על רקע ניסיונותיה של משטרת אמסטרדם להביא לדין את החשודים באירועי האלימות הקשים נגד אוהדי מכבי ת"א לפני כשבוע וחצי, ראש העירייה, פמקה האלסמה, התראיינה לערוץ טלוויזיה בהולנד וסיפקה אמירות מקוממות. בין השאר היא ניסתה להקטין את עוצמת האירוע ולקחה בחזרה את השימוש במילה "פוגרום", שלטענתה נועדה "להפלות" את תושבי העיר המרוקאים-מוסלמים.
"אני מבינה לגמרי שהמראות מאותו לילה מעלים אסוציאציות לפוגרומים", אמרה האלסמה, "אבל אני חייבת להגיד שבימים שלאחר האירועים ראיתי איך המילה 'פוגרום' הפכה להיות פוליטית לגמרי, ולמען האמת, קיבלה משמעות תעמולתית".
2 צפייה בגלריה
אוהדי מכבי ת"א מישראל הותקפו באמסטרדם
אוהדי מכבי ת"א מישראל הותקפו באמסטרדם
תקיפת אוהדי מכבי ת"א באותו לילה באמסטרדם
(צילום: X/iAnnet/via REUTERS)
עדויות מאוהדי מכבי שהותקפו באמסטרדם
"הממשלה הישראלית מדברת על פוגרומים שנערכו ברחובות אמסטרדם בצורה פוליטית, כשהשימוש נעשה כדי להפליל את תושבי העיר המרוקאים-מוסלמים. זו תעמולה ישראלית. זו לא הייתה הכוונה שלי וזה לא מה שאני רוצה".
בנוסף, האלסמה הביעה חרטה על הדברים שאמרה במסיבת העיתונאים שקיימה ביום שלאחר הפרעות: "הלחץ הלאומי והבינלאומי היה כל-כך גדול, ואנחנו התבטאנו עוד לפני שהיו לנו נתונים על אוהדי מכבי ת"א ומעשיהם".
שר החוץ, גדעון סער, צייץ בתגובה לאמירות של האלסמה: "ההתבטאות של ראש עיריית אמסטרדם היא בלתי מתקבלת על הדעת. אסור שלכשלים שאירעו באותו לילה יתווסף אחד נוסף - הניסיון לכסות את אותו כישלון. מאות אוהדים ישראלים שהגיעו לצפות במשחק כדורגל מצאו את עצמם נרדפים על ידי המון שביקש מהם דרכונים כדי לבדוק אם הם מגיעים מהמדינה היהודית. אין דרך אחרת לתאר זאת מלבד פוגרום".
עוד הוסיף סער: "השימוש במנוח 'פוגרום' לא היה רעיון ישראלי. השתמשו בו פוליטיקאים הולנדים שהכירו בחומרת האירוע ובאופיו האנטישמי, כולל חירט ווילדרס, קרולין ואן דר פלאס וכריס סטופר".
2 צפייה בגלריה
פמקה הלסמה
פמקה הלסמה
דברים מרתיחים. פמקה הלסמה
(צילום: REUTERS/Piroschka Van De Wouw)
כזכור, אתמול הודיעה משטרת אמסטרדם כי היא מחזיקה ברשימה של 45 חשודים שהיו מעורבים בעימותים עם אוהדי מכבי ת"א ובמהומות שפרצו בכיכר דאם, ארבעה ימים לאחר מכן. על-פי דובר משטרת אמסטרדם, לכל 45 החשודים מיוחסים "מעשי האלימות קיצוניים" שהתרחשו לאחר המשחק. עד כה נעצרו תשעה מתוך החשודים. חלקם זוהו על ידי המשטרה ונעצרו, בעוד ששניים מתוכם הסגירו את עצמם לאחר שפורסמו תמונות מטושטשות שלהם בכלי התקשורת.
כזכור, בכלי התקשורת ההולנדיים ציינו כי אחרי המשחק, שוטרים ליוו את הישראלים למרכז העיר. רובם נלקחו למלונות באוטובוסים, אבל אלו שנשארו בעיר הפכו למטרה של הפורעים אחרי חצות.
"לפי המידע כרגע, מדובר ב'ילדים על קורקינטים', שהעבירו את המידע מאחד לשני דרך קבוצות טלגרם. הם נעלמו במהירות כשהשוטרים הגיעו לזירה", נכתב ב"דה טלחראף". בנוסף ציינו בעיתון כי ככל הנראה פרט לנערים, השתתפו בתקיפות גם נהגי מוניות - ולא פעילים פרו-פלסטינים שמפגינים חודשים ארוכים באמסטרדם.