גם היא בעצמה לא העזה לדמיין את התרחיש הזה ערב הטורניר, אבל הלילה (שבת) אמה רדוקאנו זכתה באליפות ארצות הברית הפתוחה. הבריטית, שרק בנובמבר תהיה בת 19, ניצחה את ליילה פרננדס הקנדית 4:6, 3:6 במפגש הצעירות המפתיעות בגמר.
רדוקאנו הסנסציונית הגיעה לאליפות ארה"ב כמדורגת במקום ה-150 בדירוג העולמי. היא החלה את דרכה במוקדמות (נאלצה לעבור שלושה סיבובים עד להגרלה הראשית), ולא שמטה אפילו מערכה אחת לאורך כל עשרת משחקיה בטורניר. היא הפכה לבריטית הראשונה שזוכה בגראנד סלאם מאז שווירג'יניה ווייד זכתה בווימבלדון ב-1977. ווייד, אגב, צפתה בה הערב מהיציע בניו יורק.
פרננדס הפתיעה בגדול גם כן, בעצם ההעפלה למעמד. היא דורגה לפני הטורניר במקום ה-73 בעולם. הקנדית בת ה-19 ניצחה בדרך לגמר שתי אלופות ארה"ב לשעבר, נאומי אוסקה (3 בעולם) ואנג'ליק קרבר, ואף הוסיפה ניצחונות על אלינה סביטולינה (5 בעולם) וארינה סבלנקה (שנייה בעולם). בסך הכל היא הדיחה שלוש מבין המדורגות בחמישייה הראשונה בדירוג העולמי.
לשתי הטניסאיות יש גם סיפור חיים יוצא דופן: רדוקאנו נולדה לאם סינית ולאב רומני; פרננדס היא בת לאם ממוצא פיליפיני-קנדי ולאב מאקוודור.
ראדוקאנו היא הראשונה בעידן הפתוח שהעפילה מהמוקדמות עד לגמר. היא בסך הכל האישה השלישית מחוץ ל-100 הראשונות בדירוג העולמי שאי פעם עלתה לחצי גמר אליפות ארצות הברית הפתוחה. בכך הצטרפה לבילי ג'ין קינג (1979) ולקים קלייסטרס (2009), ששתיהן זכו גם כן בטורניר.
"הרמה הייתה גבוהה במיוחד"
הפעם האחרונה שבה שתי טניסאיות מתחת לגיל 20 הופיעו בגמר אליפות ארה"ב הייתה ב-1999, אז סרינה וויליאמס בת ה-17 גברה על מרטינה הינגיס בת ה-18. אפשר להבין מדוע יש מי ששואבים עידוד מהגמר הנוכחי, בתקווה שהוא מאותת על עתיד מבטיח לטניס הנשים.
"קודם כל אני רוצה לברך את ליילה ואת הצוות שלה, היא שיחקה טניס מדהים וניצחה בטורניר הזה כמה מהשחקניות הבכירות בעולם", אמרה רדוקאנו אחרי הגמר. "הרמה הייתה גבוהה במיוחד ואני מקווה שנשחק זו מול זו בעוד הרבה טורנירים, ובתקווה גמרים".
"תודה רבה לכולם על התמיכה, תודה שגרמתם לי להרגיש כל כך בבית מהמשחק הראשון במוקדמות. דרבנתם אותי בכמה רגעים קשים, ואני מקווה שאני וליילה סיפקנו משחק טוב היום", הוסיפה רדוקאנו.
"אין לי מושג מה לומר, היום יהיה קשה להתאושש. אמה שיחקה מדהים. תודה שעודדתם אותי, תודה ניו יורק", אמרה ליילה פרננדס המאוכזבת, שהודתה גם למשפחה שתמכה בה גם ברגעים הקשים. "אני מקווה להיות פה שוב בגמר, הפעם עם הגביע", הוסיפה.
פרננדס התבקשה להתייחס לציון 20 שנה לפיגועי 11 בספטמבר ואמרה: "אני יודעת שזה יום קשה במיוחד לניו יורק ולכולם בארצות הברית. אני רק מקווה שאהיה חזקה כמו שניו יורק הייתה ב-20 השנה האלה".
מערכה ראשונה: 4:6 לרדוקאנו
רדוקאנו הגישה ראשונה ועלתה ל-0:1. פרננדס ביצעה שגיאות לא מחויבות ונקלעה לפיגור 40:0 במשחקון; היא אמנם חזרה לשוויון, אבל רדוקאנו הצליחה בכל זאת להשיג שבירה כבר בשלב מוקדם. פרננדס התעשתה והצליחה לשבור מיד לאחר מכן, ואז להשוות ל-2:2. המדורגת 73 בעולם עשתה כמיטב יכולתה, אבל ירדה לפיגור 3:2 לפני שאיזנה ל-3:3. המשחק השקול נמשך, והבריטית עלתה ל-3:4 אחרי ראלי מהסרטים.
פרננדס איזנה ל-4:4 בהגשות שלה. המשחק התנהל ברמה גבוהה ורדוקאנו הייתה צריכה להתאמץ כדי להוביל שוב במערכה. פרננדס הצליחה להציל שלוש נקודות מערכה, אבל ברביעית היא נשברה – 4:6 לרדוקאנו בסיום מערכה שנמשכה שעה.
מערכה שנייה: 3:6 לרדוקאנו
רדוקאנו פתחה את המערכה השנייה מהמקום שבו סיימה את הראשונה והייתה קרובה לשבירה מוקדמת, אבל פרננדס הצילה שלוש הזדמנויות כאלה במשחקון השני בדרך ל-1:1. לאחר מכן פרננדס הצליחה להשיג שבירה, בפעם השנייה במשחק. המומנטום של הקנדית נעצר כשרדוקאנו הצליחה לשבור בחזרה את ההגשות שלה, ואחר כך הבריטית עלתה ל-2:3.
רודקאנו לא עצרה ושברה שוב בדרך ל-2:4 דרמטי. ביתרון 2:5 במערכה, לרדוקאנו כבר היו שתי נקודות משחק, אבל פרננדס הצליחה לדחות את הקץ. רדוקאנו החלה לדמם ברגלה וירדה מהמשטח לצורך קבלת טיפול רפואי. הבריטית הנחושה לא נתנה לפסק הזמן הרפואי להוציא אותה מריכוז, והשלימה את העבודה בדרך ל-3:6 במערכה השנייה.
פורסם לראשונה: 23:01, 11.09.21