ה־8.9.1993 היה יום משפיע על הבנת גבול יכולת האדם. באצטדיון הישן בבייג'ינג, הרבה לפני הקמת ממשיכו האולימפי המפואר הנוכחי, זיעזעו רצות סין בזו אחר זו את טבלת שיאי העולם.
וואנג ג'ונשיה הציבה זמן של 29:31.78 דקות בריצת 10,000 מטרים באליפות סין, והייתה לאישה הראשונה שירדה מגבול 30 הדקות. שלושה ימים לאחר מכן, בריצת 1,500 מ' באותו אירוע, שיפרו לא פחות משלוש נשים את שיא העולם, בראשן צ'ו יונשיה עם 3:50.46 דקות. כבר אז הוטל ספק בחוקיות השיאים, בגלל כמותם ומרווח השיפור בהם. היו כאלו שהעריכו שהסוד הסיני הוא שתיית דם של צבים. מה שזה לא היה, לאחר מכן נפסק פתאום השטף הסיני. היו שמועות על דיל – הרחקת המאמן עבור סגירת הסיפור.
מעולם לא נמצאו הוכחות לסימום והשיאים נותרו על כנם למשך זמן רב. התוצאה ב־1,500 שרדה עד 2015, ב־10,000 עד 2016. זה היה כבר העידן האתיופי, עם גנזבה דיבאבה ולטסנבט גידיי בהתאמה. עכשיו אנחנו בעידן חדש, בזכות רצה קנייתית מדהימה אחת. את התוצאה שקבעה ייתכן שהיא היחידה שתוכל לשפר. לא רק שביאטריס צ'בט היא פלא, היא יכולה גם להיכנס להיסטוריה – למרות שמדובר במעצמת ריצות ארוכות, קניה מעולם לא זכתה בזהב אולימפי במקצה ה־10,000 לנשים. אפילו ויוויאן צ'רויוט האגדית לא הצליחה במשימה. לא רק שצ'בט פייבוריטית לעשות זאת, אלא שהיא הולכת בכל הכוח על הדאבל, כשתתחרה גם בחצי המרחק (הגמר הערב). צריך להזכיר לצידה את חברתה לנבחרת, פיית' קיפייגון, שלא תתן לה לנצח בקלות.
צ'בט לא זקוקה לחומרים משפרי ביצועים. מאז ימי הסיניות, נכנסו לתמונה אימונים ברמות חדשות, נעליים משודרגות שחותכות זמנים, תזונה מדעית ועוד. לפני חודשיים, במסלול האדיר ביוג'ין, אורגון, צ'בט הפילה את חומת 29 הדקות עם 28:53.14 - בדיוק 70 שנה אחרי שאמיל זאטופק עשה זאת לראשונה בין הגברים (מה שממש לא מפחית מההישג, ההבדלים הפיזיולוגיים ברורים). "הרוצחת החייכנית", הכינוי שהודבק לה מאחר שהיא מפרקת את היריבות בקלילות, הורידה כמעט שבע שניות מהשיא שקבעה גידיי ב־2021, ופתחה גבולות חדשים לריצה.
כאמור, יכול להיות שצ'בט תהיה היחידה במקצוע שתכיר מחוזות בלתי מוכרים באתלטיקה הנשית. היא רק בת 24, ולאורך רוב הקריירה הקצרה שלה היא התחרתה ב־5,000 בתחרויות הגדולות, היו לה פספוסים קטנים באליפויות העולם – כסף וארד – אבל באליפות העולם במרוצי שדה כבר לקחה את כל הקופה. הניסיון שלה בריצת 10,000 קטן מאוד, מה שהפך את שיא העולם לפנומנלי עוד יותר: "אפילו לא תיכננו את הריצה לשבירת שיא העולם", היא סיפרה, "זו הייתה הכנה למבחנים האולימפיים. תתפלאו, לא רצתי 10,000 לפני כן מאז 2020!" כמובן שכל זה מעלה מחשבות על מה יקרה כאשר תחליט להתקדם למרתון ככל שתבשיל כאתלטית. לא רק שהיא תהיה אישה עשירה – הכסף הגדול נמצא שם – אלא שאולי תשנה את התמונה גם בריצה הארוכה מכולם.
"הנכדה שלך היא כישרון גדול"
שלוש הבנות של ההורים לבית צ'בט, אמא עקרת בית והאב סוכן־נוסע בחברה למוצרי תה, גילו כישרון טבעי עצום לריצות ארוכות עוד בילדותן. שתי האחיות הבוגרות, סנדרה ואמילי, כבר רכשו ניסיון בינלאומי שבמהלכו השאירו מאחור את כל היריבות, בזמן שביאטריס הקטנה למדה מהן ורצתה להמשיך בדרכן.
הבעיה הייתה שבמשפחה החשיבו מאוד השכלה (טוב, זו בעיה רק בהקשר פיתוח קריירה...), ורצו שביאטריס הנערה תתמקד יותר בלימודים ולא תתחרה באופן מקצועי. וכך, היא רצה רק להנאתה, עד שבגיל 16 הגיע השינוי: ביאטריס הגיעה לביקור אצל הסבתא, שהתגוררה לא רחוק מהפנימייה שבה למדה. בקרבת הבית ראה אחד השכנים את ביאטריס, שכבר הייתה מוכרת לו, והוא פנה לסבתא: "הנכדה שלך היא כישרון גדול, צריך לאפשר לה להתאמן באופן מקצועני". הסבתא הבהירה לביאטריס שיש בידיה בחירה לפנות לנתיב הזה, ואפילו עזרה באיתור המאמן פול קמיי.
ב־2018 ביאטריס נסעה לראשונה לאירופה, לטמפרה שבפינלנד, כדי להשתתף באליפות העולם לנוער עד גיל 20, בריצת 3,000 מטרים. "כל כך התרגשתי, עד שלא נרדמתי בלילה שלפני הטיסה. הגעתי עייפה מאוד", סיפרה בעבר. למרות ההתרגשות, והעובדה שעדיין סבלה מליקויים טכניים, היא גברה בקלות יחסית על הרצות האתיופיות. זו הייתה הפעם הראשונה בתולדות התחרות בה רצה שאינה אתיופית לקחה זהב.
כאן נכנסה לתמונה עוד דמות משמעותית בחייה. הלן אובירי היא שם שבולט גם בתוך רשימה בלתי נגמרת של רצות קנייתיות אדירות. היא בעצמה עשתה קפיצה מזכייה באליפות העולם במרוצי שדה להשתלטות על מקצי ה־5,000 וה־10,000. אובירי התרשמה מהכישרון הנדיר של צ'בט, ופנתה אליה אישית כדי להסביר מה היא חייבת לתקן אם ברצונה להמשיך להתקדם. טלפון מאובירי הוא עניין שמבהיר לך שאת בכיוון הנכון.
הקרב הבלתי נגמר
הפרשן הוותיק, ד"ר גלעד ויינגרטן, מציב את העלייה של צ'בט בהקשר היסטורי: "מדובר בקרב אתלטיקה הבלתי נגמר בין קניה ואתיופיה. זה מאבק בין שבט האומורו האתיופי, שמספק את מירב שיאני ארצו, לשבט הקלנג'ין, ששלוחותיו שולטות בתרומה לשיאים ולמדליות האולימפיות של קניה". טבלאות דירוג הריצות הארוכות כולן מגלה שלטון מוחלט לקניה ואתיופיה, ובתוך התחרות המדינית הזו שתבלוט שוב בפריז, כמובן שיש להכליל את היריבה הגדולה ביותר של צ'בט, סיפאן חסן, ההולנדית שהיגרה מאתיופיה. אפילו לישראלית אחת, לונה צ'מטאי סלפטר, יש קשר: שורשיה בתת-שבט של הקלנג'ין.
התחלנו עם שיא העולם ב-10,000, ונסגור עם זה ב-5,000, שגם אותו סימנה צ'בט. נכון לעכשיו היא מחזיקה בתוצאה השלישית בטיבה בכל הזמנים, אבל אחרי שהכניעה את גבול 29 הדקות המרחק הכפול, היא רוצה לעלות למקום הראשון ולהכניע מחסום אנושי נוסף - גבול 14 הדקות ב־5,000. אם וכאשר תצליח לעשות זאת, כשלצידה רצות לביאות אחרות, היא תזכה למקום השמור רק לגדולים ביותר. יהיה מרתק.
פורסם לראשונה: 08:04, 05.08.24