מינצברג לבין הבעלים הקודמים – זאב גרינברג, האחים איציק ושרון ניסנוב ובועז תושב. קבוצת מינצברג הזרימה שני מיליון דולר למועדון, ובתמורה קיבלה 51 אחוז מניות סוג א', שמעניקות שליטה מלאה בזכויות הניהול, ואילו הבעלים הקודמים נשארו עם 49 אחוז מניות סוג ב', ללא מעורבות בניהול. רגע לפני החתימה, הניסנובים דרשו לקבל חצי מיליון דולר, ומינצברג שילם במהלך שהוביל לדילול המניות של קבוצתו מול הבעלים הקודמים האחרים. לפי רשם החברות, זו החלוקה ביניהם: מאיר תושב 29 אחוז, גרינברג 11 אחוז, איציק ושרון ניסנוב תשעה אחוזים.
החתימה התבססה על בדיקת נאותות שביצעה חברת "דלויט", וממנה עלה כי להפועל ת"א חובות של כ-6.5 מיליון שקל. בנוסף, קבע הדוח, המועדון חשוף לחובות של 5.5 עד 11 מיליון בשל תביעות שונות של שחקני עבר, שהוגשו ל-CAS (בית המשפט לבוררות בספורט). עם זאת, לפי ההסכם על הקבוצה היה להחליף ידיים כשהיא נטולת חובות. מאחר שהפועל ת"א ציפתה לקבל במהלך העונה הזו 8.5 מיליון שקל עבור מכירת שחקנים, הסכום הזה נזקף לזכות הבעלות הקודמת – וכך קבוצת הרוכשים חשבה שתקבל דף חלק.
ביוני 2023, שבעה חודשים אחרי החתימה, עברה הפועל ת"א באופן רשמי לידי קבוצת מינצברג. בנקודה זו נעשתה בדיקה נוספת של חברת "דלויט" באשר למצבה הכלכלי. ואז התברר כי בתקופה שבין החתימה לבין כניסת הבעלים החדשים נוצרו חובות נוספים בגובה 9.3 מיליון שקל, מה שהעמיק את הבור ל-15.8 מיליון. הסיבה, לפי "דלויט", היא שבשלב מסוים הפסיקה הבעלות הקודמת לעמוד בתשלומים שוטפים – ספקים, פנסיות, סוכנים, ההתאחדות והשימוש בבלומפילד. גם משכורות מאי, שעמדו על 2.5 מיליון שקל, לא שולמו.
החודש התבצעה עוד בדיקה, שבמהלכה התגלו חובות נוספים בגובה 3.5 מיליון שקל (ביניהם, פסק בוררות גבוה משמעותית מזה המשוער בהליך מול השוער יואב ג'רפי). בסופו של דבר, מצאה עצמה ההנהלה החדשה עם חובות של 19.3 מיליון שקל מתקופת הבעלות הקודמת, ועוד שני מיליון בתיקים משפטיים מתנהלים (וסיליה באקיץ', אוראל דגני, חוק הספאם). בנוסף מרחפים מעל המועדון חובות נוספים שטרם הוסדרו – ניכויים למס הכנסה עבור השנים 2020 עד 2022, שנאמדים ב-4 מיליון שקל, וכן התביעות המתנהלות ב-CAS.
חשבון אחרון
הפערים האלו הובילו לקרבות נוספים. אחד מהם נוגע לפירעון הלוואה שהבעלים הקודמים נתנו להפועל ת"א לפני שמכרו אותה – כדי להקל על התזרים שלה ולעזור לה לעבור את החודשים שלפני העברת הבעלות. האחים ניסנוב העבירו 1.6 מיליון שקל – סכום שכבר הוחזר להם על ידי הרוכשים במועד מכירת הקבוצה. עם זאת, ההלוואות של תושב (1.9 מיליון שקל) וגרינברג (מיליון שקל) לא הוחזרו עדיין. עם כניסת קבוצת מינצברג, היא ביטלה את הצ'קים שנרשמו לטובת שניהם, והציגה שלוש טענות: 1. הכספים האלו מיועדים לכיסוי החובות שהותירו הבעלים הקודמים; 2. ההלוואה לא דווחה על ידי ההנהלה הקודמת במסגרת בדיקת הנאותות; 3. בניגוד למתחייב, אין תיעוד מסודר שלה שנשלח לבקרת התקציבים – טענה שאושרה בפנינו על ידי הבקרה.
בנוסף, כבר עכשיו מתנהל סכסוך משפטי בין הצדדים בנוגע להלוואה אחרת, בגובה 2.3 מיליון שקל, שלקח המועדון מאחד הבנקים בתקופת ההנהלה הקודמת. כדי שההלוואה תאושר, תושב, גרינברג, הניסנובים ודמות נוספת העמידו לטובתה ערבויות אישיות. ביוני 2023, מועד העברת הקבוצה, דרש פרקליטם של הבעלים הקודמים כי הערבויות שנתנו יוחלפו בערבויות חדשות של מינצברג. הדבר לא נעשה: למינצברג האמריקאי אין אזרחות ישראלית – והבנק סירב לקבל ערבות של אזרח זר.
לקראת סוף 2023 ביקש הבנק לפרוע את ההלוואה, אך מינצברג סירב לעשות זאת בטענה שהסכומים גבוהים מאלו שהוצגו בבדיקת הנאותות – והבנק חילט את הערבויות של הבעלים הקודמים. הצדדים ניסו לפתור את המחלוקת באמצעות גישור, אך לבסוף גרינברג והניסנובים פנו לבית המשפט, שהוציא צו עיקול זמני על כספי המועדון, וכעת מתברר העניין בבית משפט השלום בת"א.
לפי הסכם המכירה, בחודש יוני – שנה אחרי החלפת הבעלות – תיערך התחשבנות אחרונה בין הבעלות הקודמת לבין זו החדשה. ייבחנו שוב כלל החובות מתקופת הבעלים הקודמים, וכן ההכנסות מתקופתם – לפי קבוצת מינצברג הן עומדות על 8.5 מיליון שקל, ולפי הבעלים הקודמים הן מגיעות ל-11.4 מיליון. בנוסף, מהחוב הכולל יופחת שווי המניות שנותרו בידי הבעלים הקודמים, בשווי 8.5 מיליון שקל. לפי ההערכות במועדון, הפער בין החובות לבין ההכנסות מתקופת הבעלות הקודמת יעמוד על 2.3 מיליון שקל, לא כולל התיקים התלויים והחוב למס הכנסה, הנאמדים בשישה מיליון שקל נוספים. לפי הסכם המכירה, הבעלים הקודמים אמורים לשאת בחובות מתקופתם.
גרסת גרינברג
אחד הוויכוחים המרכזיים נדון סביב מה שאירע החל מ-1 במארס 2023 – המועד שבו הבעלים הקודמים התפטרו מהדירקטוריון, בהתאם להסכם, אחרי שהוועדה להעברת זכויות אישרה את המכירה לקבוצת מינצברג. עם זאת, בפועל המועדון עבר לידיה רק ב-1 ביוני. הבעלים הקודמים מכחישים את אחריותם לחובות שתפחו וטוענים כי הרוכשים ניהלו בפועל את המועדון כבר ממארס 2023.
"הם טוענים שדחינו תשלומים לעונה הנוכחית. זה משהו שנהוג בהפועל ת"א וביתר הקבוצות", אומר גרינברג. "הרי הם החליטו ב-1 במארס לפטר אותנו מהדירקטוריון ולמנות את עצמם, אז איך אפשר לבוא אלינו בטענות? בכל ערב היו שיחות ארוכות בין מינצברג לבין המנכ"ל שמינינו, לירן מוכתר, והם היו בעלי הבית".
גרינברג מאשים את הבעלים החדשים כי מיהרו לבצע צעדים חד-צדדיים בעניין הערבויות וביטול הצ'קים, מבלי להמתין להתחשבנות הסופית שאמורה להיערך ביוני הקרוב: "הם לא עמדו בהסכם, הם החזירו בטוחות. על פי ההסכם, את ההפרשים סוגרים דרך דילול מניות או שיש להם אפשרות למשוך את ידיהם מהעסקה. הם החלו לבצע מהלכים עוד לפני כן. היו צריכים לחכות להתחשבנות. המחלוקת הגדולה היא לגבי התקופה שבין מארס ליוני: לנו לא הייתה כל הוצאה מהרגע הזה. איך אני אמור לשלם חובות אחרי שפיטרו אותי מהדירקטוריון במארס? הם כפו עלינו את המהלך. אם היו מחכים להתחשבנות הסופית ב-1 ביוני, היה טעם בטענה שלהם".
טענה נוספת של הבעלים הקודמים היא כי בינואר 2023 נמנעה מהם מכירתו של אל-ים קנצפולסקי למכבי חיפה, שהייתה יכולה להפחית משמעותית את החובות. לפי ההסכם, הבעלים הקודמים לא היו רשאים למכור שחקנים ללא אישור מינצברג. עם זאת, לדברי גורמים במכבי חיפה לא הוגשה הצעה רשמית עבור השחקן, ונערכו שיחות גישוש בלבד. גרינברג טוען אחרת: "הייתה לנו הצעה על קנצפולסקי, אבל הם ביקשו לא למכור אותו".
גרינברג טוען כי על סמך ההבטחה הזו, הבעלים הקודמים לקחו את ההלוואה שעומדת במחלוקת בין הצדדים. "אני מקווה שהקבוצה תימכר ולא נגיע לתביעות בבית משפט", מסכם גרינברג. "אף אחד מאיתנו לא רוצה לחזור לבעלות על הפועל ת"א".
פורסם לראשונה: 01:30, 24.04.24