הגזרות הכלכליות של משרד האוצר עליהן הוחלט בעקבות מלחמת חרבות ברזל, לא פוסחות על הספורט הישראלי. על פי דרישת האוצר יקוצצו כ-300 מיליון שקל מתוך כמיליארד שקל, שהיה צפוי להיות חלק מתקציב 2025. בעקבות הצעדים הצפויים, קיימו ראשי איגודי הספורט הישראלי היום (ראשון) כנס חירום במשרדי ההתאחדות לכדורגל בר"ג, במהלכו אף איימו בהשבתה. בין הנוכחים: שר הספורט והתרבות מיקי זוהר, יו"ר ההתאחדות לכדורגל שינו זוארץ, יו"ר איגוד הכדורסל עמוס פרישמן ויו"ר הוועד האולימפי יעל ארד.
"ביקשו ממני לבוא לקראת האוצר ב-2024", פתח השר זוהר את מסיבת העיתונאים. "עשינו קיצוצים וכולכם הרגשתם את זה. הגזירות הן בלתי אפשריות ולכן אנחנו פה היום. נכון לרגע זה באוצר עוד לא דיברו איתנו. הפערים בינינו הם של 600 מיליון שקל. אני לא מתכוון להתפשר איתם. ואם תהיה פשרה, אז זו לא תהיה פשרה כמו שהם חושבים".
1 צפייה בגלריה
מסיבת עיתונאים
מסיבת עיתונאים
"לא נוכל להכיל עוד קיצוץ". השר זוהר וראשי האיגודים, במסיבת העיתונאים
(צילום: ריאן)
שינו זוארץ, יו"ר ההתאחדות, הוסיף: "אנחנו שומעים שהאוצר רוצה לעצור את הספורט. איך אנחנו רוצים לקיים משחקי נבחרות בחו"ל? מי יממן את זה? אנחנו בגירעון של 30 מיליון שקל ולא נוכל להטיס נבחרות למשחקים בינלאומיים".
"קיום הליגות בשגרה תחת מלחמה הוא בלתי אפשרי. אנחנו מבינים שהספורט הוא מרכיב חשוב מאוד. אם התקציב הזה יעבור, אנחנו לא נוכל להמשיך להתקיים. הבעלים של הקבוצות ממשיכים לקיים משחקים עם קהל ובלי קהל. אנחנו עושים את הכל כדי שהכדורגל ימשיך אבל רוב הכדורגל הישראלי מתקיים מהיד לפה. לא נוכל להכיל עוד קיצוץ".
"אנחנו עושים הכל כדי לתת למדינה ולאזרחיה את החוסן הלאומי והמנטאלי שמביא עמו הספורט. אבל יש רגע שבו החובה שלנו היא לומר – מספיק. לא עוד. אם התקציב הזה עובר כך, היכולת להמשיך לפעול ובוודאי היכולת להשתקם, יפגעו באופן אנוש. פרויקטים של אקדמיות והשקעה בדור העתיד, שהביאו אותנו להישגים עולמיים כמו סגנות אליפות אירופה, מדליית ארד במונדיאליטו, יורו צעירות, אולימפיאדה – נעצרים, אולי אפילו נכחדים".
עמוס פרישמן, יו"ר איגוד הכדורסל: "אנו נפגשים כדי להחליט יחד על צעדים בהנחה שהאוצר לא ישנה את ההחלטה. גם ככה המצב לא קל. הקיצוץ הזה הוא מכת מוות, זאת הכרזת מלחמה על הספורט הישראלי. נכון, אנחנו במצב של מלחמה וזאת ההזדמנות לקרוא להחזרת החטופים. נכון, במצב כזה צריך לעשות שיקולים תקציביים חדשים אבל הגזרות האלה מאיימות על המשך פעילות הספורט, לא נוכל לקיים ספורט במדינת ישראל – שהוא התרופה הכי טובה שיש, שמאחדת, שמעלה חיוך, מונעת פשע ומונעת אלימות. היא לא בסל הבריאות ורוצים עכשיו לבטל אותה. הספורט הוא אוויר לנשימה בתקופה מורכבת".
גיא אטיאס, מנכ"ל מכון וינגייט: "לאחר הבשורה הרעה שקיבלנו על הקיצוצים, כל מי שקשור לעולם הספורט היה מוטרד לאורך כל השישי-שבת והתחיל לבחון ולראות מה עושים. השר זוהר, זהו לא מאבק רק שלך, זהו מאבק של כולנו, אנו שמחים שאתה מייצג אותנו, ראינו שאתה נלחם לא מעט מול פקידי האוצר ואתה יודע לעשות את זה בצורה טובה ומכובדת".
עוד אמר אטיאס: "המשמעות הישירה של הקיצוץ היא פגיעה בספורטאי ההישג ובספורט ההישגי העתידי באולימפיאדת לוס אנג'לס 2028 ובאולימפיאדת בריזבן אוסטרליה 2032. זהו עשור אבוד של מדליות. גם אם בשנה הבאה נקבל את התקציב בחזרה - זה לא יעזור, משום שברגע שהוצאת את הספורטאי מרצף האימונים, זה נגמר עבורו. כל תוספת תקציבית שנקבל תהיה רלוונטית רק לאחר בריזבן 2032".
יעל ארד, יו"ר הוועד האולימפי: "לאורך כל התקופה הזאת, היה קשה לפספס את שמחת הילדים כשהם ראו כוכבי ספורט. אנחנו מדברים הרבה על ספורט הישגי, אבל אנחנו מייצגים גם חינוך, חיבור, מלחמה באלימות, מניעת השמנה, זאת ריצה למרחקים ארוכים. המחיר של קיצוץ בתקציב יהיה גם להרבה שנים קדימה".
מנכ"ל מכבי ישראל, נאור גלילי: "אנחנו הזהרנו כבר ערב הרפורמה, שהלאמת הטוטו תהיה בעוכרנו ותפגע אנושות בספורט הישראלי. משימת העל של השר והספורט הישראלי היא להחזיר באופן בהול ומיידי את הטוטו לידיים של הספורט. אנחנו מגבים ותומכים באופן מוחלט בתהליכים שהשר מוביל כנגד הקיצוצים הקשים של האוצר והפגיעה בספורט. לא נהסס לעשות צעדים מרחיקי לכת".