עד לרגע בו אתם קוראים את הכתבה הזו, וכנראה גם שנים רבות קדימה, שערוריית "הסעודה האחרונה" בטקס הפתיחה תמשיך לסעור. כזכור, באחד הקטעים שחקנים טרנסג'נדרים הציגו את מה שנראה כמחווה/פרודיה על התמונה המפורסמת המתארת את ישו סועד עם השליחים שלו, מה שעורר זעם עולמי מצד נוצרים, בעיקר שמרנים, על היחס המבזה לדת. אפילו הוותיקן פירסם בסוף השבוע הודעה, בה נכתב כי בסביבת האפיפיור "עצובים מסצנות מסוימות" שהוצגו בטקס.
אותו קטע במופע, שחגג באופן בולט את התרבות הלהט"בית, היה סמן ברור לקו שייראה במשחקים: מספר שיא של ספורטאים וספורטאיות מחוץ לארון משתתף בתחרויות, יותר מאשר בכל אולימפיאדה אחרת, כולל רז הרשקו שהביאה לישראל מדליית כסף בג'ודו. מדובר ב-191 מתחרים שהם הומוסקסואלים, ביסקסואלים, טרנסג'נדרים, קווירים או א־בינאריים מוצהרים, כך לפי ארגון "אאוטספורטס". סביר להניח שישנם נוספים שלא מדברים על כך. הצמיחה מטורפת מאז שהארגון החל לאסוף את הנתונים: בסידני 2000 השתתפו רק חמישה להט"בים מוצהרים! אחד ממייסדי "אאוטספורטס", ג'ים בוזינסקי, אמר: "יותר ויותר ספורטאים נחשפים, כי הם מבינים עד כמה חשובה הנראות שלהם".
5 צפייה בגלריה
הריסון קמפבל
הריסון קמפבל
הריסון קמפבל האוסטרלי מחבק את בן זוגו
(צילום: AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi)
5 צפייה בגלריה
הרשקו
הרשקו
רז הרשקו
(צילום: Luis ROBAYO / AFP)

נגאמבה רוצה זהב

ואין מי שמקבלת בימים אלה יותר חשיפה ואהבה מהקהילה – ובכלל – מאשר סינדי נגאמבה. המתאגרפת בת ה־25 הבטיחה לעצמה לפחות ארד בתחרות במשקל 75 ק"ג, ומחר תתחרה בחצי הגמר מול אתיינה ביילון הפנמית בניסיון לשמור על סיכוי לזהב. זו תהיה המדליה הראשונה בתולדות נבחרת הפליטים (נגאמבה נשאה את דגלה בטקס הפתיחה), רגע מיוחד מאוד בהיסטוריה של המשחקים, וסיפור שמתחבר לרגישות ללהט"ב – מאחר שנגאמבה לא נמלטה ממלחמה קמרון, אלא פשוט לא יכולה לחזור למולדתה מכיוון שהיא לסבית.
משפחתה של נגאמבה היגרה לבריטניה כשסינדי הייתה בת 10, אבל המעמד שלה בממלכה אילץ אותה להילחם מגיל צעיר במערכת, כשגם כך התקשתה להתאקלם בבית הספר, שם לעגו למבטא ולמשקל שלה. היא התאקלמה עם השנים בזכות אימוני האגרוף, שם מצאה בית אמיתי, השלימה תואר בקרימינולוגיה, אבל חיה תחת חשש מאחר שהדוד שלה, שחזר בינתיים לקמרון, איבד את המסמכים שלה במהלך המסע והותיר אותה כפליטה לא מתועדת.
5 צפייה בגלריה
סינדי נגאמבה
סינדי נגאמבה
הפליטה שרוצה זהב. סינדי נגאמבה
(צילום:AP Photo/Ariana Cubillos)
בגיל 20, כשהגיעה עם אחיה לפגישה קבועה בלשכת ההגירה בעיר מגוריהם בולטון, השניים נעצרו ונשלחו למרכז פליטים בלונדון. "חשבתי שזה הסוף", היא סיפרה ל"סקיי", "חלק מהאנשים היו מיועדים לגירוש למחרת, אחרים חיכו שם שנים". למזלם, סינדי ואחיה שוחררו אחרי יומיים וחזרו הביתה. ככל הנראה, קרוב משפחה החי בפריז השתמש בקשרים כדי לעזור.
ובכל מקרה, הבריטים גילו במהרה כי גירוש עלול להביא למותה של סינדי. בגיל 18 היא יצאה מהארון, ובקמרון הומוסקסואליות אסורה בחוק. נגאמבה הסבירה בכאב: "המיניות היחידה שמותרת בקמרון היא הטרוסקסואליות, ולהט"בים נרצחים, נשלחים למאסר, עוברים עינויים. זו אחת הסיבות שזכיתי למעמד של פליטה".
5 צפייה בגלריה
סינדי נגאמבה
סינדי נגאמבה
מתחרה תחת הדגל של משלחת הפליטים. סינדי נגאמבה
(צילום: David Burnett/IOC via Getty Images)
החלום שלה הוא לזכות במדליה אולימפית עבור בריטניה, שם היא מצליחה מאוד בתחרויות המקומיות. אבל ההצטיינות שלה בזירה לא עזרה לה, ואפילו פנייה של הוועד האולימפי הבריטי למשרד הפנים, כדי שתוכל לייצג את הממלכה בפריז, לא סייעה. היא נטולת אזרחות, חיה כפליטה במקום שהוא הבית האמיתי שלה, מתאמנת עם נבחרת בריטניה מבלי שתהיה חלק ממנה. אבל נבחרת הפליטים, אליה צורפה על ידי הוועד האולימפי הבינלאומי, איפשרה לה לקחת את הכישרון שלה לבמה הגדולה ביותר.

נשיקה לעיני המצלמות

עוד ספורטאית ברשימה הארוכה היא שאני סמייל מנבחרת אוסטרליה בראגבי שביעיות, שהפסידה לארה"ב במשחק על הארד. היא הופיעה בפריז כהרגלה עם קסדה בצבעי דגל הגאווה, וסיפרה: "זו הצורה בה אני יכולה להציג את עצמי ואת הקהילה שלי. סוף־סוף אני מרגישה בנוח עם עצמי, וזה המון. כשאני חולקת את הסיפור שלי, אני עוזרת לאחרים להבין מי הם". אלב קלטר האמריקאית, שניצחה את סמייל בדרך לפודיום, עשתה צעד משלה, ואחרי טקס המדליות לקחה את בת זוגה לסיבוב בפריז והציעה לה נישואים.
וישנו קמפבל הריסון האוסטרלי, שלא כל כך הלך לו בתחרות הטיפוס. כבר חודשים ארוכים שהוא מתמודד עם פוסטים קשים ומכוערים במיוחד, אחרי שפירסם תמונה בה הוא מתנשק עם בן זוגו. התגובה שלו הייתה חד־משמעית: אחרי ההדחה האולימפית השבוע, הוא ניגש אל החבר שחיכה לו מעבר הגדר ונישק אותו לעיני המצלמות.
5 צפייה בגלריה
קמפבל האריסון ובן זוגו
קמפבל האריסון ובן זוגו
קמפבל האריסון ובן זוגו
(צילום: AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi)
ועדיין, הריסון וכוכב כמו הקופץ למים הבריטי טום דיילי נמצאים במיעוט. רוב הלהט"בים במשחקי פריז הן נשים, אותן קל יותר לעולם לקבל כלסביות בספורט. יציאה מהארון של ספורטאים גברים נדירה יותר, גם לקראת תחרות בסביבה מכילה כמו פריז. גריינדר, אפליקציית היכרויות לגייז, אפילו חסמה את שירותי המיקום שלה בכפר האולימפי מחשש שספורטאים בארון שישתמשו בה ייחשפו בניגוד לרצונם ויהיו בסכנה במולדתם. מצד שני, עד לפני 30 שנה היה דמיוני לחשוב שנראה 191 מתחרים להט"בים.
פורסם לראשונה: 01:30, 07.08.24