כדורסל הקבוצות הצרפתי היה שקוע בתרדמת בסוף העשור הקודם. בעונת 2015/16 וילרבאן שיחקה ביורופקאפ והושפלה על ידי מכבי ראשל"צ, ונציגה צרפתית ביורוליג נראתה כמו חלום רחוק. היום המפעל הבכיר ביבשת מונה שלוש קבוצות צרפתיות, כאשר אחת מהן, פריז באסקט, רושמת עונת בכורה חלומית – שש שנים אחרי שנוסדה.
יש משהו מעניין בכך שבניגוד לווילרבאן, שקיבלה כרטיס ליורוליג מהנהלת המפעל כדי לפנות לשוק הצרפתי, מונאקו ופריז שעלו אחרי שזכו ביורוקאפ רושמות הצלחות מרשימות. מונאקו, בעונתה הרביעית בליגה, ביססה את מעמדה כקבוצת צמרת אחרי שבשלוש השנים הקודמות תפסה את המקום בפלייאוף ואף עלתה לפיינל־פור ב־2022/23. לגבי פריז, כאן עדיין לא ברור אם מדובר בהתפוצצות רגעית או לידתו של מועדון צמרת נוסף – אבל ללא ספק מדובר בסיפור מרתק.
4 צפייה בגלריה
כוכב פריז טי-ג'יי שורטס בטירוף עם האוהדים אחרי עוד ניצחון
כוכב פריז טי-ג'יי שורטס בטירוף עם האוהדים אחרי עוד ניצחון
חגיגת כדורסל בעיר האורות. שורטס בטירוף עם האוהדים אחרי עוד ניצחון
(צילום: Herve Bellenger/ Euroleague Basketball via Getty)

מקום ראשון ביורוליג

ב־2018 קנה המיליונר האמריקאי, דייויד קאהן, את זכויות הרישיון של טולון מליגת המשנה שסבלה מבעיות כלכליות. קאהן העביר את הקבוצה לפריז, ובדומה ללא מעט אנשי עסקים יומרניים שמגיעים לכדורסל האירופי, הצהיר כי השאיפה שלו היא להגיע תוך מספר שנים ליורוליג.
לקח לפריז שלוש שנים מרגע הקמתה עד שעלתה לליגה הבכירה בצרפת, ועוד שנתיים כדי לזכות ביורוקאפ ולהשיג את הכרטיס ליורוליג. לקראת עונת 2022/23 קאהן, שכיהן כנשיא מינסוטה וידוע בין השאר כאיש שוויתר פעמיים באותו דראפט על סטף קרי, ידע בדיוק מה המודל אותו הוא רוצה לחקות – טלקום בון הגרמנית, שזכתה בליגת האלופות עונה קודם לכן. אז הוא החתים את המאמן תומאס איסלו ושישה שחקנים ששיחקו תחתיו בבון.
ההצלחה הגיעה באופן מיידי. פריז זכתה בתואר הראשון בתולדותיה – גביע הליגה הצרפתי – וסיימה כסגנית האלופה. עם זאת, ההצלחה המשמעותית ביותר היא כמובן הזכייה ביורוקאפ, שסידרה לה את המקום ביורוליג. מי שחשב שכאן ייעצר הסיפור של פריז, שיחשוב שוב – אחרי ניצחון בודד בארבעת משחקיה הראשונים היא יצאה לרצף מדהים של שמונה ניצחונות, וכעת היא ראשונה ביורוליג בתום 12 מחזורים.
4 צפייה בגלריה
שער מדור הספורט של "ידיעות אחרונות", הבוקר
שער מדור הספורט של "ידיעות אחרונות", הבוקר
שער מדור הספורט של "ידיעות אחרונות", הבוקר
4 צפייה בגלריה
טיאגו ספליטר
טיאגו ספליטר
חסר ניסיון. ספליטר
(צילום: Herve Bellenger/ Euroleague Basketball via Getty)
איסלו, שזכה שנה שנייה ברציפות בתואר אירופי, חתום כמובן על ההצלחה הזו שגם סידרה לו משרה כעוזר מאמן בממפיס גריזליס, ואת מקומו תפס שחקן העבר הבריזילאי, טיאגו ספליטר, שגם תחתיו פריז ממשיכה להדהים. עם זאת, מעל כולם בולט ה־MVP של המפעל (נבחר למצטיין ליגת האלופות עונה לפני כן לאחר שחגג בגמר על הפועל ירושלים) ואחד השחקנים המלהיבים באירופה – טי־ג'יי שורטס.
שורטס בן ה־27, שמתנשא לגובה של 1.75 מ' בלבד, הוא תמצית סיפור הסינדרלה הפריזאית. גם עבורו מדובר בעונת בכורה ביורוליג, וכמו קבוצתו – גם הוא מקווה שלא יעירו אותו מהחלום. עם יכולת מדהימה לייצר נקודות כמעט בכל מצב, חוכמת משחק, שליטה פנומנלית בכדור והצגות ברגעי הקלאץ', הגארד האמריקאי נמוך הקומה מיצב את עצמו כאחד השחקנים הטובים ביורוליג עד כה העונה – אם לא הטוב שבהם.
ממוצעיו עומדים על 18.3 נקודות (ראשון ביורוליג) ו־7.8 אסיסטים (רביעי), אך זה רק חלק מהחבילה. אחד אחרי השני שלחו מאמני היורוליג את טובי השומרים שלהם, חלקם גבוהים ממנו בראש, על מנת להצר את צעדיו – ולא הצליחו. שורטס יודע להשתמש היטב בגוף שלו כדי להימנע מלהיחסם, חודר ומסיים בצורה נפלאה ביד שמאל ועוצר לזריקות קטלניות מחצי מרחק. בכל פעם שהוא עם הכדור זו חגיגה לעיניים, אבל מעל כל ההופעות שלו זוהרות במיוחד שלוש: 28 נקודות ו־10 אסיסטים נגד מונאקו; 24 נקודות לצד 9 אסיסטים בניצחון המדהים בברצלונה, שאפילו לא הצליחה להתקרב ליריבתה; ו־21 נקודות בניצחון החוץ על אנאדולו אפס.
4 צפייה בגלריה
פריז באסקט
פריז באסקט
שורטס לא לבד. שחקני פריז באסקט
(צילום: Herve Bellenger/ Euroleague Basketball via Getty)
שורטס לא לבד, ולצידו מככבים בקו האחורי נאדיר חיפי, צרפתי־אלג'יראי בן 22 – גם הוא לא בדיוק גארד גבוה (1.85 מ') – שקולע 12.7 נקודות בממוצע למשחק, ומאודו לו המנוסה. בנוסף, ישנו הפורוורד טייסון וורד, שממוצעיו עומדים על 10.9 נקודות ו־5.5 ריבאונדים. לצד הכדורסל הנהדר וההצגות של שורטס, פריז נהנית ממעבר לאולם ביתי חדש – אדידס ארנה – שמכיל 8,000 מקומות. עד כה, ההיכל שנחנך במהלך הטורניר האולימפי מספק את הסחורה עם חמישה ניצחונות לצד הפסד בודד בשישה משחקים. הקהל מספק אווירה נהדרת והחיבור בין האוהדים לשחקנים הוא עוד נדבך משמעותי בהצלחה.

מה מחכה לקטש?

כאמור, פריז תגיע עם רצף של שמונה ניצחונות באירופה למשחק הערב (21:05) בבלגרד נגד מכבי ת"א, שמצידה מקווה לחבר לראשונה העונה שני ניצחונות רצופים. החבורה של ספליטר פייבוריטית, אך מבט על השחקנים שלה מלמד כי מדובר בסגל שונה משל שאר קבוצות הצמרת נגדן הצהובים התקשו בהפסדים הקודמים. ראשית, הגארדים היחסית נמוכים של מכבי סבלו קשות מנחת זרועם של גארדים גבוהים, שעשו להם צרות בשני צידי המגרש - ובמקרה של פריז, כאמור, מדובר בקו אחורי המורכב מגארדים די נמוכים (שורטס וחיפי). מעבר לכך, לפריז יש שחקני פנים אתלטיים, אך גם בגזרה זו לא מדובר ביתרון גובה משמעותי מתחת לסלים כפי שהיה לאולימפיאקוס, למשל. עם זאת, פריז מציגה הגנה לוחצת ואינטנסיבית וצפויה לעשות חיים קשים למובילי הכדור של מכבי.
פורסם לראשונה: 01:30, 03.12.24